Георги Колев: Гражданите черпят информация от медиите. Колко са обективни те?

Председателят на ВАС Георги Колев

© Надежда Чипева

Председателят на ВАС Георги Колев"Гражданите черпят информация от медиите. Колко са обективни те? Не желая да коментирам."

Този отговор дава председателят на Върховния административен съд Георги Колев в интервю за в. "Труд" на въпроса за независимостта на правосъдната система в България. По този показател България е към дъното на класацията в Информационното табло на ЕС за страните членки на съюза.


Колев не посочва  кои медии не съответстват на неговата мярка за обективност. Той  коментира въпросите на съдебната власт ден след като медии, сред които и "Дневник" информираха за спечелилата външния конкурс за съдия във ВАС съпруга на евродепутата Емил Радев  от ГЕРБ - Мария Радева, с оценка 10 стотни над минималната допустима в Закона за съдебната власт.


"Личното ми становище е, че не би следвало да има външни назначения за върховните съдилища", казва още Георги Колев.
Не е известно досега Колев да е изразявал мнение срещу спорната законова възможност юристи без съдийски стаж да стават съдии във върховните съдилища. От 17-те външни кандидати за двете места във ВАС се е класирала само Радева, която до момента е главен секретар на съда, назначена от Колев пред 4 години.


Председателят на ВАС оценява високо работата на своя съд, като посочва данните от Информацинното табло на ЕС за бързината на решаването на делата, по този показател България е пред германското и френското правосъдие.


Той декларира, че делата за отнемането лиценза на КТБ ще бъдат разгледане без забавяне.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Завършилият "прочутата" Школа в Симеоново за милиционери - Г. Колев. Шеф на ВАС, назначен от Цвъ Цвъ

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Весело

  Магнаурската школа си каза думата в „24 часа“ Това ли е обективна медия?

 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Кое от долното не е верно според тоя милиционер начело на ВАС ?

  Без да има съдийски стаж, Мария Радева, съпруга на бившия народен представител от ГЕРБ Емил Радев, сега евродепут, е единственият юрист, който издържа т. нар. външен конкурс за съдии във Върховния административен съд (ВАС), съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Тя е изкарала оценка с 10 стотни над минималната, позволена от закона (4.50 по шестобалната система).

  Външен конкурс означава участие в надпреварата на юристи, които до момента не са в съдебната система. Според Закона за съдебната власт 20 процента от назначенията в съдебната система трябва да са външни, но от години се спори дали е редно това да се отнася и за върховните съдилища. Радева единствена е издържала конкурса сред 17-те външни кандидати, които са се състезавали за двете места, предназначени за външни юристи.

  Несъвършенствата на закона се проявяват отчетливо в случая

  тъй като поставят Радева редом до осемте издържали конкурса съдии във ВАС, които са от системата. Но за сравнение - най-ниската оценка, с която те се класират, е 5.97.

  Мария Радева, която по-рано е била адвокат във Варна заедно със съпруга си, до момента е главен секретар на ВАС. След избора на Георги Колев за председател на ВАС през 2010 г. той уволнява главния секретар и назначава Радева за временно изпълняваща длъжността.
  По-късно, през 2011 г., Радева спечели конкурса за титулярен главен секретар веднага след като съпругът й

  Емил Радев внесе в парламента предложения за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждаха извънредни правомощия за председателя на ВАС

  Промените предвиждаха командироването на съдии и преместване на съдиите да става по лично усмотрение на председателя на ВАС. За председателя на Върховния касационен съд не се предвиждаха същите правомощия, във ВКС решенията за преместване и командироване се вземат след обсъждане от общото събрание.
  Предложенията смутиха Правната комисия и не бяха приети.

  През последните години ВАС се оказва подходящо място за устройване на работа на роднини и близки, припомня "Съдебни репортажи" информация, която периодично са съобщавали медиите:

  Като съдебни помощници във ВАС работят децата на петима бивши членове на ВСС

  Освен това отдавна се поставя въпросът за непрозрачността на командироването на съдии във върховното съдилище, което става с еднолична заповед на председателя.

  Например Румяна Лилова, съпруга на съдията от ВАС Андрей Икономов - един от висшите магистрати, известни с придобиването на терени край Приморско за нуждаещи се роднини, бе командирована в съда. А синът Тодор, който преди две години е участвал в конкурса за младши прокурори, но не е стигнал до устното препитване, тъй като е изкарал 3.38 на писмения изпит, бе назначен за съдебен помощник също във ВАС.

  Конфликтът на интереси във ВАС е друг повдиган въпрос

  Преди година "Капитал" информира, че зам.-председателят на ВАС Румяна Монова и съдия Георги Георгиев, който тогава беше председател на Четвърто отделение, живеят на семейни начала. Проблемът възникна поради това, че отделението, което съдия Георгиев ръководи тогава, е към колегията, ръководена от зам.-председателя на ВАС Монова. Въпреки това за година и половина те са участвали заедно в един съдебен състав по десетки дела. А това означава, че двамата на практика са решавали изхода от делата, тъй като са представлявали мнозинство в тричленните състави.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Гражданите черпят информация от медиите. Колко са обективни те? Не желая да коментирам."

  Кои "те" ? "Те" са най-различни. Ба си милиционера задръстен.

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Те,гражданите,дори и когато медиите са обективни,си черпят каквато им отърва информация.
  Побеля ми косата с такива "граждани",които засипаха Фейсбук с информация,коренно противоположна на това,което де факто е изнесено в медиите."Да ти пикам на гражданите."-би казал шопът.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  А колко са обективни институциите,господин Колев.

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Весело

  Кой?!? Съдия КоЙлев !

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ами коментирайте колко сте обективни Вие. Аз черпя информация от собствен опит.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  "Гражданите черпят информация от медиите. Колко са обективни те?" - на българското общество се предлагат захаросани, лустросани, блудкави теми, които уж са жизнено важни за нацията и държавата. Слуховете са водещи, а сериозни журналисти, осмислящи информацията си отдавна са в немилост - ТЕ не продават защото мислят, а на кой му се мисли, пред ТВ, и лафовете за мат`риала!? Е, нали всички сме брат`чеди?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 630 Весело
 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А Европа откъде черпи, господине?
  И защо и тя не ви вярва?
  Когато видим действащи политици, както и олигарси, зад решетките - тогава и ние ще ви повярваме.
  Простичко е...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  А за вас съдим по резултатите и издадените присъди,които не могат да се атакуват в Страсбург.Резултатъ е повече от плачевен.Така че няма нужда да четем в пресата,колко сте корумпирани и некадърни.

 13. 13 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 265 Любопитно

  Погледнете снимката! коментарите са излишни!!!

 14. 14 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Медиите в България са разделени на групи според начина им на финансиране. Най-голямата група черпят ресурс от #Кой, следващата група от американски НПО, идват на ред руските спонсори. Да добавим и държавата с нейните безсмислени рекламни кампании, които пак се явяват форма на влияние върху редакционната политика. Колев трябва да уточни коя от групите не му харесва.

 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1976 Гневно

  "Личното ми становище е, че не би следвало да има външни назначения за върховните съдилища" - затова си напълно прав, Колев обаче кво праим по въпроса?!?! Тая кокона къде е завършила право? Мисля, че е била адвокат като съпруга си преди да бъде назначена при теб като главен секретар и ся изведнъж я поставяте (извинявай ако се съмнявам, че си е спечелила конкурса съвсем честно и почтено) на почти най-високото стъпало на правораздавателната система! Заради такива като нея и неизбежните и решения-бисери! Защото този човек даже не е минавал обучение в НИП-а? И като стана дума - сега директно започва да правораздава на най-високо равнище или ще я пратите с младшите съдии в НИП - за да е пълен сеира - като вътрешния ни министър, която тепърва ще се запознава със ЗМВР?
  И за друго си прав, Колев - да медиите в българия 99% (или там някъде) НЕ СА обективи, НЕ СА професионалисти хората, които работят там А СА писачи на поръчка за едни или други интереси! Изопачават удобни факти, премълчават други и формират обществено мнение и затова доверието в съдебната система от части го няма - заради такива медии, НО и ето такива събития Колев също не помагат за повишаване на доверието!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Весело

  Този да не би да иска да каже, че свинските медии не са обективни ?

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Реформаторите и по-специално министър Христо Иванов! Вземайте сериозни мерки тази измет да си ходи на място. И изобщо не позволявайте на Борисов и Пеевски да ви изпързалят.
  Моника Маковей каза, че иска да ни стане министър на правосъдието за да ни оправи. Но тя не знае, че тук Цацата и Тиквата няма да и разрешат, дори това да струва живота и.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Все още се чудя откъде да черпя информация ако не от медиите. Мога да пробвам да гледам бобени зърна , утайка от кафе или от коя страна на дърветата са мъховете? Или да чакам сигнали от извънземни? Или да отида при г-н Колев и да го питам във Вашата вселена как е, всичко розово и красиво ли е?

 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По начало, заглавието е правилно. Какво е искал да каже с него този е друг въпрос. Кой от нас изобщо разчита на български средства (на латински: медиа), за да се осведоми за нещо извън границите ни?

 20. 20 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1158 Неутрално
 21. 21 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Че за какво тогава са ни медиите, щом според Председателя на ВАС ни предлагат недостоверна информация???????????????????

 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Погрома върху съдебната систена започна, когато в началото на 90-те приравниха служебните бележки от магнаурската школа с дипломите от ЮФ на СУ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Медиите не са обективни. Медиите служат на собствениците си и техните интереси.

  Последен великолепен пример беше изследването на Алфа Рисърч за българите и подкрепата им към Русия., което в различните медии се интерпретираше по различен начин.

  В едните пишеше, че въпреки присъединяването на Крим към Русия по-голямата част от българите подкрепят Русия, а в другите (Дневник), че подкрепата на българите към Русия е намаляла. И двете са истина само, че въпросът е кое ще изкараш на преден план като заглавия на материала си... манипулативни номерца

  От тук пък лъсна кой на кого служи.

  Интересно ми е дали админа пак ще ме изтрие заради вулгарно мнение...

  Вече свикнах да ме трият без причина
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сова":

  Абе Иванов, стига се прай на партизанин, бе. Толко си прозрачен, че чак миришеш.

  Колкото до Колев - типичен келеш от просташкото обкръжение на ЦвЦв. Какъв да е? Оная Янева каква беше? Същият милиционерски слугинаж.

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Весело

  Начетен е - от четене в Магнаурското школо

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 27. 27 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не лъжат медиите ни ачик, но шикалкавят около истината на нивото на лъжата. Вярно е, че ра различни - организирани, насочени и финансирани по-разному, но няма обективност и това е. Е, залагат на контекста и "приближаването" към обективната истина. Останалото го довършва вътрешната нагласа на приемащия информацията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK