Българските обсерватории канят за наблюдение на слънчевото затъмнение в петък

Частично слънчево затъмнение през 2011 г. наблюдавано в България

© Юлия Лазарова

Частично слънчево затъмнение през 2011 г. наблюдавано в БългарияВ няколко града в страната се организира наблюдаване на частичното слънчево затъмнение в петък, 20 март.


Жителите на София ще могат да наблюдават затъмнението с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от градината при Националния дворец на културата (НДК), съобщи за БТА доц. Валери Голев – заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет, който отговаря и за Астрономическата обсерватория на СУ.


Хората, които ще дойдат да наблюдават слънчевото затъмнение в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, гледайки през телескопите, ще са защитени и не е нужно да имат допълнителни защитни очила, обясни доц. Голев. Той отбеляза, че за съжаление защитните очила за наблюдение на слънчевото затъмнение не може лесно да се купят от оптичните магазини, но има фирми, които продават оптична техника. Сред тях е и Астрономическата асоциация в София.
Ще бъдат поставени телескопи при градината на НДК – на ъгъла с бул. "Патриарх Евтимий", където е входът за метрото. Ще бъдат изнесени и телескопи, ще изпратим и астрономи от СУ, каза доц. Голев.


Дворът на Университетската обсерватория е малък, не искаме никого да върнем, но не можем да приемем много хора по едно и също време на 20 март, обясни доц. Голев. Той съобщи, че обсерваторията ще предостави два телескопа, с които ще може при  добро време да се наблюдава частичното слънчево затъмнение, което започва в София в 10.42 часа.


С телескоп "Коронадо" за наблюдение на активни процеси по повърхността на слънцето и телескоп с екран за повече зрители, Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол организира наблюдение на предстоящото слънчево затъмнение, информира директорът на обсерваторията Юлия Върбанова.


Специалната наблюдателна техника ще бъде монтирана в двора на гимназия "Васил Левски", на гражданите са осигурени и защитни очила. Специалисти от обсерваторията и участници в кръжоците по астрономия ще обясняват звездното явление.


Началото на слънчевото затъмнение в Ямбол е 10 часа и 48 минути, 49%ще бъде максималното закриване на слънчевия диск от Луната в 11.55 часа, краят на явлението е в 13.02 часа, поясни Върбанова.


По традиция обсерваторията организира посрещане на изгрева на слънцето в деня на астрономическата пролет - 21 март, на тракийското скално светилище в местността "Зайчи връх" край Ямбол.


Жителите на Шумен, които искат да наблюдават първото за годината слънчево затъмнение, ще имат свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на Шуменския университет, съобщиха от висшето училище.


Вратите на Астрономическия център "Проф.Владимир Шкодров" ще бъдат отворени в 10.30 часа, телескопите се намират на покривната площадка на Корпус 3 на университета. Проф. Дияна Кюркчиева и Сунай Ибрямов от Катедрата по теоретична и приложна физика на Факултета по природни науки ще очакват посетителите утре, ще отговарят на въпроси и ще дават консултации. Експертите уточниха, че моментът на най-голяма фаза на затъмнението ще бъде в 11.49 часа. Тогава Луната ще закрие 53 % от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.


Организаторите са помислили и за възможността гостите да могат да си правят селфи на фона на закрития слънчев диск.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Дано спре снега и се разкарат облаците.

 2. 2 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 422 Неутрално
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#1] от "aralambi":

  Именно. Като гледам какво е навън, затъмнението вече е почнало - не виждам на повече от 50 м.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Но утре ще е слънчево съобщи радио Ереван приятно гледане!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах