Комуникационният център на НАТО ще е в Горна Малина

Николай Ненчев

© Георги Кожухаров

Николай НенчевКомуникационно-информационната система (КИС) или т.нар. модул на НАТО ще бъде разположен в Горна Малина, обяви днес военният министър Николай Ненчев, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната. Решението за неговото изграждане е взето от Министерския съвет през 2011 година и одобрено през 2012 г.


Целта на центъра е да осъществи връзка и да даде възможност за по-добра комуникация между различните модули на страните - членки на НАТО, уточни министър Ненчев, който разясни внесения вчера за гласуване в Народното събрание законопроект за ратифициране на споразумението за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE).


Законопроектът е приет на заседанието на правителството на 11 март и предлага в България да се разположат части на Втори свързочен батальон на НАТО, който да се грижи за базова поддръжка на модул от Комуникационно информационната система (КИС) на алианса със способности за развръщане.
Той припомни, че през юни 2009 г. от Военния комитет на НАТО и в последствие от Северноатлантическия съвет е взето решение в България да бъде сформиран национален мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО (DCM-F) в състава на 2 свързочен батальон, разположен в Гразанезе, Италия към Групата на НАТО по КИС. 

В центъра ще работят двама български офицери и 55 сержанти и войници. Те са обучени в Италия, Румъния и Турция, информира още военният министър.


Модулът ще се подготвя за участието по осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на операцията "Решителна подкрепа" в Кабул, Афганистан от юли 2015 г. до януари 2016 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK