Европа няма стратегия за Украйна, смята посланикът на Франция у нас

Ксавие Лапер дьо Кабан

Ксавие Лапер дьо КабанЕвропейския съюз няма ясна стратегия за Украйна. Или поне не е имал до анексирането на Крим. Стратегия явно има само Русия. Реакциите на Европа до този момент само следват нейните действия", това каза днес пред студенти във Варненския Икономически университет посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.


Според него Европейският съюз не е направил абсолютно нищо, след като под натиск от страна на Русия Виктор Янукович е отказал да подпише споразумението за асоцииране на Украйна.


"Не направихме нищо, абсолютно нищо!, каза посланикът на Франция у нас. За сметка на това Русия анексира Крим и дестабилизира Източна Украйна. Намеренията на Русия не са ясни и до този момент каза той. Виждаме само една армия, която воюва в чужда страна, но ние като съюз нямаме стратегия за противодействие на това, което се случва".
В отговор на въпроса, кои са приятелите на ЕС днес, посланикът на Франция отговори:


"Има страни, с които споделяме общи ценности, интереси и виждания за това, как трябва да изглежда света в бъдеще. Страните, с които се чувстваме добре категорично са тези, в които има демокрация. От тази гледна точка сегашния режим в Русия, който не споделя нашите ценности, не може да ни е близък. Свободата ни сближава със Съединените щати. Но това, в никакъв случай не означава, че трябва да приемаме всички техни политически позиции. На практика това не се случва! ".


Като "доста тъпо" определи френският посланик поведението да не се противоречи на Русия по никакъв повод с мотива, че тя е освободила България през 1878г.


"През 1945г. САЩ освободиха Франция от нацизма, но това не означава, че 70 г. по-късно трябва да се съгласяваме безусловно с всяко тяхно политическо решение, каза френският посланик. Веднага мога да дам пример с отказа на страната ни да участва в коалицията, която започна войната в Ирак".


В отговор на друг въпрос, за рисковете от излизането на Гърция от еврозоната Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че "играта, която в момента играе новото гръцко правителство е много опасна.


"Мерките, които страната взе за излизане от кризата бяха много болезнени, но единствено възможни, каза той. Облагането с данъци на православната църква и корабния бизнес бяха трудно приети мерки. Но другият начин беше страната да продължат да харчат, колкото искат, което в крайна сметка щеше да доведе до много по-голяма задлъжнялост и в крайна сметка отказ от еврото".


Според Лапер дьо Кабан по-тесен съюз между страните – членки на ЕС би дал възможност за лесно излизане от кризисни ситуации.


"Ако в един американски щат има рецесия, хората отиват да търсят работа в съседния, каза той. В Европейския съюз всяка страна има своя собствена политика, в това число и парична. А когато хората не пътуват така лесно, колкото в САЩ, противопоставянето между политиките на всяка отделна страна в Еврапейския съюз е много по-осезаемо".


Според Ксавие Лапер дьо Кабан опитът от изминалите години е показал ясно, че бъдещето на съюза е в по-тясното обединение и "повече съюз" между страните членки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK