Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

© Юлия ЛазароваВ рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се, но не се нуждаят от коментар или от журналистическо разработване.


Днес публикуваме съобщението от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ) за подготвените проекти за реставрации на територията на четири археологически резервата.


Директорът на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров започва кампания за набиране на средства за реставрация и социализиране на четири знакови паметници на Българското Средновековие. Те са:
 

 1. Голямата базилика и Източната крепостна стена с порта на т.нар. Вътрешен град на първата ни столица Плиска.
  Т.нар. "Златна" църква в Преслав.


  Дворецът на Асеневци на Трапезица във Велико Търново.


  Крепостните стени и четирите манастира ("Св. Николай Чудотворец", "Св. Апостоли"," Св. Кирик и Юлита" и" Св. Иван Предтеча") в Созопол.
   

Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

© Национален исторически музей


Голямата базилика е най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове. Тя е дълга 99 метра и широка 30. Храмът е с 20 м по-дълъг от храма "Св. София" в Истанбул (Константинопол), катедрален храм на Вселенската патриаршия и от храма "Сан Пиетро", катедрален храм на Папството в Рим до ХVІІ век. Изграден е от огромни бели варовикови квадри – камъкът е взет от кариерите в близкото село Кюлевча. Край църквата, на голяма площ, е развит манастирски комплекс и Архиепископска (след 917 г. – Патриаршеска) резиденция. Археолозите са открили в манастира скрипторий за производство на книги на старобългарски език. С тези книги мисионери-монаси на манастира са покръстили през ІХ-Х век народите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия.


Храмът е унищожен от османските завоеватели. Според законите на ислямската империя не е могло да има християнски храм, по-висок от мюсюлманин, яхнал кон, а този е бил значително по-висок. И както съвременните джихадисти унищожават цели антични средновековни градове в Ирак и Сирия, така през ХІV-ХV век е унищожена и Голямата базилика, а и цяла Плиска. Прекрасният строителен материал е използван за градеж на турските казарми в Шумен и за строежа на ж.п. линията Русе-Варна по времето на Мидхад паша.


Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

© Национален исторически музей


"Златната" църква в Преслав е красив храм с уникален кръгъл план, построена във Вътрешния (Аристократичния) град във втората ни столица Преслав. Наречена е златна, защото е запазен спомен, че куполите и са били позлатени. Издигната е по времето на цар Симеон (893-927 г.) и изглежда е била семейна църква на Симеоновия род, тъй като в нея е открит гроб, на който пише "Гроб на Петър". Предполага се, че този гроб е приютил тленните останки на неговия син цар Петър (927-969). И тази църква е разрушена от османските завоеватели след 1396 г. През 1640 г., според католическия епископ Петър Богдан, на територията на древния град са работили над 100 варници, които превръщали мраморните украси на църквите и дворците в първокачествена вар.


Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

© Национален исторически музей


Дворецът на Асеневци е открит от археолога Константин Тотев само преди няколко години. Това е внушителен комплекс от феодален замък, крепостни стени, църква, стопански постройки, издигнати в северния край на платото Трапезица около 1185 г. – датата на Освободителното въстание на братята Асен и Петър. Това е бил столичният център на България до 1230 г., когато Иван Асен ІІ е преместил столичния център на ново място – на хълма Царевец. Защо е направил това – не знаем. Предположенията са, че предците ни са убедили Иван Асен ІІ, че мястото на Трапезица е прокълнато – там са загинали от насилствена смърт и четиримата царе, резидирали тук – Асен, Петър, Калоян и Борил.


Комплексът също е разрушен след превземането на града от турците през 1393 г., но за наше щастие те, не са се старали особено. Стените на сградите са запазени на височина 6-8 метра – нещо уникално за паметници на християнското ни Средновековие.


Едно наум: Божидар Димитров започва кампания за социализиране на Плиска, Преслав и Велико Търново

© Национален исторически музей


Крепостните стени на Созопол и манастирите в града и околните острови също са сложен комплекс, оставен от миналото на морската ни столица през Средните векове. Градът е единственото селище по българското крайбрежие (от устието на Днестър до Мидия в тази епоха), който има голям, естествено прикрит от опасни ветрове и бури, пристанищен залив и това го прави главният пункт за обмен не само на стоки, но и на хора и нови технологични, религиозни и културни идеи. Крепостните му стени преграждат не само днешния стар град, но и два от островите - Св. Иван и Св. Кирик, както и полуостровите Червенка и Акра.


Защо трябва да възстановим тези паметници? Най-малко поради три основни причини:


Първата: За да възстановим разрушената си историческа памет.


Тези дворци и църкви не са унищожени случайно, както си мислят някои. Всеки "нормален" завоевател в човешката история използва за свои нужди сградите (особено монументалните) на завоювания народ. Правили са го всички, включително и ние, българите, сме използвали крепостите на ранните византийци. А и турският конак в София сме превърнали в княжески и царски дворец. Но не и завоевателите. Те са смятали да ни управляват (и така са ни управлявали) като рая (стадо, в превод). А едно стадо няма нужда от сгради, които да му напомнят за миналото величие и правото да бъде свободно. Затова са и унищожени с редки изключения – превърнатите в джамии храмове "Св. София" в София и "Св. 40 мъченици" в Търново. Всичко останало – под ножа на исляма.


Втората: Културно-историческият туризъм. Това е неразработен все още сектор на туризма у нас. А постигнатото е обнадеждаващо. Възстановените частично крепости и църкви на малки средновековни градчета като Перперикон, Белчин, Пещера, Бяла и др. показват, че те се посещават годишно от 250 000 до 500 000 туристи. А четирите обекта са първокласни паметници в националната йерархия на историческите обекти у нас и в европейски и световен мащаб. До тях водят първокласни пътища – автомагистрали, в близост има и летища, и пристанища. Няма да се харчат пари за инфраструктура.


Третата: Патриотичното възпитание на българите. То не може да се реализира, както искат противниците на реставрацията, от "трите реда оцелял каменен зид сред ниска тревна растителност". Три реда камъни не само не предизвикат патриотични чувства, но и туристи не привличат. Те могат да предизвикат само униние и чувства на историческа фрустрация. А и някои аналогии с днешната действителност: "Ето, това сме и днес – руини, макар че не сме преживяли ислямска инвазия".


Какви са проблемите пред реставрацията.


Първият проблем е научен. Имаме ли всички необходими данни за реставрация? В съзвучие ли ще бъде реставрацията с международните конвенции и практики, които сме подписали? Как, с какво и кой ще реставрира?


Отговорите са: Да, имаме всички данни за това как са изглеждали въпросните четири обекта. Това са данните от археологическите проучвания и оцелелите части – на места, като в Търново, Созопол и Преслав - на доста голяма височина - до 6-8 метра. Има също гравюри и снимки, както и съчинения на антични и средновековни автори – учебници по строителство на крепости и храмове. Пълната реставрация не е забранена от международните конвенции в тази област, както лъжат нашенските противници. Международната практика доказва това. В Турция, Гърция, Италия и дори в Македония са реставрирани неотдавна и дори в момента се реставрират десетки километри крепостни стени и дори Акропола (Партенона) и Колизеума. Същото правят в Германия със замъците по Рейн и във Франция - по Лоара. Защо у нас някои искат да признаем резултатите от ислямското завоевание през ХІV век и да ги оставим?! Цитат от писанията им: "Да умрат (т.е. да се доразрушат, в своето гордо величие").


Реставрацията трябва да бъде извършена с естествени материали, взети от същите кариери, от които са извадени в миналото. Трябва да се отхвърли позорната практика да се реставрира с винкели и пластмаси, както направиха отрицатели на реставрацията с Пернишката крепост и Патриаршеската базилика в Преслав. Фирми с лиценз "М" (позволение за реставрационни работи в България) има поне десетина ("Екса", "Софийски строител", ЕАД "Реставрация" и др.).


Вторият проблем е финансов. Освен за пряката реставрационна работа, ще са нужни и средства за довършване на археологическите разкопки в Плиска, Трапезица и Созопол. А също и за изготвяне на конструктивни проекти за всички обекти – засега има само за част от Созопол и Голямата базилика. Общата сума е около 15 милиона лева.


Читателите веднага ще се запитат: защо държавата (чрез правителството) не даде тази сума? Или: защо не се ползват пари от европейски програми? Има наистина такива – за развитие на културно-историческия туризъм.


Правителството на Бойко Борисов очевидно не може, в условията на макар и затихваща икономическа криза и лавина от природни бедствия, да отдели дори част от необходимата сума. Бойко Борисов се опита, неизвестно с какъв успех, да измъкне пари поне за Трапезица от Фондацията на съпругата на азърбейджанския президент. Що се отнася до европейските пари - нека те да отидат за други обекти. Въпрос на чест за нас, българите, е върховите постижения на предците ни да бъдат възстановени от нас самите – потомците им. По-долни ли сме от тях, че да чакаме пари от френски и германски данъкоплатци или от азърбейджански президентши, че да възстановяваме сгради, построени в далеч по бедни времена от пра-пра-дядовците ни!?


И така, българи – да възстановим българските средновековни църкви, дворци и крепости!


Даренията ще бъдат събирани на сметка от Сдружение "Плиска". Знаейки обичайните съмнения за злоупотреби с подобни събирания, всеки месец "Плиска" ще прави публичен отчет на събраните и разходвани средства. А на шест месеца ще иска финансова ревизия. "Плиска" има вече опит със строителството на 27 военни паметници в България, Сърбия и Македония, а също и на 26 храма в България.


Сметката, на която ще бъдат събирани средствата, е:


СДРУЖЕНИЕ "ПЛИСКА"


"ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ" АД,


Кл. София


IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01


BIC код: BPBIBGSE


За допълнителни сведения се обръщайте се към Божидар Димитров – 0888 919 701.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Божо Реликваря Вампирски Реставратор

  Тоя ДС "учЕн" винаги е с високи протекции, библиотечен "професор"...

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Българи, не дарявайте нито лев на фалшификаторите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 887 Неутрално

  При всички тези божидарщини трябва да вземем в предвид и следното:
  Божидар Димитров Стоянов
  Академична длъжност: професор
  Професионално направление: 3.5. - Обществени комуникации и информационни науки
  Заповед No/дата: 120 / 04.04.2013
  Висше училище: Университет по библиотекознание и информационни технологии - София
  Може неща се изясняват.

  Миша
 4. 4 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Социализиране = Осиране ?!?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1003 Весело

  ех, то да е само едно на ум...

 7. 7 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добра инициатива. Ще участвам.
  Имам две условия. Да се смени банката с по-надеждна. Проектите да са достъпни за преценка и имат отделни сметки.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Божо Кокъла иска да уреди Старчев и подобни нему соц реликви отново с масирано наливане на пари,в името на патриотизама и историзама.Бутафорни и немахаими като 5-то онуйника пред НДК.
  Няма да платим!

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тоя Божидар Димитров може и да не е лош човек и специалист, ама такива като него почват да ме дразнят с 20-30 годишното си регулярно бродене в обществения живот.

 10. 10 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Браво, това е една наистина добра инициатива! Дано да успее да поне с Плиска! Срамота е да изглежда първата ни столица както е в момента

 11. 11 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Историкът не трябва да бъде популист /социализатор/, това е приоритет на друга "професия".

 12. 12 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ух, толкова много омраза... ами като не искате да дарявате, никой не ви кара, то е ПО ЖЕЛАНИЕ.

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Това, което ще се реставрира, ще остане за поколенията. Сега се спори как и защо, но като се направи, децата ни ще видяк как са изглеждали църквите и дворците на царете ни от една епоха, унищожена в периода 14-18в. Да не говорим за загубени и умишлено крити и досега писмени архиви.

 14. 14 Профил на bgkacho
  bgkacho
  Рейтинг: 8 Весело

  Похвално...веднага помагам за страхотната кауза!!!

 15. 15 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Всички коментират инициатора, никой - инициативата... Пък нека някой да обори аргументите по-горе и да каже защо е лоша?

  До коментар [#2] от "Pray for BG!":

  Ако прочетем това: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/11/2470404_edno_naum_dreven_arhitekt_ni_e_ostavil_ciala_kniga_kak/ как по-точно идеята е свързана с фалшификация?

 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Нелоши намерения!!!
  Дано и действията да са чисти и разходите - неомърсени!
  Нека излезе истинската история за нашите земи!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не лоша идея, ние ще помогнем, ма и държавата трябва.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ''социализиране''= вулгаризиране--->Фалшифициране

 19. 19 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#10] от "Моди трий нищо да не остане!":


  [quote#10:"Моди трий нищо да не остане!"]

  Браво, това е една наистина добра инициатива! Дано да успее да поне с Плиска! Срамота е да изглежда първата ни столица както е в момента [/quote]

  То е срамота как изглежда и сегашната ни, ама нейсе...

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Това не са ли онези 4 града, които бяха отхвърлени от ЮНЕСКО като кандидати за Световното културно наследство поради прекомерна фантазия в реставрирането? Истината е, че основите могат да ни дадат информация за формата на сградата в 2 измерения - дължина и ширина - но по никакъв начин не могат да укажат как е изглеждала над нивото на основите!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Тоя няма ли да спре да строи (което няма нищо общо с реставрацията и социализацията). Според тая реликва от соца, Б. Димитров, социализация е да се сложат няколко пейки и табели, и никаква проучвателна работа, никаква информация, никаква програма за развитие. Само туристическа бутафория. Трябва да бъде спрян, защото така отиват залудо много пари от структурните фондове....

 22. 22 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Спрете да наричате Димитров професор!

  The man on the Moon
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Моля ви се,всичко си има граници.Стига с това комунистическо ченге.

 24. 24 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 230 Неутрално

  В нормалните държави вместо да се лее бетон и нови тухли на историческите места, се проучва, правят се посетителски центрове, 3-Д модели, мултимедийни продукти, провокира се фантазията на посетителите, а не се трупат тухли... май Димитров се бори да получи работа във владата в Скопие, където вече построиха бъдещето с необарокови паметници ))

 25. 25 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Крепостните стени на Търново са прекрасен пример за добра реставрация, изключвам църквата в стил комунистически барок. За сравнение днешните реставрации от типа на Баба Вида и мизериите в Ледника плачат само за прокурор. Божидар Димитров ако иска да бъде и марсианец, човекът е направил за културно историческите ни паметници много повече от нормалния форума обитател свикнал само да плюе.

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Този човек става все по-вреден. Няма ли кой да го озапти?

 27. 27 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Половината от живота ми е преминал в България там съм раждан и израстнал. Ненаеиждам комунистите и сътрудниците на бившата ДС, както и българските агенти на руските разузнсвателни служби, които ежедневно бълват пропаганда по форумите. Божидар Димитров също е бил сътрудник на ДС и по тази логика би трябвало да го мразя, но, намирам че неговата историческа загриженост за България е основателна. Нямам негативно отношение към него. Което е казал е абсолютно правилно. Аз ще даря пари за това дело. Мой дълг е като православен християнин да го направя. Не съм глупав и наивен. Знам, че злоупотреби и кражби могат да станат, но оставям това на съвестта на тези, които използуват парите. Те ще са отговорни пред Бога. Няма деяние, което да е останало недогледано и ненаказано от Бога. Нека, който не го боли за България, да се въздържа от негативни коментари. Като нямаш пари, не давай. А тези от нас, които имаме пари е добре да дадем. Имам предвид тези от нас, които години наред работят и живеят в САЩ и Западна Европа. Ето и тук става ясно, защо нашата съдебна система трябва да бъде реформирана и да работи, за да ни предпази от измама и унищожаване на правилни инициативи.

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Това искане на пари ми напомни за реакцията на Марк Твен, когато му поискали да дари за ограда на гробището.
  "Гробището няма нужда от ограда. Тези, които са вътре няма как да излязат и да избягат, а тези които са отвън нямат никакво желание да влязат".
  Та за помпането на комплексарското его на един пияница и за Скопски абсурди пари не давам.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как се опитва, надявам се неуспешно, да манипулира премиера! "Правителството на Бойко Борисов очевидно не може .... да отдели дори част от необходимата сума." Дали не предизвиква премиера да каже: "Кой, аз ли на мога?!" и да потекат кинтите ....

 30. 30 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Този безумен тип... докато не превърне в параирджийско стрелбище всяка старина, посъхранила се из Отечеството, няма да миряса!!! До скоро си въобразявах, че академичният остракизъм, на който и без друго е подложен, би бил достатъчен, за да го озапти в лъстиво-перверзните му щения. Не би. ТРИЧАНЕ, ТРИЧАНЕ е необходимо за Божидар!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Храмът е унищожен от османските завоеватели. Според законите на ислямската империя не е могло да има християнски храм, по-висок от мюсюлманин, яхнал кон, а този е бил значително по-висок. И както съвременните джихадисти унищожават цели антични средновековни градове в Ирак и Сирия, така през ХІV-ХV век е унищожена и Голямата базилика, а и цяла Плиска."
  -------------------------------

  Още в началото на текста - идиотия. Какво да му се чете повече? Много интересно, как османците адаптират всички големи църкви на Балканите за собствени нужди, пък точно "най-голямата" им се е зловидяла. Да не говорим, че първите турци в Делиормана се заселват доста след края на 14 в. Плиска е изоставен окончателно в средата на 12 в. и повече там няма никой. Самите българи след Освобождението също разрушаваме много древни паметници с цел строеж. Правим го и днес. Но на "небившият разузнавач" само джихадисти са му в главата, все едно му е игра на стражари и апаши.
  Реставрацията на Плиска и Преслав е на ниско ниво - факт. Но едно е "реставрация" в ума на БожДим, друго в нормалния свят. Той като лаик с хоби история и без това нищо не разбира. А екипът от архитекчета, дори и да разбират са толкова самовлюбени, че винаги създават крайни недоразумения.

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Това трябва да е новина номер едно за деня! Страхотна инициатива, дано се възстановят тези прелестни църкви изцяло (не мога да употребя "до зъбер", но това е целта)! Ще подкрепя с удоволствие това начинание, защото съм българин и християнин.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Да не ги реставрират така,че да заприличат на едновремешните партиини домове,камара каменни блокове.

 34. 34 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Идват добри дни за YTONG ...

 35. 35 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bulgerman":

  +++++++
  И аз.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#20] от "majorman - Чао, Гоце!":

  Еее, и?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  Имам един неолитен чук за реставриране, искам пак да си чукам...камънаци. Има ли гаранция, че ще ми го докарат до оригинала?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Този Троен ДС агент Кардам - Тервел - Телериг ако беше в Германия и друга Бела Държава щеше да е ЛУСТРИРАН а не да дава акъли и да е Шеф на НИМ както и да води предаване по БНТ.
  То не бяха мощи слелети и не знам що си за точене пари от Държавата да ходи в частния бизнес и да събира спомоществователи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#32] от "sam_vimes":

  Ти добре си българин и християнин ама дали Божо е?
  Обикновенно около него смърди!

  klimentm
 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ееех, ако беше станал овчар Божко, какъв ерудиран и просветен овчар щеше да е, всички щяха да му се възхищават. ;(

 41. 41 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Чета коментарите и се сещам за думите на един велик наш музикант: "Малък, но много зъл народ!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK