Комисията по помилване: Политиките за защита на децата в риск са неефективни

Комисията по помилване: Политиките за защита на децата в риск са неефективни

© Николай НиколовКриминализацията при близо 60% от българските затворници, които търсят помилване, е настъпила поради неефективност на държавните политики за защита на деца в риск. Това се посочва в годишния доклад за дейността на Комисията по помилването при президента.


Вместо да бъдат закриляни от държавата в детството си, някои от осъдените са били репресирани. Така са се задълбочили проблемите при развитието и социализацията им и заради това по-късно спрямо тях не се е развил поправителният процес, посочват експертите в анализа си. Близо 60% от тях изтърпяват наказание за престъпление, което е елемент от устойчив или ескалиращ престъпен модел. 


В доклада се обобщава, че през 2014 г. трима души са помилвани частично, а на един наказанието е заменено с по-леко. Общо 422 осъдени са помолили за помилване от които 30 жени (сред тях 26 изтърпяват наказанието си в затвор), една молба от непълнолетен осъден, две молби от ненавършили 21-годишна възраст, както и пет молби от осъдени над 70-годишна възраст. 
По-ниско образованите са по-склонни да развият модел на престъпно поведение и тази зависимост се запазва, констатира анализът. Сред молителите преобладават осъдени с ниско образование, като напълно неграмотни (непосещавали никога училище) са 15 на сто, а групата на осъдените с начално образование включва множество лица с получена в затвор образователна степен. 


Мнозинството от молителите (57%) са без квалификация, като само 17% от тях имат някакъв трудов опит, останалите 40% от тях никога нищо не са работили. 


Оценени с висок риск от рецидив са 18% от молителите, а по-голяма част от групата осъдени (близо 54%) са със среден риск от рецидив. 90% от тях са осъдени на по-малко от 10 години и за престъпление, най-често извършено в рецидив. Дванадесет молители изтърпяват наказание доживотен затвор, а 11 души – доживотен затвор без замяна. 


Подробна статистика и анализ на дейността на комисията са публикувани в доклада на интернет страницата на президента

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "...40% от тях никога нищо не са работили."
  Ами в затвора ги научете на нещо.Някакви умения да придобият,някаква професия да изучат.После се погрижете и някаква работа да им намерите,а не след 3 месеца пак да влязат в затвора.

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И тия "политики" са като всички други политики и стратегии у нас - много неясни купешки приказки с никакво приложение.

  Справка - стратегията за съдебна реформа...

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Децата в риск винаги са били недолюбвани в комунистическа и в посткомунистическа България.На тях се гледа като на секънд хенд деца,а условията в заведенията,където ги настаняват,не са по-различни от затворите.Персоналът на тези заведения дори е по-жесток от този в затворите - изнудвания,изнасилвания,комбина между надзиратели и настанени,побоища,няма обучени специално педагози и психолози,които да работят с тези деца.
  Иска се далеч по-радикална визия за тези деца,а те всъщност са нашите деца.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK