Съпруга на евродепутат стана върховен съдия без съдийски стаж

Съпруга на евродепутат стана върховен съдия без съдийски стаж

© Анелия НиколоваБез да има съдийски стаж, Мария Радева, съпруга на бившия народен представител от ГЕРБ Емил Радев, сега евродепут, е единственият юрист, който издържа т. нар. външен конкурс за съдии във Върховния административен съд (ВАС), съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Тя е изкарала оценка с 10 стотни над минималната, позволена от закона  (4.50 по шестобалната система).


Външен конкурс означава участие в надпреварата на юристи, които до момента не са в съдебната система. Според Закона за съдебната власт 20 процента от назначенията в съдебната система трябва да са външни, но от години се спори дали е редно това да се отнася и за върховните съдилища. Радева единствена е издържала конкурса сред  17-те външни кандидати, които са се състезавали за двете места, предназначени за външни юристи.


Несъвършенствата на закона се проявяват отчетливо в случая
тъй като поставят Радева редом до осемте издържали конкурса съдии във ВАС, които са от системата. Но за сравнение - най-ниската оценка, с която те се класират, е 5.97.


Мария Радева, която по-рано е била адвокат във Варна заедно със съпруга си,  до момента е главен секретар на ВАС. След избора на Георги Колев за председател на ВАС през 2010 г. той уволнява главния секретар и назначава Радева за  временно изпълняваща длъжността.
По-късно, през 2011 г., Радева спечели конкурса за титулярен главен секретар  веднага след като съпругът й


Емил Радев внесе в парламента  предложения за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждаха извънредни правомощия за председателя на ВАС


Промените предвиждаха  командироването на съдии и преместване на съдиите да става по  лично усмотрение на председателя на ВАС. За председателя на Върховния касационен съд не се предвиждаха същите правомощия, във  ВКС решенията за преместване и командироване се вземат след обсъждане от общото събрание.
Предложенията  смутиха Правната комисия и не бяха приети.


През последните години ВАС се оказва подходящо място за устройване на работа  на роднини и близки, припомня "Съдебни репортажи" информация, която периодично са съобщавали  медиите:


Като съдебни помощници във ВАС работят децата на петима бивши членове на ВСС


Освен това отдавна се поставя въпросът за  непрозрачността на командироването на съдии във върховното съдилище, което става с еднолична заповед на председателя.


Например Румяна Лилова, съпруга на съдията от ВАС Андрей Икономов - един от висшите магистрати, известни с придобиването на терени край Приморско за нуждаещи се роднини, бе командирована в съда. А синът Тодор, който преди две години е участвал в конкурса за младши прокурори, но не е стигнал до устното препитване, тъй като е изкарал 3.38 на писмения изпит, бе назначен за съдебен помощник също във ВАС.


Конфликтът на интереси във ВАС е друг повдиган  въпрос


Преди година "Капитал" информира, че  зам.-председателят на ВАС Румяна Монова и съдия Георги Георгиев, който тогава беше председател на Четвърто отделение, живеят на семейни начала. Проблемът възникна поради това, че  отделението, което съдия Георгиев ръководи тогава, е към  колегията, ръководена от зам.-председателя на ВАС  Монова. Въпреки това  за година и половина те са участвали заедно в един съдебен състав по десетки дела. А това означава, че двамата на практика са решавали изхода от делата, тъй като са представлявали мнозинство в тричленните състави.


Формирането на петчленните състави във ВАС - неподвластно на проверки


На 20 януари т.г. Висшият съдебен съвет отхвърли искането, отправено в сигнал до съвета да се провери как е формиран петчленният състав по конкретно дело - за уволнението на члена на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски и как се спазва принципът на случайно разпределение на делата.


Така ВАС, който контролира актовете на властта,  остава на практика неподлежащ на проверки, и то по възлов въпрос - случайното разпределение на делата, от които зависи има ли истинско административно правосъдие.


Емил Радев: Административното правосъдие в България е по-бързо от Германия и Франция


Междувременно на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ във Варна  Емил Радев коментира състоянието на съдебната система и похвали административното правосъдие.


Административните дела у нас приключват на първа инстанция до 200 дни, в  Германия - до 280 дни, а във Франция – до 600, разказа евродепутатът, цитиран от пресцентърът на ГЕРБ. България изпреварва много от страните в ЕС по редица от общо 56 критерия, отразени в проучване на Европейската комисия за състоянието на правосъдните системи в държавите-членки, съобщи Радев.
Що се отнася до показателя независимост на съда, България е на предпоследно място, но тази оценка е въз основа на възприятията на хората, каза евродепутатът и обобщи: "Няколко гнили ябълки не са лицето на системата."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK