Плевнелиев и Николич планират съвместно гостуване на българското национално малцинство в Сърбия

Президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен ПлевнелиевДо края на годината българското и сръбското правителство планират да проведат първото си съвместно заседание, след което ще бъде подготвено посещение на президентите на двете страни в районите с компактно българско население.


Това ще бъде много силен знак, че България и Сърбия ще работят заедно, за да гарантират конституционните права на националното малцинство в Сърбия и спазването на всички конституционни задължения, заяви президентът Росен Плевнелиев в Белград на среща с представители на българското национално малцинство, цитиран от прессекретариата си.


"Проблемите на националното ни малцинство бяха поставени ясно по време на разговорите в Белград и могат да бъдат решени само заедно, от двете страни", каза президентът Плевнелиев и подчерта, че от сръбска страна е заявено ясно политическо желание въпросите на българското малцинство да бъдат разрешени.
Росен Плевнелиев е получил уверение от сръбското политическо ръководство, че учебниците за българската общност вече са отпечатани. Поет е също така ангажимент от сръбска страна да бъде решен въпросът с преустановеното издаване на българския вестник "Братство". "Бяхме искрени и честни и имаме ясна политическа заявка за разрешаване на проблемите", каза държавният глава.


Той призова българското национално малцинство да бъде по-сплотено, за да може българската държава да бъде по-полезна на сънародниците ни. Сърбия оценява високо прагматичната и коректна българска позиция, както и желанието ни за сътрудничество, съгласно европейските ценности и норми, допълни президентът.


По-рано днес на срещна с представители на сръбските делови среди и на българския бизнес в Белград той определи добросъседството като най-голямата ценност в региона на Балканите. "Само така можем да се свързваме и да споделяме перспективите си, ценностите си. Виждаме двигателя на позитивната промяна и огромния потенциал на нашия регион. Знаем, че регионът ни е важен, че инвестициите не идват само в една или друга държава и една фабрика не се случва, за да произвежда за една страна, затова ние се радваме на всяка нова разкрита мощност в региона, независимо къде се случва тя", каза Плевнелиев.


Той подчерта интензивния политически диалог между България и Сърбия на всички равнища. "Вярваме в добросъседството и в огромния потенциал на Балканите. Искаме да бъдем пример за мир и за развитие и вярваме, че това може да бъде постигнато само чрез интеграция и повече свързаност. Само заедно, като регион, можем да подобрим бизнес средата и да привличаме инвестиции. Интеграцията между хората на Балканите се случва, искаме това да се случи и между бизнесите на Балканите", каза още президентът.


Пред представителите на бизнеса от двете страни държавният глава отново се обяви за изграждането на регионална енергийна борса, която ще осигури възможност за достъп до енергийни ресурси на конкурентни пазарни цени. Президентът припомни също така, че България инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на проекти по трасето на Коридор 10, който е приоритетен за България и за Сърбия. 650 млн. евро е инвестицията в ж.п. линията Пловдив-Свиленград, а участъкът от Софийски околовръстен път до Калотина и сръбската граница ще се случи в най-кратки срокове. Със 130 млн. евро стартира строителството на Северната скоростна тангента, също част от Коридор 10. "Отнасяме се много отговорно към изграждането на трасето на този коридор, който ще свърже Европа с Азия", подчерта още българският президент.


Според държавния глава, активната икономическа политика, правилата, които важат за всички, добре работещите институции, електронното управление и стабилната банкова система са рецептата за по-добра бизнес среда.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 564 Весело

  Цветан Василев ще го посрещне лично, като изряден инвеститор и данъкоплатец!?
  Клоуни!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 2. 2 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...и хабер да проводите за мустакатия разбойник

  Простщината победи с ИПОН
 3. 3 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Прекрасна инициатива и пример как да се поддържат нормални добросъседски отношения и с другите балкански държави.
  П.с. От чисто любопитство,няма ли българският президент да се поинтересува от възможностите за екстрадация на един "крупен представител" на българския бизнес в Сърбия?

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Да ни върнат Западните покрайнини и въпросът е решен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 497 Весело

  След някое и друго десетилетие може да му погостуват и в България...

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1148 Весело

  Тъкмо се чудех какво ли прави Плевнелиев?
  Николич знае ли че нашият юнак си пада по референдумите?

 7. 7 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Искаме си Западните покрайнини.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "участъкът от Софийски околовръстен път до Калотина и сръбската граница ще се случи в най-кратки срокове. "

  Магистралата Ниш-София на сръбска територия се строи много успешно, доста участъци са готови. Нашата част от София до Калотина не е започната (50 км), ама щяла да се "случи" скоро

 9. 9 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 563 Любопитно

  [quote#4:"grand funk railroad"]Да ни върнат Западните покрайнини и въпросът е решен. [/quote]

  Макар че сега трудно може да става въпрос за промяна на граници (или поне така си мислехме...), е важно да се знае, че всъщност Западните покрайнини са само малка част от историческите български земи в тази част на днешна Сърбия. Местният торлашки български говор се говори чак до Ниш. Това са земи, които са били част от Българската екзархия до Освобождението, но които Русия с лека ръка дава на Сърбия, воювайки за 'свободата на братския славянски български народ'...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 10. 10 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз мислех, че сме блокирали влизането на Сърбия в ЕС до предаването на Цветан Василев

 11. 11 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "philologist":

  Ами Русия дава Пирот на България, Берлинският конгрес го дава на Сърбия.
  Не виждам логиката?

 12. 12 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#11] от "механозавър":

  Не става въпрос само за Пирот (който е съвсем близо до т.нар. Западни покрайни), а за цялото Поморавие, което включва по-големите градове Ниш и Лесковец (Лесковац). Местният диалект там (т.нар. торлашки) е същият, който се говори по селата в Зап. покрайнини, Трънско, Белоградчишко и сев. Македония. До Освобождението населението там се е считало за българско и е било част от Българската екзархия. На Цариградската мирна конференция (1976г.) Поморавието е включено в територията на предложената (от западните посланици, впрочем) Западна автономна българска област.

  И със Санстефанския (без Пирот) и с Берлинския договор (с Пирот) Поморавието е дадено на Сърбия, заради това, че подкрепя Русия във войната. По същия начин Русия дава Северна Добруджа на Румъния.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8#/media/File:%D0%A2orlak_dialects_map.png

  Въобще, трагично е, че тези неща не се и изучават в училище...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 13. 13 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "philologist":

  Това ми е ясно, но северното Поморавие влиза в Сърбия още през средновековието, а южното влиза в Душановата държава и е малко прекалено да се ламти за всичко. Както посочва Младен Сърбиновски в романа си "Шашма", сърбите използват нихилизма на българите, за да асимилират групите с българско самосъзнание една по една и поотделно. Изпитано първо в Пирот, след 1913 същото се прилага в Македония.

 14. 14 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "philologist":

  Русия обаче дава по-малки части от Северна Добруджа на Румъния и Пирот на България, а западните сили увеличават дадените на Румъния и Сърбия земи. В северна Добруджа около Тулча е имало и доста румънци още в Османската империя, а като цяло мнозинството население са представяли татарите, турците и ногайците.
  В днешната русофобска пропаганда обаче Русия се изкарва виновна именно за Пирот, или за Северна Добруджа в сегашните й граници, а това не е вярно. Ако се питаше Русия, тя щеше да ги даде на България - т.е. тя ги е дала на България, заедно с Корча например, съгласно Санстефанския договор.

 15. 15 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 563 Любопитно

  [quote#13:"механозавър"]е малко прекалено да се ламти за всичко.[/quote]

  Може би трябва да отбележа отново, че и Нишко и Северна Добруджа тогава са били официално признати като български етнически територии, чрез включването им в Българската екзархия и в проекта за автономни български области на Цариградската конференция. А Русия ги дава като награда съответно на Сърбия и Румъния. Македония и Южна Тракия ги губим безвъзвратно още 1878г. Та категорично по-голямата част от българския народ така и не бива освободена при 'Освободителната' война.

  Иначе това, че през XIII-XIV-и век Неманичите са владеели български земи е също толкова релевантно, колкото и това, че при Самуил България е владеела и част от хърватското крайбрежие.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 16. 16 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#14:"механозавър"]Ако се питаше Русия, тя щеше да ги даде на България - т.е. тя ги е дала на България, заедно с Корча например, съгласно Санстефанския договор. [/quote]

  Санстефанският договор не включва в България нито Нишко, нито Северна Добруджа.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 17. 18 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  КИЦ „Босилеград“ за водената срещу центъра абсурдна компроматна война
  http://www.eurochicago.com/2015/03/kits-bosilegrad-kompromatna-voyna/comment-page-1/#comment-269278

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK