Нивото на язовир "Искър" е на 10 см под преливниците

Нивото на язовир "Искър" е на 10 см под преливниците

© Владимир КалудиевНивото на язовир "Искър" е на 10 см под преливниците. В същото състояние е и водното огледало на ВЕЦ "Пасарел", съобщи пред журналисти инж. Василий Маринковски, който е зам.-директор на Югозападното държавно предприятие, цитиран от агенция "Фокус".


Спешно е започнало почистване на коритото на реката. Над 180 служители на териториалните поделения на предприятието са изпратени по места, съобщават от министерството на земеделието и храните, цитирано от БНР. При почистването се отстраняват клони и наноси по 9-километровото трасе между Панчарево и Пасарел. На разположение има 22 автомобила с повишена проходимост, два трактора и 60 моторни резачки, казват от министерството.


Инж. Маринковски заяви, че състоянието на коритото не е лошо, но въпреки това се предприемат допълнителни мерки. "На 13 март оперативният щаб е обходил цялото трасе. По време на първия оглед като опасност са определени между 600 и 800 дървета. Сега, когато обикаляме подробно по маршрута, те наистина са малко повече", заявява заместник-директорът на предприятието.
Той подчертава, че е необходимо почистването да бъде свършено по най-бързия начин, защото става въпрос за голям брой жители в района, голяма инфраструктура и сериозни проблеми. "Задачата ни е поставена за 3 дни. Надявам се до края на деня да свършим огромната част от дейността и до утрешния ден да останат съвсем малко участъци, които трябва да бъдат почистени", допълва инж. Маринковски.


Вчера Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение за повишаване на нивата на реките в следствие на снеготопенето и високите подпочвени води. В предупреждението беше посочено, не не са взети под внимание нивата на язовирите.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK