Кънев с амбиция ДСБ да спечели избирателите на ДПС

Радан Кънев на Националното съвещание на ДСБ

© ДСБ

Радан Кънев на Националното съвещание на ДСБВ деня, в който избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС, свърши политическият път на две партии в България - на БСП и на ДПС, защото то разкри лицето на политическата мафия, която се крие зад приказките за толерантност и либерализъм.


Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на Националното съвещание на партията за местните избори, което се провежда днес и утре в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.


По думите на Кънев политическият представител на българските турци, роми и мюсюлмани е изолиран политически и ДПС няма да се промени. "Затова ние сме длъжни да влезем сред тези избиратели. Ние сме длъжни да престанем да извръщаме глава и да казваме: "Там е територия на ДПС. И не да се примиряваме с това, че там гласовете се купуват, а да вършим дълга и упорита политическа работа, за да компенсираме рисковете, които мафиотското лице на ДПС носи на България", заяви Кънев.
Според Кънев добре би било ако интересите на малцинствата се представляват от модерна, мирна, либерална партия. "Страшното е в двойното лице на ДПС, в икономическите сили, които се движат зад етническият вот. Това е опасността, която ние трябва да пресрещнем, да назовем. ДПС дължи промяна не на нас, а на хората, които все още му се доверяват", подчерта Кънев.


Той очерта и целта на партията в предстоящите през есента избори - по-добро управление в месната власт в България, като се направи всичко възможно за изолиране на БСП и ДПС и от местната власт. "Ако изолираме ДПС от местната власт, на следващите европейски парламентарни избори няма да имат парите да спечелят толкова много политическо доверие. Тяхното политическо доверие е много скъпо във финансово измерение", заяви лидерът на ДСБ.


ДПС е единственият проблем за нестабилността на България


Кънев окачестви ДПС и като основен фактор за забавянето на реформите. "Те се активизират всеки път, когато нещо смислено мине през Министерския съвет или през Народното събрание", посочи лидерът на ДСБ, според когото една от основните опорни точки на ДПС е, че реформи не се правят. "Но междувременно, ние успяхме да приемем законодателните промени в ДАНС и МВР, които в крайна сметка доведоха и до така необходимите персонални промени. Успяхме да започнем процеса на персонални промени в правосъдието, като ще внесем и законите за съдебната власт. Успяхме да променим закона на банковата несъстоятелност три пъти в опит да спрем разграбването на КТБ и вярвам, че ще осигурим необходимата публичност. Приехме закон за акцизите и данъчните складове, които ще попречи на горивния сектор да крие половин милиард данъци в момента в които бъде приет", обобщи лидерът на ДСБ.


Кънев похвали работата на министрите до сега


и нарече "нова опорна точка и изключително нахалство" твърдението, че Реформаторския блок преяжда със власт, макар че е огромно изкушението да се тръгне по пътя на партийните назначения. "Няколкото грешни стъпки, които бяха допуснати от наши партньори в управлението, бяха забелязани веднага, раздути в нереалистични мащаби и нанасят сериозни политически удари върху нас", заяви Кънев и добави, че Реформаторският блок и ДСБ не трябва да разчитат повече на ГЕРБ, че ще свърват административната реформа. "Трябва да я внесем ние и да прекратим с възможността да бъдем изкушавани по нормативен път. Като рязко вдигнем нивото на конкурсното начало в назначенията в администрацията и критериите за заемане на различни административни постове", подчерта съпредседателят на Реформаторите.


Той декларира, че ако министърът на икономиката Божидар Лукарски, си свърши добре работата по една от най-важните теми, по които работи РБ - закона за обществените поръчки, това ще означава, че всичките министри на РБ са свършили важната работа.


Единствено граждански натиск може да помогне за създаване на антикорупционен орган


Относно реформата в правосъдието Кънев не пропусна да отбележи, че основната й стратегия е подкрепена дори от партии от опозицията. Той обаче обясни, че тя няма да успее да нанесе удар върху корупцията в управлението и прилагане на румънския модел в българското държавно обвинение ще е следващата битка на ДСБ. "За създаване на мощен овластен антикорупционен орган, които не е подчинен на хората, които трябва да разследва и които трябва да изпрати в затвор няма да получим подкрепа в парламента, освен ако българските граждани не упражнят публичен политически натиск върху партии, които не искат това", декларира Кънев в речта си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK