Съдии от Административен съд - Варна: Системата за случайно разпределение се манипулира

Съдии от Административен съд - Варна: Системата за случайно разпределение се манипулира

© Анелия НиколоваДесет съдии от Административния съд във Варна са изпратили нов сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) за това, че в продължение на години принципът за случайно разпределение на делата е бил нарушаван. Това е ставало чрез изключване на електронната система, твърдят те.


Това е вторият път, в който магистратите се опитват да привлекат вниманието на кадровия орган на Темида. В края на януари те отново се обърнаха към съвета с оплакване, че председателят на съда Тинка Косева им оказва натиск.Тогава десетимата съдии от Административен съд - Варна, се оплакаха, че Тинка Косева не е приела предложенията им за промени в дневния ред на общо събрание на съда, насрочено за 23 януари. Нещо повече - по думите им тя се е обадила по телефона на заместничката си Даниела Недева, като й разпоредила да уведоми недоволните магистрати, че ако настояват на предложенията си,
всички те ще бъдат натоварени 100% с данъчни дела.


Десетимата съдии уточняват, че в отделението, в което работят, не се занимават с данъчни, а с дела, свързани с териториално устройство.Тинка Косева не присъства на общото събрание, насрочено за 23 януари т.г., а изпраща свой заместник, то беше отложено, след като протестиращите десетима съдии (близо 1/3 от магистратите в институцията) отново предявиха претенциите си. Ново общо събрание на Административния съд – Варна, трябва да се проведе на 20 март. 


Междувременно съдиите се обърнаха към съвета и с информация за "нередностите в управлението на съда, свързани с недопустими дългогодишни и последователни опити от страна на ръководството за манипулиране и противопоставяне на съдиите".


След нито един от призивите на магистратите не последва каквато и да е реакция от страна на съвета."Тъй като до момента не получихме отговор на нито един от повдигнатите от нас въпроси, намираме, че не търпи повече отлагане да ви занимаем и с останалите не по-малко важни аспекти на проблема, свързан с безпринципното и непрозрачно управление в съда ни", са написали във вчерашното си писмо до ВСС десетимата съдии.


В него те информират членовете на съвета, че в продължение на години ръководството на съда "абсолютно своеволно


се е "освобождавало" от разглеждане на някои категории дела


като се е изключвало от електронната система при разпределянето на дела по определени кодове".


Това според съдиите буди съмнение относно професионалните и моралните качества на ръководителите на варненския Административен съд и поставя на дневен ред друг важен проблем - как е било гарантирано спазването на принципа за случайност при разпределението на делата, разглеждани от съда.


Като пример за нарушението на този принцип десетимата съдии припомнят, че в годишния доклад на председателя на Първо отделение на варненския Административен съд за 2014 г. е било изрично упоменато, че в отделението има неравномерно натоварване на магистратите. "Как се поражда подобна неравномерност, след като случайността в разпределението на делата би трябвало да я изключва или поне да я минимизира до степен на незначителност", питат те.


По-нататък в писмото си те припомнят, че едва в последните две години по делата, разглеждани от съда, е започнало прилагането на протоколи за т.нар. случайно разпределение. Преди това, въпреки че въпросът е бил повдиган нееднократно от отделни съдии, тези протоколи са представлявали само извадка с името на определения по делото докладчик. Така от тях по никакъв начин не е било възможно да се разбере колко дела от съответния код са били разпределени на всеки от съдиите и


как определено дело е попадало при конкретен докладчик.


С писмото си от 17 март варненските съдии се обръщат към членовете на ВСС с искане инспекторатът да извърши проверка по сигналите. Проверката трябва да установи всички обстоятелства около "манипулативното управление на съда и изкуственото създаване от години на напрежение между съдиите чрез дискредитиране (...) на част от тях".


В писмото се настоява също да бъде установено как е бил извършен изборът на заместник-председателя на съда Евгения Баева и защо след този избор напрежението в съда е ескалирало. Според съдиите Баева не е имала почти никакъв професионален опит във варненския Административен съд поради продължителните си отпуски за раждане и отглеждане на дете. Въпреки това веднага след завръщането си на работа тя е била избрана за зам.-председател на съда.


Във връзка с твърденията за нарушения на принципа на случайност при разпределението на дела в Административен съд – Варна, съдиите настояват


да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС


за всички години, през които съдът е бил управляван от Тинка Косева. Тази проверка трябва да излезе "със заключение имало ли е през този период изключване на съдии от разпределението на дела по определени кодове и видове, кога конкретно се е случвало това, по какви причини е ставало изключването и за кои съдии се е отнасяло".


Проверката на Инспектората при ВСС трябва да установи също "кой конкретно е извършвал изключването, както и всички други възможни нарушения, извършвани във връзка със спазването на принципа за случайно разпределение на делата".


В случай, че бъдат открити нарушения, съдиите от Варна настояват за налагане на "адекватни дисциплинарни мерки", включително и освобождаване от длъжност, както и за публично оповестяване на резултатите от проверката.


Правилникът за работа на ВСС не предвижда конкретен срок, в който писмата на варненските съдии трябва да получат отговор. Той обаче може да ги включи за разглеждане в дневния ред на свое заседание по всяко време. 


В края на миналата година съдии от Софийския градски съд поискаха проверка на начина, по който вече бившият председател на съда Владимира Янева е ръководила институцията. Отново кадровият орган на Темида забави реакцията си и се наложи посланици от няколко държави - членки на Европейския съюз, да излязат с писмо с призив съветът да чуе магистратите, желаещи да има реформа. Освен това съдиите от СГС писаха повторно писмо.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  По варненските съдилища имаше и една друга, която беше теглила много странен кредит от КТБ, от което следва да заподозрем, че има някакъв конфликт на интереси, с всички произтичащи за това ползи за съответните лица, и в ущърб на обществения интерес.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ситуацията е "революционна" - управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат да живеят постарому

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Някой от румънците, дето идват във Варна и околността, не е ли съдия

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не може да бъде, сигурни ли са ?

 5. 5 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Ако са наясно, че е извършвано престъпление в продължение на години тези 10 съдии не носят ли лична отговорност за мълчанието си с което са подпомагали тази престъпна практика???

  Драконови закони ще оправят държавата!
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лошо, лошо Седларов - разбуни се кошера

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се внушава : " Ченалова няма "гръб" и е уязвима от обществото и данъкоплатеца"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  Добър вечер Спасов,това е малката тайна от много години,ти къде спиш???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 9. 9 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар № 3 !

  И аз точно това исках да попитам . А може би има и прокурори сред румънските туристи ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK