Общината в София обяви нов конкурс за фигура на Алеко Константинов

Това е проектът, спечелил предишния конкурс на Столичната община.

© Юлия Лазарова

Това е проектът, спечелил предишния конкурс на Столичната община.Столичната община е анулирала конкурса за фигура на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо, която да бъде поставена на единствения пешеходен булевард "Витоша", и е я обявила нов конкурс. В сайта за обществени поръчки местната управа е пуснала нов конкурс с дата 17 март.


В предишното състезание победители станаха проект "Круша" на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов, които спечелиха 2 000 лева награда. Сега общината е обявила конкурс за проектантски колектив с поне един скулптор и един архитект с пълна проектантска правоспособност.


Творците могат да предлагат фигурата на Алеко Константинов да бъде сама или с някои от героите му, например най-известният му Бай Ганьо.
За първо място е предвидена награда от 2000 лева, за второ -  1500 лева, и за трето - 1000 лева. На класирания на първо място проектантски колектив ще се възложи изготвяне на работен проект.


Крайният срок за подаване на документи е 8 май. Конкурсът се провежда при участие на поне три проекта. Ако са по-малко, конкурсът ще бъде прекратен и авторите получават по 200 лева на проект.  


Първият конкурс беше анулиран, защото нямаше задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK