Иван Костов иска в учебниците за него да пише, че е бил реформатор

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван КостовИскам, ако след време се пише в учебниците за мен, да е, че съм бил реформатор. Защото едно е да си политик, друго е да си държавник и съвсем трето е да реформатор. Кураж да се правят реформи се събира много трудно. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" бившият премиер Иван Костов (1997 - 2001 г.). Той сподели мнението, че професията на политика не е желана и това снижава качеството ѝ.


"Много хора, които имат способности и качества, не отиват в политиката. Чувството за това да изпълниш обществен дълг се разпространява все по-рядко. Извън политиката се чувствам много добре", каза Костов, който ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет. Той окачестви като грешка решението, че не е напуснал политиката още през 2001 година и не е започнал по-рано да преподава на студенти. По думите му политиката му е отнела много хубави години, през които е могъл да бъде с дъщерите си, затова сега използва всяка възможност да е с внуците си.  


Сега той е пенсионер, но не смята да се откаже от работата си със студентите. Костов отказа да каже колко е размерът на пенсията си. "Не влизайте в личното ми пространство за пенсията ми. Имам добър доход, работя и в лабораторията, не мога да се оплача", обясни той и отговори, че получава пенсията си в ДСК, не в КТБ.
Костов отрече истинността на твърденията, че има 1 млн. лв. във обявената в несъстоятелност банка. Той информира, че има 125 000 лева в КТБ, а съпругата му е възстановила парите си от КТБ, които бяха блокирани след затварянето на трезора. "Фалитът на КТБ създаде изключително сериозен риск за финансовата система на страната, няма значение кой го направи, но това е така. Днес МВФ каза нещо, което ние сме казали още преди месец - че фалитът на КТБ е създал сериозен риск за страната", заяви Костов. Той отговори положително на въпроса дали дъщеря му е имала връзки с бизнес на Цветан Василев и допълни, че не вижда нищо нередно в това.  


Иван Костов коментира и решението на парламента за ратификацията на договора с четирите банки за поемането на дълг от 16 млрд. лева. "Истерията около дълга беше ненужна. Проблемът е защо държавата харчи толкова пари. Дълго отлаганите реформи, доведоха до претоварване на ключови сектори - фиска и енергетиката", коментира Костов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK