Онлайн игра и поход са сред идеите за отбелязване на 130-та годишнина от Съединението

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаОнлайн игра и поход по стъпките на българската армия през Сръбско-българската война са част от идеите за отбелязване на 130-та годишнина на Съединението на България, потвърди пред "Дневник" съветникът на президента по въпросите на културата Мартин Иванов.


Програмата за честване на годишнината се организира от Инициативен комитет, чийто почетен председател е президентът Росен Плевнелиев. В комитета са ректорът на Софийския университет Иван Илчев, историци от Софийския и Пловдивския университет, представители на Министерството на отбраната и Министерството на културата.


Издаването на луксозен тематичен годишен календар за 2015 г. е първото събитие от честването на годишнината. До момента са набелязани около 20 събития, сред които юбилейна монета и плакети, научна конференция, широко онлайн представяне на събитието, изложби на главната улица и в музеите на Пловдив, специализирани предавания по държавните медии, национална викторина в средните училища и др.
Окончателно програмата се очаква да бъде готова до края на месеца.


Всяко събитие ще се отразява онлайн в специализирани предавания по националното радио и телевизия, каза Стефан Стоянов.Целта ни е тази кръгла годишнина да бъде отбелязана адекватно и събитията да обхванат възможно повече хора, допълни той.


Искаме да излезем от стандартните начини за честване на такива големи исторически дати и да направим нещо по-масово, което да достигне до колкото се може повече хора, коментира съветникът на президента по въпросите на културата Мартин Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Онлайн игра и поход са сред идеите за отбелязване на 130-та годишнина от Съединението
  ----------------------------------------

  гаф! два гафа! категорично!

 2. 2 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Съединението е едно голямо Фак Ю за всички източни, западни и ориенталски сили, които са искали да се възползват от България, а действията на Великите сили, провокирани от него, говорят доста добре за това кои ни зачитат като държава и кои искат само да смучат от нас.

 3. 3 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Играта не е толкова лоша идея (ако се случи да е направена добре). Младото поколение ще се хвали, че я е "превъртяло", а това с учебниците по история не може да се случи

  Не цъкам плюсове и минуси.
 4. 4 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Съединението - една добра българска работа.
  Въпреки гадните руснаци.

  А относно харченето на пари - бъдете по внимателни, че да не идваме до "организационния комитет". А?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 5. 5 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Онлайн игра? Кой ги мисли тия работи, понякога идея си нямам...

 6. 6 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wilderr":

  Мислят ги , "глупаците на запад", които са си вкарали цялата история в такива игри, и децата знаят за Да Винчи и Борджиа повече, отколкото за Кончита Вурст. Ама ние нали все сме мислено 10-20 години назад....

 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Онлайн играта - с обществена поръчка ли ще се избере фирмата-разработчик? Могат ли да участват сръбски фирми?

  Или Роската ще си я направи сам в свободното си време?

 8. 8 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 386 Весело

  Да не забравят да поканят висши гости от Русия, държавата с огромен принос за съединението на Княжество България и Източна Румелия ...

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 9. 9 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#6] от "encor3":

  С чии пари ще правят онлайн игри и кой точно очакват да ги играе? Нали си наясно че най-вероятно ще усвоят някой и друг милион, а накрая ще изкарат някаква глупост правена на flash от първокурсници по информатика?

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Ако онлайн играта не е нещо като Контър Страйк или поне като досовската класика - Волфенщайн. Нещо от рода, да управляваш Чардафон докато стреля по турци, османци или поне по генерал-губернаторът Гавраил Кръстевич, не ми я хвалете тази игра...

 11. 11 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Колкото повече се взирам , толкова повече прилики намирам в нашето Съединение и съединяването на Крим и Русия като технология и подготовка . Но тогава не е имало "вежливи човечета" , а "гимнастически дружества" . и двете са направени напук на международните договори .
  Но така е , всичко е въпрос на гледна точка . Мен лично ми идва в повече руската пропаганда в България и продажността на леви и Атака . престараха се .

 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ето и подходящ повод да променим датата на националния си празник.

 13. 13 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#11] от "magnas":

  Руснаците не са изконно население на Крим. Те са заселвани там след завземането му от руската империя, както е постъпвано и с други завладени земи, с цел да се установи господство и да се обезличи местния етнос. А компактни маси от завареното население са изселвани на стотици километри разстояние, със същата цел. Затова днес има естонци и евреи в Сибир, например, и руснаци в Украйна и Молдова.
  По същия начин е постъпвала и турската империя. Така че прилики между Кримската афера и Съединението е, меко казано, неправилно да се търсят. Виж, ако някой от регионите с преобладаващо турскоезично население у нас реши да се присъединява към Турция, тогава ще има прилика.

 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Мисля че добра идея за честване на Съединението е най-после да се каже истината на народа. Да се каже че Русия е била против Съединението на България, че е подкупвала и дори убивала за да се спре този процес. Да се каже че веднага след Съединението на България Русия скъсва дипломатически отношения с нас и официално моли Отоманската империя да окупира Източна Румелия - абсурд на който Високата Порта отказва. Русия си изтегля всички офицери от Българската армия с цел да ни отслаби и заставя Сърбия да ни обяви война.
  Мисля че това е добра идея! Народа на България да научи истинската история на България и да спре да се кланя и да целува копитата на подлите окупатори.
  Но нямам голяма надежда. Сигурен съм че полуграмотни лумпени и сега ще запълзят на колене към разни Съветски военни паметници да благодарят без дори да знаят за какво.

  California Über Alles
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Любопитно

  [quote#14:"Pontif А"]Да се каже че Русия е била против Съединението на България, че е подкупвала и дори убивала за да се спре този процес.[/quote]

  "В моих чувствах к болгарскому народу вы сомневаться не можете; они неизменны, но Я не одобряю поступок, каторый вы сделали непредупредив нас, чем поставили Меня в очень затруднительное, а может быть и безысходное положение. О разъединении теперь и речи не быть не может, но как и в какой форме будет соединение, это вопрос, которой нужно решить. Вашь необдуманый поступок поднял на ногу всех племен балканского полуострова в особенности Сербов. Вы знали, что ваше желание о соединении было Нашим желанием, но мы хотели устроить это тихо и смирно, тем более, что румелийцам нечего было спешить, они не имели чего бояться, вся администрация была в руках Болгар.

  Съобщите болгарскому народу, что о разъединении и речи быть не может, но до тех пор, пока это правительство у вас, ничего и ничего от меня не ждите."

  Тези думи, според теб, кой ги е казал? И дали ще бъдат посочени като реплика в онлайн играта?

 16. 16 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Само онлайн игра? Много слабо ... А фейсбук страница? А хештаг в туитър?

 17. 17 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Реформиран Соросоид":

  Това което този човечец го е казал е абсолютна глупост и противоречи на действията на Руската империя след това.Не знам какво точно Вие искате да покажете,но ако тези думи са имали някаква тежест по онова време/в голямата си част хората са били неграмотни и лесно можеш да ги излъжеш/ то днес са направо смешни.Той казва че необмислената постъпка на Румелийското правителство е вдигнала сърбите в трвога.Може ли Вие /защото Вие давате примера/ като как точно нашите вътрешни работи са обект на сръбските интереси? И второ последните му думи казват "не очаквайте никаква помощ от мен".Помоща я видяхме след това,скъсване на дипломатическите отношения,изтегляне на руските офицери-инструктури от армията ни и насъскване на Сърбия да ни нападне в гръб.Защото в дипломатическата игра която се е била разиграла след събитията всичко е било насочено в очакване на нападение от Османската империя и затова голяма част от армията ни е била съсредоточена там,но никой не е очаквал "нож в гърба" от славянските "братя" от запад.Заемайки руската позиция ми казва че Вие всъщност или не знаете историческите събития по това време или не сте българин.

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#17:"Огнян Тодоров"]Това което този човечец го е казал е абсолютна глупост и противоречи на действията на Руската империя след това.[/quote]

  Този човечец, дето го е казал е император Александър ІІІ. За останалите работи, може да прочетете на Симеон Радев книжлето - "Строителите на съвременна България" - том. І, глава "Съединението и Русия". Страница няма да ви давам, че в различните издания се намира на различно място.

  Само не разбрах, критикувате Александър ІІІ, че е ударил икономическо, политическо и военно ембарго на анексията на Източна Румелия от Княжество България? Че е направил ембарго, подобно на това, което ние сега правим на Съединението на Кримската автономна република със Руската федерация?
  Някак непоследователен ми се струвате

 19. 19 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#15:"Реформиран Соросоид"]Тези думи, според теб, кой ги е казал? И дали ще бъдат посочени като реплика в онлайн играта? [/quote]
  Да не е Путин?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK