Учителите от Класическата гимназия не са оттеглили оставките си (видео)

Обновената сграда на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие".

© Министерство на културата

Обновената сграда на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие".Учителите от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) не са оттеглили оставките, които подадоха след смъртта на техен колега в началото на месеца. Това стана ясно на пресконференция на родители и преподаватели в Класическата гимназия, настояващи тя да остане в сградата на 13 СОУ в центъра на София.


Те заявиха, че протестът им продължава, и поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщава БГНЕС. Миналата седмица министерството обвини ръководството на гимназията в самоуправа, а училищното настоятелство в спекулации по темата. Когато над 30 учители пък депозираха молбите си за напускане на 6 март, пък ведомството дори отрече те да са подавали оставки.


"Протест на учителите в НГДЕК "Константин Кирил Философ" има и той не е приключил, оставки на 38 учители има и те не са оттеглени", заяви днес председателят на училищното настоятелство на гимназията Ирина Абаджиева–Репуц. Тя допълни, че по време на среща с учителите министър Рашидов е дал обещания, които до момента не са изпълнени и проблемът с Класическата гимназия не е решен.
"Занятия в "Модерно предградие" се провеждат единствено защото ръководството на училището не иска да е обвинявано в саботаж на учебния процес, а учениците имат графици, изпити", каза още Репуц. Според нея проблемът сега е заради амбицията на министерството да оправдае нецелесъобразни средства в "Модерно предградие". Сградата там бе ремонтирана срещу 2.2 млн. лв., осигурени по европейски програми. Учебният процес в обновената сграда трябва да започне до април тази година, в противен случай похарчените средства няма да бъдат признати и ремонтът ще е за сметка на бюджета.


"Нарушенията са много за сградата в "Модерно предградие" и не смятаме, че Европейската комисия ще я одобри", коментира Ирина Репуц. Тя допълни, че протестиращите са озадачени от намеренията на Министерството на културата и попита не забелязва ли то от колко време Класическата гимназия се бори за място в центъра. "Очевидно министър Рашидов няма намерение да върне гимназията в центъра", заключи тя.


Преподавателя в гимназията Марта Методиева също потвърди, че учителите не са оттеглили оставките си. След среща в Министерството на културата миналата седмица бе обявено, че директорката Мариела Папазова няма да подава оставка, както и няма да приеме тези на подчинените й учители.


"Обещанията на Министерство на културата не са спазени. Едно то тях е да осъществяваме учебен процес в 13-о СОУ като филиал. Не мога да нарека нормален учебния процес в "Модерно предградие" това, че имаше наполовина деца", коментира днес Марта Методиева. Тя изрази и притеснения за безопасността на сградата на ул. "Баба" и каза, че ако причината за преместването там е да се покаже, че има деца, колкото е вписано в европейския проект, това не е правилно.


Стоян Асенов, който е родител на ученик в Класическата гимназия и бивш преподавател там, коментира, че ако училището остане в "Модерно предградие", ще се превърне в квартално училище, каквато тенденция вече има. Друг родител – Димитър Димитров, пък определи като цинични твърденията, че щом на родители не им харесва децата им да учат в кв. "Модерно предградие", те трябва да ги отпишат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK