Проект за фестивал забърка Министерството на културата в скандал за 600 хил. лв.

Копие от писмото, подписано от Иван Кутиков, в което се твърди, че проектът му е подкрепен от "Министерството на културата в лицето на Вежди Рашидов".

© Дневник

Копие от писмото, подписано от Иван Кутиков, в което се твърди, че проектът му е подкрепен от "Министерството на културата в лицето на Вежди Рашидов".Дружеството "Авант-гарде ентертейнмънт груп", което поиска от община Варна финансиране в размер на 300 хил. евро за организирането на фестивала си "Blacksea Rocks", e изпратило до председателя на Общинския съвет писмо с невярно съдържание. Това установи проверка на "Дневник".


Същото писмо е изпратено и до председателите на три общински комисии - "Култура и духовно развитие", "Младежки дейности и спорт" и "Туризъм, търговия и рекламна дейност". То носи печата на компанията, както и подписа на едноличния й собственик, композитора Иван Кутиков. Той живее в САЩ, но продължава да работи и в България.


В писмото, с което е придружен проекта за организирането на "Blacksea Rocks", се твърди, че той е "официално подкрепен" от кмета на община Варна, БНР, БНТ, Министерството на туризма и "Министерството на културата в лицето на Вежди Рашидов".

Сред документите, изпратени до комисията "Култура и духовно развитие" във Варна, действително е приложено "писмо за подкрепа" от министъра на туризма Николина Ангелкова . В него пише, че "министерството на туризма е заинтересовано да проследи развитието на проекта като цяло".


Друго писмо с подобно съдържание е подписала и директорът на "Музикална къща БНР" Хелия Чавдарова. "БНР активно подкрепя попурязирирането на българската музика, обясни тя. Става дума за проект в твърде начална фаза. Дали сме оферта за участие на наш състав във фестивала като съпътстващ изпълнението на български изпълнител, това е всичко. Всеки ден раздаваме поне по десет подобни оферти. Ако се стигне до реализиране на проекта, тогава ще трябва да се подпише договор, да се уточнят финансови подробности за участието и т.н.".


"Дневник" поиска и от Министерството на културата писмено потвърждение, че Вежди Рашидов е подкрепил проекта. От там обаче изпратиха следния отговор: "Министерството на културата и министър Вежди Рашидов


не са подкрепяли по никакъв начин


– нито официално, нито неофициално, международния музикален проект, за който ни пишете".


"Става дума за недоразумение, каза в разговор по телефона управителят на "Авант-гарде ентертейнмънт груп" Даниела Николова. Сутринта (20 март, бел. ред.) е разговаряно с Боил Банов зам.- министъра на културата. С него г-н Кутиков се среща от 10 декември - не мога да уточня точно датата, но сме поставили въпроса за забавянето и че трябва това нещо да се изготви и да ни бъде предоставено", каза още Николова.


По-нататък в разговора тя внезапно отрече с Боил Банов да е воден разговор на 20 март. Телефонният диалог протече така:


- Днес сутринта сте разговаряли с него (Боил Банов, бел. ред.), че трябва писмото да бъде изготвено, така ли?
- Не! Искам да кажа, че това нещо е уговорено в среща на г-н Кутиков със зам.-министъра на културата (...).
- Днес ли е станало това?
- Не, не ви казвам днес...На 10 декември (...) имаха среща и имахме многократни разговори, защото очакваме не само писмена подкрепа в рамките на едно писмо. Очакваме и друга подкрепа и съдействие. Изчакваме въпросния документ вече два месеца и те обещаха по най-бързия начин да ни го изпратят.


В края на разговора се намеси лично Иван Кутиков, за да каже следното:
"Ние не даваме никакви изявления, господине. Желая ви приятен ден и приятен уикенд! Бай бай!".


В допълнителен разговор по темата, Радка Петрова, директор на дирекция "Връзки с обществеността и комуникации" в Министерството на културата уточни, че разговори за подкрепа на проекта "Blacksea Rocks" не са водени с нито един от заместниците на Вежди Рашидов.


Въпреки, че писмо с въпроси беше изпратено и до Националната телевизия, до този момент от Дирекция "Публични комуникации" не са отговорили каква е формата на подкрепата, която евентуално ще окажат на "Blacksea Rocks".


За реализирането на проекта  на 26 февруари т.г. е подписан


меморандум между "Авант-гарде ентертейнмънт груп" и кмета на Варна


Иван Портних. Неговата дминистрация се ангажира с "подпомагане намирането на спонсори и рекламодатели, както и частично финансиране на трети етап (от фестивала "LA Stargate", бел. ред.) - "Blacksea Rocks" (...) като за конкретните финансови ангажименти между страните ще бъдат сключвани отделни споразумения".


За ""Авант-гарде ентертейнмънт груп" меморандумът е подписан от Иван Кутиков (президент).


Справка в Търговския регистър показва, че през 2009г. Кутиков е основал компания на име  "Авант-гарде ентертейнмънт груп" ООД в съдружие с Димитър Станчев. Година по-късно тя е ликвидирана.


През май 2013г. Кутиков регистрира


еднолично търговско дружество със същото име


- "Авант-гарде ентертейнмънт груп". Именно негов управител е Даниела Николова. Тя притежава и управлява още четири компании с дейности от търговия, реклама, и строителство, през аниматорски и ксерокс услуги до строителство, проектиране и ремонти.


Според фирмената им документация на дружествени дялове в три от тях - "Де 2", "Бейби мол" и "Ди енд ди трейд" в полза на частно лице са наложени запори в размер на над 340 хил. лв.


Проектът за финансиране на фестивала "Blacksea Rocks" беше разгледан за първи път от комисията "Култура и духовни дейности" на 17 март. т.г. Тогава пред общинските съветници самият Кутиков обясни, че той ще представлява онлайн състезание за певци", в което ще бъдат избрани 12 финалисти. Те трябва да бъдат изпратени в музикална академия в Лас Вегас.


"Това е един много мащабен музикален


проект, който ще обедини Варна, Лос Анджелис и Лас Вегас",


казва той.


Пред членовете на комисията Кутиков обяснява също, че се водели преговори за намаляване на хонорар на Марая Кери, който в момента възлизал на 1,7 милиона долара (вероятно, за да участва във фестивала "Blacksea Rocks", бел. ред). Но останалите сигурни звезди в програмата щели да бъдат "Филип Киркоров и дует "Ритон". Поканена била изпратена и до британската група "One Direction".


Според протоколите от заседанията на комисията проектът на Кутиков е бил защитен от зам.-кмета на Варна Пламена Маринова.


"Надявам се, да подкрепите този проект, тъй като той е на световно ниво и ще допринесе много за града ни, е казала тя. (...) Имаме и подкрепата на министрите на туризма и културата Николина Ангелкова и Вежди Рашидов. (...) Още се водят разговори в Министерството на културата за размера на финансовата подкрепа".


На въпросите на "Дневник" откъде има тази информация, Маринова отговори така: "Пред мен г-н Кутиков заяви, че вече е водил разговори с министъра на културата и в момента очаква от него писмо за подкрепа. Пак от разговорите си с него зная и това, че в момента се водят преговори за финансовото подпомагане на проекта му от страна на министерството".


Според Пламена Маринова, Кутиков я е информирал също и за това, че е е отложил срещата си, насрочена с Вежди Рашидов за вторник (24 март, бел. ред.), тъй като тогава би трябвало да присъства на заседание на финансовата комисия във Варненския Общински съвет.

Министър Вежди Рашидов и заместникът му Боил Банов

© Анелия Николова

Министър Вежди Рашидов и заместникът му Боил Банов


"Министерството на културата не само не е подкрепило, но и не е предприело процедура за подкрепа на подобен проект. Ние не работим по документ, с който подобна договорка би могла да бъде потвърдена. Няма го в деловодството ни", заявиха от пресслужбата на културното министерство в петък. Уточнението бе направено в отговор на въпросите за евентуални бъдещи срещи между Иван Кутиков, Вежди Рашидов или негови заместници.


Миналия петък, на второ поредно заседание, комисията по култура в Общинския съвет във Варна


отново не успя да вземе решение за подкрепа


на проекта, предложен от "Авант-гарде ентертейнмънт груп".


"Сумата от 300 хил. евро е твърде голяма за бюджета на Варна, каза председателят й Даниела Димова. Особено на фона на средствата, с който разполага общинският фонд "Култура. Той е малко над 1 млн. лв. Изпратили сме предложението за становище до комисията по финанси и бюджет. Поискали сме и справка за актуалното състояние на компанията на г-н Кутиков".


Димова не беше информирана за това, че Министерството на културата няма намерение да подкрепи проекта. Поредният дебат по него ще се състои следващата седмица.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Страшни глупости. Поредния дребен мошеник, който иска да врътне далаверка с общински и държавни пари разправяйки небивалици наляво-надясно.

  Умен и красив жълтопаветник.
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Весело

  Хахахаха, Варна тъне в руини и боклуци...щели да канят леля си Марийка... Ужас!
  И онази напудрена СССР икона....
  И Кобзон да поканят!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на dimi_z
  dimi_z
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бургас и Каварна решиха преди 10ина година, направиха си такива фестивали и забравиха даже вече първото им издание.

  Варна не само се тутка с десетилетие назад а и като хване нещо то пропада в корупция и нефелност.

 4. 4 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Добра журналистика. Дава публичност на проблема. Дали проектът ще бъде спрян, като неубедителен или поощрен на национално ниво, като перспективен, е въпрос, който е важен. Защото ние го плащаме. Редно е да знаем как, къде и защо ни отиват парите.

  Макар, че варненските ефета са над тия работи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "Това е един много мащабен музикален проект, който ще обедини Варна, Лос Анджелис и Лас Вегас"

  Еха, колко хубаво звучи. Възторжените граждани на Лос Анджелис и Лас Вегас тръпнат да се срещнат с българите от обединената Варна. Милиони американци се редят на опашки да си купят самолетни билети до братска обединена Варна. Чак сълза ми потече от гордост.
  Преди време имаше един експеримент, американски, в който питаха случайни хора на улицата дали могат да подредят европейските държави на една карта. От близо 30-40 опита само четирима успели да покажат на картата къде се намира държавата ни и те почти сигурно били емигранти от Балканите. Мнозинството знаеха само къде са Русия, ЮК и Франция. Не знам за какво обединение между ЛА и Варна говори този човек, пък дори и музикално.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Весело

  Хаха... къде Марая Кери, къде Филчо Киркоров...
  Ма нали е фестивала е "Blacksea Rocks"?
  Какъв точно рок изпълнява Киркоров?
  "...проект, който ще обедини Варна, Лос Анджелис и Лас Вегас"..."
  Е те това ме убеди окончателно...
  Поредният тарикат на дребно, който иска да засмука малко пари и кратковременна слава...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 7. 7 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 559 Весело

  [quote#2:"Р. Дражев"]И Кобзон да поканят![/quote]
  Той Кобзон сам ще дойде, неговите хонорари се плащат от друго място. Даже си ги представям с Волен как седят инно в коридора пред касата в Кремъл, и нещо си "болтаят"

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 8. 8 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 678 Неутрално
 9. 9 Профил на poli123
  poli123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важното е май дали ТИМ подкрепя проекта.

 10. 10 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо искат пари от общината, т.е. данъкоплатеца? Да вземат пари от тимаджиите.

 11. 11 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Значи покани били получили Маря Кери, Уан дайрекшън, Филип Киркоров и дует Ритон, но се съгласили да участват само Филип Киркоров и дует Ритон.
  Смях.

 12. 12 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#10] от "jig":
  До коментар [#11] от "jig":

  То е ясно, че цялата работа е рожба на някакъв шмекер, който иска да прибере едни пари. На хартия е звучало много добре, все пак са световни имена, но като направили проверката се оказало, че нито министъра, нито звездите са чували за тоя господин. Никой няма да даде пари на тоя, спокойно, не му се получи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK