Съдът не прие експертизата за горите на Сакскобургготски

4 ноември 2009 г. Земеделският министър Мирослав Найденов свика медиите, за да покаже как внася  в съда иска за връщане на държавата на  16-те хил. дка реституирани  гори на Симеон Сакскобургготски

© Красимир Юскеселиев

4 ноември 2009 г. Земеделският министър Мирослав Найденов свика медиите, за да покаже как внася в съда иска за връщане на държавата на 16-те хил. дка реституирани гори на Симеон СакскобургготскиСъстав на Софийския окръжен съд не изслуша вчера представената от вещото лице експертиза по делото, заведено от държавата в лицето на бившия земеделски министър Мирослав Найденов срещу реституцията на 16 500 дка рилски гори на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария Луиза.


Делото беше отложено за 27 март.


Според експертизата на вещото лице Попов бившият премиер и сестра му са  спечелили над 2 млн. лв.  от 2003 г. , когато са влезли във владение на горите, до 2009 г., когато е обявен мораториумът върху разпореждането със собствеността.
На съдебното заседание вчера не стана ясно как е получена сумата на печалбата /2 191 688 лв./.
Разбра се, че  съдът не е възлагал на вещото лице такава задача. А извън това експертът  е пресмятал, без да сравнява своите изчисления със счетоводните документи на частното горско стопанство "Кардам", което стопанисва и се грижи за горите.


"Няма нищо вярно в изнесената в медиите информация, сумата е произволна. Вещото лице не е проверило фактурите на стопанство "Кардам", нито данъчните декларации на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза", заяви днес адвокат Ели Христова, която е пълномощник на царската фамилия.


Държавата се представлява от кантората на адвокат Ирен Савова.


Делото за царските гори е едно от петте дела, които държавата заведе срещу реституцията на имуществото на царската фамилия.


На първа инстанция са обявени за държавна собственост домът на Симеон Сакскобургготски в "Царска Бистрица" и  необитаемите хижи "Саръгьол" и "Ситняково".


Няма решения все още по делото за Врана и това за горите.


За решенията по трите дела първите съдебни инстанции се позоваха на решението на Върховния касационен съд от 2012 г., с  което окончателно бе отказано връщането на чифлика "Кричим" на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Основният мотив на върховния съдебен състав беше, че интендантството, на чието име са повечето нотариални актове на семейството, е било държавна институция, а не частна структура на царя, чрез която той придобива и стопанисва личното си недвижимо имущество - така приеха върховните съдии.


Оттогава долните съдебни инстанции, като  се позовават  на частта за интендантството от решението на Върховния касационен съд, решават автоматично делата в полза на държавата, игнорирайки всички представяни от другата страна факти и обстоятелства.


Тези решения се обжалват.


Отделно Симеон Сакскобургготски чака решение в Софийския градски съд по заведено от семейството му дело още през 2008 г. за възстановяване на собствеността върху бившето стопанство на УБО край Врана.


Продължава да е  в сила мораториумът, наложен върху имуществото на Симеон Сакскобургготски от парламента през есента на 2009 г. с впечатляващ консенсус  от ГЕРБ, Синята коалиция и Атака, по предложение на Яне Янев, който в онзи период се изявяваше като най-пламенния борец за справедливост, срещу царската реституция.  Документът задължава царската фамилия да полага грижи за имотите, без да се ползва от тях, и трябваше да действа до приемането на закон, какъвто и досега не е приет, нито се подготвя.


В Европейския съд в Страсбург е заведено дело от Симеон Сакскобургготски  заради мораториума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK