От четвърти опит може и да се стигне до закон за лобизма

От четвърти опит може и да се стигне до закон за лобизма

© Юлия ЛазароваТрети парламент ще се пробва да регламентира лобистката дейност, след като миналата седмица депутати от "Български демократичен център" (БДЦ) внесоха четвърти поред законопроект за публичност на лобизма.


Автор на 19-членния закон е говорителят на БДЦ Любен Дилов-син, който прогнозира пред "Дневник", че очаква той да бъде приет, тъй като няма разумни аргументи "против". Това обаче ще се проточи поне година. БДЦ разчита на подкрепата на ДПС, които също са внасяли подобен закон в 40-ото Народно събрание, както и на БСП като опозиция. Дилов очаква гласове "за" от ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като не е чул от тях досега мнения "против" регламентирането на лобистката дейност.


Предисторията
Първият законопроект за лобизма беше внесен в 39-ото Народно събрание по времето на НДСВ от отцепилия се вече Емил Кошлуков в "Новото време", изготвен тогава по "препоръката" на кръг бизнесмени от бизнесклуб "Възраждане" като Васил Божков, покойния Илия Павлов и бившия депутат от БСП Добромир Гущеров. Проектът така и не стигна до първо четене.


В следващия парламент по времето на тройната коалиция същият законопроект беше внесен от Любен Дилов - син, като депутат от ОДС. В същия мандат, но преди Дилов, и ДПС поиска регистър на лобистите, след като тогавашният им лидер Ахмед Доган оправда думите си за "обръчи от фирми" с намерение да регламентира лобистката дейност. Тъй като парламентарната процедура изисква двата проекта, приети на първо четене, да се обединят и да се работи по тях, това отложи приемането на първо четене.


При управлението на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание отново се заговори за регламентиране на лобистката дейност по модела на европейските държави. На третата година от мандата тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че има много идеи и би желал в България да има такъв закон, защото ще намали чувствително нивото на корупция в страната. Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева и като аргумент посочи неуспешните опити в предишни парламенти за приемане на такъв закон.


Сметната палата да води регистър на лобистите


Сега предложението на БДЦ е Сметната палата да води публичен регистър на лобистите. Предвижда се задължение за лобистите всяка година до 30 януари да внасят обобщен доклад за дейността си.


Санкции до 200 000 лева са предвидени за фирми, които не са регистрирали лобистката си дейност.


Забранена е лобистката дейност във връзка с актове, издавани по реда на закона за обществените поръчки, с предоставяне на концесии, при регистрация и лиценз на радио и телевизионна дейност, както и при издаване на други лицензи и разрешителни. Забраната важи и по отношение на органите на данъчната администрация и държавния финансов контрол, на съдебната власт, на Конституционния съд, на Сметната палата и на Централната избирателна комисия.


Тези, които заемат изборна длъжност - депутати, кметове и други, както и назначаема - зам.-министри и пр., не могат да осъществяват лобистка дейност докато са на заеманата позиция и две години след това.


Според Дилов-син в основната разлика между внесения преди близо 10 години проект и сегашния е в това, че в предишния се предвиждаше независима агенция, а сега всички отговорности върху контрола, санкциите и воденето на регистъра на лобистките дейности са прехвърлени на Сметната палата, която доказа през времето, че успява да въведе прозрачност във финансирането на партиите, да преследва умело тези, които се опитват да укрият доходи.


Три лобистки закона в парламента


В момента в парламента се гледат три лобистки законопроекта, коментира Любен Дилов-син. Той изреди закона за адвокатурата, който отблъсква лобитата на нотариусите и адвокатите, много категорично са подложени депутатите на натиск и от двете групи.


Другият е промяна в Закона за акцизните складове, която сякаш е насочена изцяло и единствено към една от най-големите петролни фирми в България, тоест там се приема акт, който да предизвика лобистки действия.


А третият проект е мораториумът върху износа на необработена дървесина, от който пряко се възползва един от най-големите производители в България, добави той. 


Чуждият опит


Лобирането в полза на частен или обществен интерес е практика, която неизбежно съпътства държавното управление на различни равнища. Липсата на специфична правна уредба на тази дейност създава условия за преплитането й с корупционни действия и практики, посочват вносителите на проекта от БДЦ.


Те допълват, че най-модерна и разгърната е уредбата във федералното и щатското законодателство на САЩ. Развита правна уредба съществува и в други държави като Канада и Австралия. В Европейския съюз и в някои от неговите държави-членки също съществуват първи стъпки на правна регламентация на лобистката дейност, като само в Полша има специален закон за лобизма.


Застъпничеството и лобирането в защита на определени интереси е демократична практика, която има своите конституционни основания в правото на всеки гражданин да отправя петиции и предложения до държавните органи.


Когато обаче се осъществява лобистка дейност от името на друго лице срещу заплащане или пък от страна на юридически лица (търговски дружества, съсловни и други организации) тя следва да се осъществява на базата на нормативно установени принципи и правила за разкриване на информация за целите и бюджета на лобистката дейност, както и органите или лицата, спрямо които е насочена. По този начин се създават допълнителни гаранции за разширяване на прозрачността в работата на държавните институции и за ограничаване на корупцията, се казва още в мотивите на вносителите.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Весело

  Много му се лобира на Любо Дилов-червен!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Необходим закон, но трябва да го пишат много внимателно и да внимават какво вкарват в него, че нещо не му вярвам много на Дилов...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Като му видя физиономията на това фъфлещо мекотело , ми се разваля деня!

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"Maradona"]Като му видя физиономията на това фъфлещо мекотело , ми се разваля деня![/quote]
  Той целуна ли снимката?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Идеята е много добра.
  В много държави има законодателство,което регламентира този вид дейност и всичко е прозрачно,не под масата както е у нас.Знае се кой лобист от кого получава пари и за какво се бори.
  Само че у нас 100% ще го побългарим.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 674 Весело

  Любен Дилов-син е говорител?
  Дневник, ама и ви сте с чуство за хумор.
  Как му разбирате?

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 686 Весело

  навремето си мислех, че с такъв закон мооооже и да се оправят нерегламентираните връзки "маф-парл", оообаче още първия път, като видях кой го предлага...
  готов съм със свой проект - лобистите се облагат 50%, получилите мангизи депутати и висши лица - 60%, участвалите експерти и физически лица - нещо като 50%!

 8. 8 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Сметната палата да води регистър на лобистите"

  И да е публичен бих добавила, за да се знае кой лобист какъв е и за кого работи.
  Финансовите им отчети да са публични и да получават право да извършват дейност - лобиране срещу лиценз,който да се подновява на определен период.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Всичката Мара втасала, само не се вчесала!
  Гарантирам, че като има закон, нещата ще станат по-зле!

  А дали няма да е добре да се внесе един закон за офшорните компании?
  С единствен член:
  - Дейността на офшорни компании на територията на РБ е забранена!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан":

  Ти пък на какъв се правиш с този ник?? Как ги събра самоо! Радан нямаш инструкция да го " обработваш"! Нещо самосиндикално се изявяваш!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дилов е генетичен провал. Всичко, в което би се включил, би трябвало да бъде разглеждано като гротеска.

  Имаме нужда от Закон за лобизма, но последното, от което бихме имали нужда, е Закон за лобизма, в чието създаване или прокарване Дилов е участвал.

  Свобода за Надежда Савченко!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4712 Весело

  Хе-хе!
  "Неподкупните" хора на Христо Ковачки, начело с Любен Дилов-син направили закон за лобизма!
  Мога да си представя що за закон са направили тези чамови дъски!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Гневно

  Фашисти!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Лобирането е доста мъглява материя ,
  ча да може да се регламентира стриктно
  без тълкувателни казуси

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  "Първият законопроект за лобизма беше внесен в 39-ото Народно събрание по времето на НДСВ от отцепилия се вече Емил Кошлуков в "Новото време", изготвен тогава по "препоръката" на кръг бизнесмени от бизнесклуб "Възраждане" като Васил Божков, покойния Илия Павлов и бившия депутат от БСП Добромир Гущеров. Проектът така и не стигна до първо четене."

  Като гледам кои по принцип са настоявали за такъв закон, ставам върл противник на подобни инициативи...

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  EП ще се опита да направи регистъра на лобисти задължителен до 2017 година.
  Иначе в САЩ си имат Lobbying Disclosure Act.В един период от време ми се наложи покрай работата да търся информация за лобирането и как е устроено то по света,бях доста изненадана като разбрах,че си е легално регламентирано в САЩ.Наистина е за предпочитане да се "ходатайства" прозрачно,отколкото "на черно" и под масата.
  http://www.senate.gov/legislative/Lobbying/Lobby_Disclosure_Act/TOC.htm

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 17. 17 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Ти пък на какъв се правиш с този ник?? Как ги събра самоо! Радан нямаш инструкция да го " обработваш"! Нещо самосиндикално се изявяваш![/quote]
  Споделям нещо,за което ми се наложи да търся информация и за което имам някаква идея.
  Въпросът е ти каква стойност добавяш на дискусията.....
  Лобирането е нещо, което САЩ са регламентирали отдавна, а ЕП тепърва, ма теб едва ли те вълнува след като си тук да тролиш.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 18. 18 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Трябва да има такъв закон, както и съответните наказателни разпоредби при неспазването му! Пък и щом не са го приели досега значи наистина няКОЙ го е страх...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 19. 19 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 478 Неутрално

  ама крайно време е това да се случи.навсякъде по света това е уредено със закон,само тука не е.

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1426 Весело

  ох... това на снимката внесло закон за лобизма ли... всъщност, що па да не, щом Пееф сбори офшорките

 21. 21 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 686 Весело

  а, да, да не забравя - законът за лобизма да не земе да стане като онези за нотариуси и чси-та? демек - отваряне на бизнеси? щото май просто се търси пазарна ниша някому, от царско време насам? ако забичат изисквания "Магнаур и 3 милки оборот за миналата година"...

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1908 Весело

  А сега ако някой успее да ми обясни разликата между лобизъм срещу заплащане и корупция ще съм много благодарен.
  По-разбираемо, моля.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]Въпросът е ти каква стойност добавяш на дискусията[/quote]
  Аз се боря за пълна, тотална и окончателна победа на социализЪма и комунизЪма!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#23:"oporna_to4ka"]Въпросът е ти каква стойност добавяш на дискусията- цитат на коментар #17 от “Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан”
  Аз се боря за пълна, тотална и окончателна победа на социализЪма и комунизЪма!
  Да се внушава: борбата за пълна, тотална и окончателна победа на социализЪма и комунизЪма, добавя стойност на дискусията.
  [/quote]

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#5:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]Идеята е много добра.
  В много държави има законодателство,което регламентира този вид дейност и всичко е прозрачно,не под масата както е у нас.Знае се кой лобист от кого получава пари и за какво се бори.
  Само че у нас 100% ще го побългарим. [/quote]
  ... на същото мнение съм...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на abnell
  abnell
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добра идея, но дори и в най-добрият си вариант ефектът ще е минимален, също както и декларирането на имуществата на депутати няма особен ефект. Даже бих казал, че ефектът ще е отрицателен, защото се създава илюзия за някакво подобрение и народът продължава да чака нещо да се оправи, докато частните интереси които управляват държавата продължават да правят каквото си искат.

 27. 27 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Що ми се струва че такъв закон ще е нарушение на Конституцията. В чл.67 е казано кого представляват.

  Попътен вятър в главите!
 28. 28 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  точно така, лобизма трябва да влезе в Наказателния Кодекс...като тежко престъпление срещу държавата

 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Политическото недуразумение Любен Дилов - Червен е насочил интереса си в правилна за експертизата си посока. Да ходатайстваш за някоя далавера е нещо от което доказано разбира. Сега ще го прави под егидата на закон.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9037 Неутрално

  Не знам, остана ли партия,в която да не е бил Любен Дилов.И навсякъде,лобира.

 31. 31 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "rosiraycheva50._":

  Само вп ДПС не е бил и няма да се учудя ако цъфне и там....

 32. 32 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#16:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]Наистина е за предпочитане да се "ходатайства" прозрачно,отколкото "на черно" и под масата. [/quote]

  Аз никога не съм я разбирал идеята за закон за лобизма... Като знам че някой си катил е готов да направи всичко за интересиите на компанията X която го спонсорира, за какъв зор аз като избирател и данъкоплатец да му доверявам важни решения, че и заплата да му давам?!? Според мене правилното и по-трудно решение (което не е по вкуса на никой продажник) е по-строг контрол и наистина крумови закони срещу лобистите...

  Порусначен народ- слаба държава
 33. 33 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Лобизмът си е узаконена корупция откъдето и да го погледнеш.

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Любчо си е заплюл закона за лобизъм като фикс идея за връх в политическата си битност. Който е нужен на хорицата колкото на плешивец гребен или на кьосе бръснач . Но с този закон години наред се подвизава из масмедиите като пеперуда около нощна лампа . И не изгаря , бе . Ти да видиш...

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  [quote#31:"pentuer"]Само вп ДПС не е бил и няма да се учудя ако цъфне и там.... [/quote]

  Едва ли . Късно е за сюнет . Но пък знае ли му човек мотивацията ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK