ГЕРБ и Реформаторите постигнаха мнозинство в новия общински съвет на Сърница

ГЕРБ и Реформаторите постигнаха мнозинство в новия общински съвет на Сърница

© Надежда Чипева, КапиталГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха мнозинство в 11-членния Общински съвет на новата община Сърница. Те получават съответно четирима и двама представители в съвета. Въпреки че ДПС спечели най-много гласове на местните избори на 15 март и има най-много съветници - петима, те не са й достатъчни за самостоятелно управление на общината.


На вота в неделя жителите на Сърница не успяха да изберат кмет. На балотаж отиват кандидатът на ДПС Неби Бозов, получил 1 415 гласа, или 45. 50% от гласовете, и претендентът на ГЕРБ Мустафа Аликанов, спечелил 944 гласа, или 30. 35%, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК).


Без Реформаторския блок и само с ГЕРБ нямаше да се постигне реформаторско мнозинство в Общинския съвет в Сърница, коментираха от "Движение България на гражданите". Местната структура на Реформаторите в Сърница ще има решаващо значение за подкрепата на втория тур.
Реформаторският блок в Сърница вдига високо летвата за местния вот в цялата страна и решаващо значение за втория тур на изборите ще има тяхното мнение, коментира  зам.-председателят на ДБГ и организационен секретар на РБ за изборите Найден Зеленогорски. Моделът на национално ниво за партньорство е ефективен и по места. Това показва, че на местните избори хората очакват ГЕРБ и РБ да сме в конкуренция, а не в тежки противопоставяния, за да не се допуска доминиране на ДПС и БСП в общинските съвети, коментира още той.


По брой получени преференции кандидатът за общински съветник от "Движение България на гражданите" в листата на РБ Исмет Исмаилов е получил достатъчно преференциални гласове, за да мине от шесто на второ място. Депутатът от Пазарджишкия избирателен район, в който попада община Сърница, Бойка Маринска каза, че същият подход на подготовка и издигане на кандидати с голямо обществено доверие ДБГ ще приложи и в цялата страна.


Тежестта на Реформаторския блок в Общинския съвет в Сърница е 18-20 % - цел, която РБ ще си постави на месните избори наесен навсякъде. Очевидно имаме потенциал като Реформатори след като в тежка община с доминация на ДПС направихме такъв  пробив, допълва Зеленогорски. По думите му е логично да има подкрепа от РБ към кандидата за кмет на Сърница от ГЕРБ, но това ще стане, само ако местната организация на РБ реши това и тяхното мнение като местен екип ще е от първостепенно значение.


Другият заместник-председател на ДБГ Димитър Танев подчерта, че РБ в Сърница показва повече от три пъти увеличение на резултата си от последните избори, което води до действащо реформаторско мнозинство и дава шанс за кмет, различен от ДПС. Танев допълни, че председателите на партиите в РБ и депутатът Бойка Маринска ще проведат принципни разговори с ГЕРБ за бъдещото реформаторско управление в Сърница, като не може да има безусловна подкрепа на втори тур, а трябва да се гарантира ангажимента за добро управление и реформаторски политики в новосформираната община.


Според решението на Общинската избирателна комисия избраните общински съветници от ДПС са Емин Карамолла, Салих Османджилов, Айсел Фере, Емир Часей и Фатме Мулаахмед, от ГЕРБ – Мустафа Аликанов, Муса Али, Любомир Малинов и Мустафа Мустафа, от Реформаторския блок – Фатме Ардалиева и Исмет Исмаил. 


Общо 3175 души са гласували на местните избори в община Сърница от 4256 гласоподаватели. От тях броят на действителните гласове е 2686 гласа, а на недействителните - 486.


1122 гласа, или 47,77%, са подадени за кандидатите за общински съветници от ДПС.
879 гласа, или 32.73% са подадени за кандидатите на ГЕРБ.
603 гласа, или 22,45%, са подадени за кандидатите на Реформаторския блок.
55 гласа, или 2,05%, са за листата на "Нова алтернатива".
27 гласа, или 1,01%, получават кандидатите за общински съветници на БСП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK