Как търсещи спасение от "Ислямска държава" намериха смъртта си на границата на Европа

Как търсещи спасение от "Ислямска държава" намериха смъртта си на границата на Европа

© Дорейд Ал Хафид19 март 2015. Турското село Узгач отбелязва празничен момент – поставянето на нов златен бюст на създателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк на малкия централен площад. Около паметника цари оживление, местните мъже почистват старателно строителните отпадъци, пушат и си приказват под мартенското слънце. Обстановката по никакъв начин не подсказва, че през малкото селце от 60 семейства всекидевно преминават десетки мигранти, опитващи се да влязат в Европа, като прекосят турско-българската граница, която се намира на около 2 километра разстояние.


Голяма част от тях се връщат обратно, хващани или от турската жандармерия още на територията на Турция, или спирани от българската гранична полиция. Пример за това е група от 9 младежи от Афганистан, която срещаме още на входа на Узгач. "През нощта прекосихме границата и влязохме в България. Легнахме да поспим в храстите, но около 4 сутринта българските граничари ни намериха. Бяха четирима, биха ни, взеха ни телефоните, парите и водата и ни показаха накъде да вървим, за да се върнем обратно в Турция. За първи път опитваме, но не успяхме, и сега се връщаме обратно в Истанбул", твърди Захид, 16 г.


За някои обаче подобни опити за незаконно преминаване на границата завършват фатално. Такъв е случаят с двамата иракски йезиди (кюрдко малцинство, подложено на системни зверства от Ислямска държава) Далил Мурад Илиас и Мохамед Джауад Кадим, намерени починали от измръзване в Турция в близост до българската граница между 8 и 10 март тази година.
Група афганистанци се връща от границата след неуспешен опит да я премине

© Дорейд Ал Хафид

Група афганистанци се връща от границата след неуспешен опит да я премине


Близки на Илиас и Кадим, които заедно с тях са се опитали да влязат незаконно в България, твърдят, че българските граничари са им нанесли жесток побой с палки, в резултат от който двамата не са успели да изминат пътя до най-близките населени места в Турция, където да потърсят помощ.


Тръгнахме по пътя на загиналите, за да научим повече за случая, който стана известен в България едва преди няколко дни от публикации в турски медии.


Факти


Според областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин в периода между 8 и 10 март група от 12 йезиди, всичките мъже, се е опитала да премине нелегално турско-българската граница. Той потвърди имената и възрастта на загиналите - Мохамед Джауад Кадим (30 г.) и Далил Мурад Илиас (35), починали в близост до пограничните села Узгач и Ахикьой съответно на 8 и 10 март. Резултатите от аутопсията и на двамата показват, че причината за смъртта е измръзване, но по телата им са открити и наранявания.


Кадим, студент по компютърно инженерство, починал на няколко километра от Узгач, е имал травма на крака, става ясно от аутопсията му. Той е бил носен с километри от своя приятел, също студент по компютърни науки, Али Иксам Мохамед, който отива да търси помощ в селото (9 март).


На следващия ден екип на турската жандармерия и доброволци от селото откриват безжизненото тяло на Мохамед Джауад Кадим. По думите на жителите на Узгач оцелелият Али Иксам Мохамед също е имал травми по крака и главата, затова прекарва повече от седмица в интензивното отделение в болницата на Тракийския университет в Одрин. Екипът ни не можа да се срещне с него, тъй като ден след преместването му от интензивното е заминал за Истанбул, откъдето взема полет (20 март) за Ирак - това ни казаха за него от областната управа, в която бяхме на втора среща на 20 март.


Останалите задържани иракски граждани са изпратени в т.нар. депортационен център в покрайнините на Одрин, където им е била предоставена възможността доброволно да се върнат в Ирак. Според адвокат Левент Рейхат Динчели, който оказва правна помощ на бежанци и мигранти, турската държава по принцип не изпраща принудително мигранти обратно в страни, в които има военни или граждански конфликти, каквито са Сирия, Ирак, Афганистан и Нигерия.


От областната управа обясниха още, че Турция е изпратила телата на загиналите в Ирак, за да бъдат погребани, а всички други задържани йезиди са заминали обратно за страната по собствено желание. "Според бежанците, които са станали свидетели на случая, българските гранични полицаи са ги били и обиждали, след което са им казали да се върнат обратно в Турция", каза областният управител Дурсун Али Шахин, подчертавайки, че това е версията на самите иракски граждани и не изразява официалната позиция на турските власти. В момента в Турция тече разследване по случая.


Проверка


На въпрос на БНР относно информацията за битите йезиди на българската граница през миналата седмица от Гранична полиция в България също съобщиха, че е образувана проверка.


(Бел. ред. - На въпроси за проверката от репортер на "Дневник" от пресцентъра на Гранична полиция казаха, че "назначената на 18 март щателна проверка по разпореждане на шефа на Главна дирекция "Гранична полиция" още не е приключила." Те съобщиха още, че по инициатива на Гранична полиция на 24 март ще заседава смесената българско-турска гранична комисия, на която ще бъде обсъден и този въпрос - за твърденията на пострадали лица пред властите и медиите в Турция.)


На разклона между селата Узгач и Ахикьой, отправни точки на много надежди с фатални последствия.

© Дорейд Ал Хафид

На разклона между селата Узгач и Ахикьой, отправни точки на много надежди с фатални последствия.


Местните хора обаче са категорични, че


побой над йезидите е имало


"В понеделник (вероятно 9 март - бел. авт.) вечерта си седим в кафенето, синът на чичо ми се обади по телефона, под селото някой викал... кучетата лаели... Отидохме заедно със сина на чичо ми... един човек ни викаше... ранен, мокър, измръзнал, болен... Със сина на чичо ми го взехме, докарахме го в селото. Попитахме го откъде е. Каза, че е от Ирак. Питахме го дали е кюрд, каза, че е йезид. Потърсихме жандармерията. След жандармерията дойде и линейка. Качихме ранения в линейката. Закараха го в държавната болница в Одрин. Когато отиде в държавната болница, му направиха контролен преглед. Понеже тялото му беше смазано, покрито със синини, и имаше бъбречна недостатъчност, го закараха в Университетската болница", разказва Четин (фамилното име е скрито по негова молба - бел. авт.), жител на село Узгач, за срещата си с ранения Али Иксам Мохамед.


"В Университетската болница му изпратиха преводач, за да му вземе полицията показания. Каза на преводача: "Ние сме двама приятели. Приятелят ми е ранен. Остана да лежи край селото. Вижте го и се погрижете за него." Ние излязохме да го търсим, но не го намерихме, беше тъмно. На следващия ден излязохме. По следите на ранения приятел на иракчанина, който се добра до селото, там долу го открихме мъртъв. После заедно с жандармерията и групата за издирване дойде прокурорът, вдигнахме трупа и го изпратихме", разказа още той и ни заведе до мястото, където е открит трупът на Мохамед Джауад Кадим. Очевидецът също твърди, че тялото на загиналия е било покрито със следи от удари.


По черния път, излизащ от Узгач, ясно се виждат следи от групите, които всеки ден минават през района на път за българската граница – захвърлени дрехи, обувки, бутилки от минерална вода. Хората от селото не крият, че редовно срещат мигранти в тежко положение и се стараят да им помагат, с каквото могат. "Всички им помагаме, все пак и те са хора. Но понякога те влизат в къщите, в дворовете ни и това кара хората да се притесняват. В Турция вече има над 2 милиона бежанци. Проблемът е, че Европа не ги иска и затваря границите си", обяснява Ченк Йълмаз, който има къща в Узгач и работи в Одрин.


"Всеки ден минават по 10, по 15 човека и се връщат. Лъжат ги, че могат да влязат свободно в България, а всъщност никой, никой не може да премине границата – има камери, полицаи, кучета, вече има и стена. Гърция построи стена и затова използват речната граница. Хората умират във водата", допълва той.


По думите му в другите погранични села ситуацията е същата. "Сядаме да пием чай и ги питам дали срещат мигранти и хората ми отговарят: постоянно, всеки ден."


В капан на входа на Европа


Чуждите граждани, които пребивават в Одрин в очакване да влязат в Европа, говорят открито за сблъсъците си с българските граничари. Важно е да се отбележи, че по-голямата част от тях (основно сирийци, афганистанци и иракчани) напускат Турция, защото по силата на специално споразумение към Женевската конвенция от 1951 г., страната предоставя международна закрила само на граждани, бягащи от европейските страни. Това означава, че в южната съседна страна бягащите от конфликтите в Близкия изток са само "гости" – те могат да пребивават, но без достъп до здравната, образователната и правната система, нито пък до адекватни възможности за труд. Това ги принуждава да се насочат към Европа.


"6 месеца работих в текстилна фабрика в Истанбул, но ми платиха само за два. Нямам документи, затова могат да правят каквото искат с мен", разказва Нурзай, на 26 години, от Афганистан. В Кандахар е работил на държавна работа и за ООН, което му навлича заплахи от талибаните. "Ако работиш за правителството, те заплашват талибаните. Ако отидеш при талибаните – заплахата е от правителството. У дома имаме много проблеми." Затова афганистанецът първо бяга в Пакистан, а после в Истанбул. Следващата спирка е София, от която пък мисли да се насочи към мечтаната Швеция. Планът обаче се оказва по-труден от очакваното.


"На два пъти се опитвам да премина българската граница и полицията ме връща. Единия път ме биха много, преброих общо 120 удара с палка по тялото си. Заплашваха ме с кучета. Взеха парите ни, телефоните ни, натовариха ни около 20 човека в една кола и ни върнаха обратно в Турция", разказва той.


"Турската армия не ни бие, но българската – да. Ние знаем, че това, което правим, е незаконно, но се борим за бъдещето си. Принудени сме", твърди неговият приятел Шериф Хан, на 20 години, също от Кандахар.


Младежите споделят, че най-често преминаването на границата става чрез каналджии. Срещу 2000 турски лири (около 700 евро) те докарват мигрантите от Истанбул до границата, а от българска страна ги чакат таксита, които ги откарват директно в София. Тарифата на такситата от границата до София е 120 лв. Директният полет до Европа пък струва между 8 и 10 хиляди долара. "Европа е огромен бизнес за каналджиите. Във всички страни те изкарват много пари от нас", коментира Нурзай.


За Ахмад (46), Мохамед (35) и Надир (35) (имената са сменени по молба на интервюираните – бел. авт.), сирийски кюрди от района на атакуваните от "Ислямска държава" Камишли и Кобане, надеждата да потърсят закрила от радикалните ислямисти в България също се изпарява с преминаването на границата. И тримата са влизали по 5 пъти в България с идеята да се предадат на властите като бежанци. При последния си опит отпреди няколко дни обаче Ахмад, баща на 6 деца, се сблъсква с невиждана жестокост. Той влиза на територията на България в района на ГКПП Лесово - Хамзабейли.


Ахмад показва раните си от побоя (Виж цялата снимка)

© Дорейд Ал Хафид

Ахмад показва раните си от побоя (Виж цялата снимка)


"Бяхме група от 10 човека. Пресрещнаха ни с кучета и се отнасяха с нас като с престъпници. И друг път са ни били, но този път бяха толкова жестоки, сякаш си отмъщаваха за нещо", с огорчение споделя Ахмад. Той ни показва белезите по тялото си, за които твърди, че са резултат от полицейския побой с палки и ритници – няколко големи хематома в района на кръста, гърба и коляното. "Искахме да се предадем на който и да е българин или на полицията и да поискаме закрила като бежанци. При всеки опит да кажем нещо, започваха да ни бият по-силно", твърди сириецът и допълва: "Страхуваме се вече да ходим в България. Там за нас е по-опасно, отколкото да останем в Сирия."


Бой и наобратно?


Малко след приемането на национален План за овладяване и намаляване броя на търсещите убежище и на нелегалните имигранти в края на 2013 г. със скрита камера журналистите Росен Цветков и Георги Тотев записаха оплакванията на български полицаи, изпратени да охраняват границата. Служителите на реда открито говориха и за инструкциите, които са получили, да използват сила при работата си с мигрантите. "Един началник вика – влезнат ли в българско, бой и наобратно. (...) Подбирайте ей така мъжете, това-онова. Ще подбираш – дръжки. И съответно – бой и наобратно", обясни тогава един от полицаите в материала, излъчен от БНТ.


Дали полицаите действително упражняват тази тактика за справяне с мигрантския поток по границата е трудно доказуемо, тъй като сигналите за полицейско насилие идват от самите мигранти, които често се страхуват да свидетелстват, а и върнати в Турция, няма към кого да се обърнат. Красноречива обаче е статистиката на Гранична полиция – през 2014 г. задържаните от българските власти лица на българско-турската граница са 6023, или двойно по-малко от 2013 г., когато броят им е 11 524. Същевременно през 2014 г. общо предприетите опити за влизане на територията на България са на 38 502 лица, или 2-3 пъти повече в сравнение с 2013 г., когато 16 736 лица са се опитали да влязат у нас. "Тоест, макар задържаните от нас да са по-малко, натискът се е увеличил", коментира тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков на заседание на правителството в началото на тази година. 


Паралелно с оптимистичните данни за ефективността на охраната на границата растат и оплакванията от т.нар. принудителни отблъсквания от територията на България, за които предупредиха от международните правозащитни организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" в свои доклади за България. Те призоваваха правителството да прекрати масовото изгонване на недокументираните мигранти през границата с Турция и употребата на прекалена сила от полицията.


От своя страна българската държава е категорична в ангажимента си да оказва съдействие на търсещите закрила, като ги съветва да се предават на граничните пунктове и да избягват опасните маршрути и нелегалното влизане. "Ние като държава - член на Европейския съюз, кандидати за Шенген, изпълняваме стриктно своите ангажименти към бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през официалните контролни пропускателни пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия европейски, приет от всички наши колеги в Брюксел, начин", заяви премиерът Бойко Борисов на заседание на МС през януари. Парадоксът в тази препоръка е, че, за да стигнат до българския граничен пункт, бежанците трябва да минат през турските граничари, за което като граждани на трети страни им трябва виза за България. Ако ги пуснат без такава, би означавало Турция да наруши ангажимента си към България, пропускайки мигранти без визи или дори без документи, каквито са те в голяма част от случаите.


Реакция


Потърсени за коментар по казуса с двамата починали йеизиди, от офиса на Върховния комисариат за бежанците към ООН в София отговориха, че организацията е силно разтревожена от слуховете, че българските власти може да са попречили на група хора да влезе в страната, за да потърси закрила.


"ВКБООН е особено загрижен от разказите за използвана бруталност, която може да е допринесла за смъртта на двама души, възможни бежанци. Ние призовахме българските власти да разследват твърденията, изразявайки и сериозните си притеснения, че бариерите на границата може да са попречили на хора, нуждаещи се от международна закрила (бежанци), да влязат в България, за да потърсят убежище, и може да са довели до тяхната смърт, и все още очакваме отговор. Това не е първият път, в който ВКБООН получава подобни сигнали. Ако твърденията се потвърдят, ВКБООН очаква българските власти да предприемат съответни действия." В позицията се казва още, че "ВКБООН призовава страните - членки на ЕС, да увеличат законните алтернативи на нерегламентираните и опасни сухопътни и морски маршрути".


* На 19 март службата по човешки права на ООН обяви, че "Ислямска държава" може да е извършила геноцид срещу йезидското малцинство в Ирак, както и престъпления срещу човечеството и военни престъпления срещу цивилни, в това число деца. Броят на избитите от ислямистите йезиди е неясен, но е възможно да достигне 5000 само в района на град Синджар в Иракски Кюрдистан. Хиляди жени и деца от етническото малцинство са пленени от бойците на ИД и използвани включително и за сексуално робство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (424)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Как търсещи спасение от Ислямска държава намериха смъртта си на границата на Европа

  Пример за това е група от 9 младежи от Афганистан, която срещаме още на входа на Узгач.

  ???? !!!!

 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  "...И тримата са влизали по 5 пъти в България с идеята да се предадат на властите като бежанци..."
  ============
  Е как става тоя номер 5 пъти да са влизали?!!?
  Баси и границата и от турска страна и от наша...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Разбирам, че не трябва да пускат хора през границата, ама да ги обереш и да ги смажеш и дори убиеш от бой ... баси злобата. Да не говорим как това допълнително ни петни името, което и без това е доста кирливо напоследък. Това май при нас е редовна практика като се зачитам по статиите.

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#3:"Никола Георгиев"]Ние знаем, че това, което правим, е незаконно, но..." [/quote]
  сме чували, че там са ни длъжни да ни хрантутят, че и данък за изтъркани зъби да ни платят

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Те не бягат ОТ еди-къде-си (Ирак, Афганистан, Сирия....), а КЪМ Европа. Има разлика, май...

  SAVE EUROPE!!!
 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  5 пъти го били, той отива за 6-ти път. Понеже в Турция е заплашен от ИДИЛ (?!?).
  Понеже си знам държавата, съм сигурен, че гранична полиция ще обере всичко ценно на тези хора и ще ги изрита обратно към Турция. Но 120 удара с палка... Сам си ги бил преброил... 120 удара с палка може да се преброят само по време на аутопсия.

 9. 9 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Само не разбирам кой ще им вземе телефоните.

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Какви са тези Афганистанци бягащи от ислямска държава, как са стигнали при тях и защо ? Бягат или идват да разбутат кошера по махалите?

 11. 11 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "shileto":

  Това е пример за подмяна на факти и тези.

  Авторите са се надявали в издание като Дневник с интелигентна публика да срещнат разбиране, само гледай.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Кампания? Определено.

  България е поела дълг към ЕС да брани външните й граници, а "нелегален имигрант" не е синоним на бежанец. За придобиване на статута на бежанец си има процедура. Страната ни не само не е длъжна да пропуска свободно всеки, но всъщност е дори задължена да проверява лицата, които желаят да прекосят границата с цел защита на националната сигурност. Все пак държавната граница очертава обхвата на националния суверенитет.

  Когато пресича нелегаллно, всеки сам си носи риска. Защо не публикувате една статия как десетки мексиканци годишно умират от дехидратация в опит да пресекат границата с щата Тексас? И как заловените биват връщане обратно в Мексико?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А навремето при опит за нелегално пресичане на границата се получаваше 7.62 или 5.45 без възражения.

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Ключовото определение в по-горното писание е "... нелегално преминаване на границата". Но напълно целенасочено не го коментират
  ... Интересно ми е авторите на това писание какво точно очакват да правят полицаите в такъв случай ??? Да вадят погача със сол ??? ... И ако ще ги посрещаме така, направо да слагаме на границата будки през 100 м. с рецепционистки.

 15. 15 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#9] от "механозавър":

  Абе все тая какво са им взели. Те определено са извън закона и очевидно са третирани като такива, но идеята е международния отзвук. Да ги поступат и да ги пратят кой от където е. Ама не да ги бият така, че да измират по пътя на обратно.

  Леко обезчовечен...
 16. 16 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Бой и наобратно?

  Само това е!
  Сами са си надробили, да си го сърбат!
  Корана им няма място в Европа, да ходят да му климат у тях си!

  И защо все насам напират, бе да е*а маа му....?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Ами това е граница бе! Граница! Тя не се минава кой където му текне!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Сега да не би да вменявате вина на целия български народ.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не дирят дедовия ми тука !

 23. 23 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мохамед няма място в България!
  Йезидът с име Мохамед къде е тръгнал?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#4:"Безуспешно чакащ промяна"]Разбирам, че не трябва да пускат хора през границата, ама да ги обереш и да ги смажеш и дори убиеш от бой ... баси злобата.[/quote]
  Ако бяхме държава, за това щеше да има осъдени, а хората щяха да реагират както за случая с убития човек в МОЛ-а. Контрола по границите е едно нещо, да убиваш и мародерстваш е съвсем друго - има нещо в чипа на българина, както беше казал един след дълъг престой в чужда държава.

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  "Един началник вика – влезнат ли в българско, бой и наобратно."

  През 21 век българското уж демократично управление произвежда Гоговци и Газдовци.

 27. 27 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Отново го публикувам, който има време да го изслуша

  https://www.youtube.com/watch?v=O3-nIZZrgGE

 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Правителството бързо да отделя средства за ограда по цялата граница с Турция , а да не прехвърля топката на областните управители .Да се каже веднъж и завинаги ,че всеки влязъл нелегално в България никога няма да получи статут на бежанец.

 29. 29 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много мъка има по тази земя божичко! Ама...кат се налудуваш в собствената родина, па после хванеш пътя да бягаш....мъка! Та нека да гледаме и да си вземем урок га лудуваме, га лапаме кифтета на аванта после да не ривем и ние по чужди граници!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 30. 30 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#1] от "механозавър":

  ИД няма нищо общо с Афганистан!

 31. 31 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Турската армия не ни бие, но българската – да. "
  Ами РАЗБИРА СЕ!!! Защо да ви бие турската армия, след като СЕ МАХАРА ОТ ТУРЦИЯ???!!!! Махнете се доброволно и от България - никой няма да ви бие!
  Освен това - дълбоко се съмнявам, че българската армия бие. А би трябвало.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Да седят в Турско, щом е по-демократично!

  До коментар [#30] от "SSmart":

  А анджак!

 34. 34 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Еми браво на граничната полиция тогава. Няма какво да им се церемони. Единия бил баща на 6 деца. И една само жена да има това са още 7 души, които ще докара в България след като си вземе документ за бежанец.

  а всички други задържани йезиди са заминали обратно за страната по собствено желание
  ---------------
  Как ли пък са ги навили турците "доброволно" да си заминат? И защо нашите органи не успяват да ги "убедят"?
  Въпроси, въпроси...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#31] от "Търпана":
  То отдавна няма БГ армия , а и по границата са гранична полиция.

 37. 37 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#31] от "Търпана":

  Работата на армията не е да ги бие, а да отстрелва всеки който нарушава границата!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 38. 38 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "teridan":

  Аз затова викам да не мърдат от Тюркието, там е цъфнота и връзновение. И демокрация та знае ли се !

 39. 39 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#31] от "Търпана":

  Това втори материал днес където намесват Българската армия в побои по границата! А БА не охранява границата от поне 70 г.!!! Войници имаше преди преди 24 г. , но Гранични войски, както и сега Граничната охрана, бяха подчинени на МВР!
  Полицаите не са в армията и не са войници! Това съзнателно мешане ме кара сериозно да се съмнявам в коректността на материалите!

 40. 40 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... хм, кЪ ли сА варди граница... кЪ сА предотвратява нелегалното ѝ преминаване... сигурно с оперна музика. Ако нЕкой реши да катери оградата, ша рИве, че е мно'о висока и е мно'о бодливата тел...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 41. 41 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#25] от "teridan":

  "Контрола по границите е едно нещо, да убиваш и мародерстваш е съвсем друго"

  Ето това отказват да разберат някои сънародници. Дори не се чувстват неудобно заради полицаите ни, значи на тяхно място биха направили същото?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да бягаш от Ислямска държава и да те пребият от Православна държава... Май из вашите земи наглеещите бабаити и злобните комплексари са взели превес над разумните...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 45. 45 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До тия, които оправдават побоите и дори призовават за разстрели - не ви ли е срам, че нямате капка човещина от толкова злоба? Помислете си, дали Дявола вече не ви е взел душите!

 46. 46 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Промивката продължава. Надявам се, че това не е обидно за никого и дневник като изключение няма да ми изтрие коментара, само защото не съм съгласен с официалната партиина линия.

 47. 47 Профил на Galina Lacheva
  Galina Lacheva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  НЕ на пограничния бой над бежанци! - протестно шествие в София в петък от 18:30 ч. с начална точка ГД "Гранична полиция" на бул. "Мария Луиза" 46: https://www.facebook.com/events/445953338896901/

 48. 48 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Май проблемът е че Турция не ги приема обратно официално, а само през браздата.
  Иначе лесна работа, само ще ги прекарваме на обратно.
  И все пак да си го кажем честно, в момента полицията си върши работата макър и не по устав.
  Ако само ги гледат и ги пропоускат или само ги водят до центровете, до сега да сме на 1 милион бежанци...

 49. 49 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Добре поне че граничарите ни не са паднали до нивото на главорезите от ИД.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1075 Разстроено

  Границата на Европа е малко по-далеч-Кавказ,Прикаспийската Низина,от там пресича по диагонал Черно Море,преминава през Босфора и се спуска на юг.Учи се в Vти клас,но очевидно,някои вместо,да внимават като мен в часовете по география,са бягали из градинките,да пушат цигари!

 52. 52 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#48:"Big_Villager"]И все пак да си го кажем честно, в момента полицията си върши работата макър и не по устав. [/quote]

  Ако е по устав, те направо ще ходят да ги прибират от Турция, защото "уставът" гласи, че България трябва да се обезбългари.

 53. 53 Профил на krasi kostadin
  krasi kostadin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да търсят убежище в мюсюлмански държави! В християнска държава не могат а и не искат да се интегрират. Не искам нелегални имигранти мюсюлмани в България!

 54. 54 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Млади и силни мъже! С тези пари, с които сте дошли, да сте си купили оръжие. Сега кой ще защитава майките и сестрите ви. Какво чакате. Американците да се бият за вас. Хайде ....

 55. 55 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ох, че злобнички коментари. Дано не тръгнете да бягате и вие нанякъде..

 56. 56 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#52] от "sophia_gr":

  Уставът това не го гласи.
  Ясно е обаче, че няма форма под която нелегално пресеклият границата да бъде легално върнат в Турция.

  Дневник, бихте ли потвърдили като експерти по темата?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Абе ясно е, че нашите шапкари са си комплексари и бият кога и кого им падне. А че са крадливи, не е нищо ново.

  Но не сме зли и не сме изроди! До вчера ни плюеха, че искаме (заедно с румънците) да завладяваме Англия, днес ще ни изкарат най-големите шовинисти в Европа.

 59. 59 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  И тези бежанци, след като попаднат в Европа, казват, че турците са ги били...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 60. 60 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#59] от "kалибър":

  Ама те наистина го казват! Едни негра разправяха еди-къде си, че в Истанбул по улиците им биели шамари.

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Явно мнозинството от коментиращите смятат за нормално българската гранична полиция да пребива като кучета беззащитни хора като ги ограбва преди това като пладнешки разбойници???!!! И нито един глас за разследване на тези престъпления от български официални лица....Тук вече,дами и господа, не става въпрос за законно опазване на границата,а за нечовешко отношение и откровенно беззаконие от страна на представители на българската държава!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вместо да се промъкват в Европа нелегално и да ядат бой по границите, да взимат оръжия и да се бият с ислямистите, както хиляди свои сънародници кюрди и йезиди, мъже и дори жени.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#61] от "thepirineagle":

  Те не разследват побоищата от цигани над българи, та това ли?
  По-лесно е да не правят нищо. Доказали са го.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 66. 66 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#54:"evtimvz"]Млади и силни мъже! С тези пари, с които сте дошли, да сте си купили оръжие. Сега кой ще защитава майките и сестрите ви. Какво чакате. Американците да се бият за вас. Хайде ..[/quote]

  +++++++++++++++++++++

  Плащат луди пари да дойдат в Европа (и да виснат на гърба на европейския данъкоплатец) вместо да си оправят кочинката и да си живеят на чисто.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  [quote#61:"thepirineagle"]Явно мнозинството от коментиращите смятат за нормално българската гранична полиция да пребива като кучета беззащитни хора[/quote]

  Абе, щом по 5-6 пъти се опитват да преминат границата, явно не са ги били чак толкова...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#58] от "irons":
  Ами разни перковци в Обединеното кралство наистина разпалваха истерии по отношение на имигрантите от България и Румъния,но и другото е вярно,че голяма част от българската популация е скована от шовинизъм и късогледство. Първосигналното мислене е доста на почит. Като гледам и болшинството коментари тук,форумите на Дневник също не правят изключение.
  Никой от Върховния комисиариат и ЕС не твърди,че България не трябва да си пази границите. Изразява се сериозна загриженост за това как в Бг го разбират този процес....

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#4] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Като гледам колко минуси са ти сложили и ми става тъжно за българите. Тъжна картинка, да изпитват толкова омраза към хора, гонени от война и насилие.

 72. 72 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Разстроено

  Родната милиция не пази, ами по стара традиция бие.
  Когота и каквото падне, стига това да са инструкциите от "горе".
  Пълни мутанти и зверове, които са загубили елементарни чове6ки белези.
  Липсата на елементарна човечност сред българите спрямо хора-бежанци, които са загубили всичко и бягат от война (било то в Сирия, но и в Ирак, Афганистан..) показва че само на хартия сме част от "Европа", а реално сме диваци, които оцеляват в джунглата.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 73. 73 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#66:"Barcelina #Je suis la libertad"]Плащат луди пари да дойдат в Европа (и да виснат на гърба на европейския данъкоплатец) вместо да си оправят кочинката и да си живеят на чисто. [/quote]
  Ами то това може да се каже и за десетки хиляди българи. Които дори нямат оправданието че идват от военна зона.

 74. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Съставителите на този текст не са поискали да узнаят истината под фактите, които излагат - тя е и жестока ...
  Накратко - "квоти" няма, а РТурция е тясно заплетена в нея и не следва да я разнася към "еврокомшулука", който си въобразява ...

 75. 75 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#71] от "Хелиана":

  Добре де, тези хора като са гонени от война и насилие защо не бягат в мюсюлмански държави? Защо не бягат към русия например. Нещо към "мразената" от мюсюлмани европа напъват!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 76. 76 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Гневно

  Защо "търсят спасение",а не се борят за земите си?
  И наистина писва от натрапването за гостоприемство.

 77. 77 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#39:"SSmart"]Това втори материал днес където намесват Българската армия в побои по границата! [/quote]
  Ами получили са нареждане от чорбаджиите и действат хората. че нали трябва да изкарат по някой лев, а това че предават Държавата - голямата работа, да не би държавата да им раздава пари ей така!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 78. 78 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#71] от "Хелиана":

  Това е нормално за нас българите. Мразим всички и всичко. Така и не се научихме да следваме правилото: "Да правим с другите това, което очакваме те да правят с нас." Дано не страдаме твърде много някой ден от това. Ние винаги си страдаме именно от незачитане на това правило, но дано някой ден не е твърде много.

  Лесно да се радваш за смърт на човек, който не познаваш. Ако бяха умрели техни приятели/семейство на друга граница как ли щяха да викат? Дали щеше да има коментари "Ае това е граница, ве ей! Шшшш! Алоу! Опала"?

  Леко обезчовечен...
 79. 79 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#75] от "klatikurti":

  От времето на Александър Велики е доказано, че преселението на изток е вредно за здравето. Та и сега е така...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 80. 80 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#78:"Безуспешно чакащ промяна"]"Да правим с другите това, което очакваме те да правят с нас."[/quote]
  И отиваш в ИД и чакаш погача със сол....

 81. 81 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#75:"klatikurti"]Добре де, тези хора като са гонени от война и насилие защо не бягат в мюсюлмански държави? Защо не бягат към русия например. Нещо към "мразената" от мюсюлмани европа напъват! [/quote]
  На практика далеч не всички са мюсюлмани, има от малцинствени групи, умерени (нефундаменталисти), християни и нерелигиозни. За много от тях отиването в ислямски държави с фундаменталистични уклони изобщо не е безопасно. За Русия какво да ти кажа, кой луд би отишъл сега доброволно там.

 82. 82 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#80] от "xmm":

  Отново. Да ги набият и да пратят да си ходят от където са дошли. За миг не съм осъдил, че си ги върнали. Напротив! Свършили са си работата, което до тук е похвално. Пребиването до смърт обаче е убийство. Незнам дали правите разлика!

  Леко обезчовечен...
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Трябва да ги връщат обратно, но да ги обират или пребиват е нередно.

  Просто трябва да се постави ограда по цялата граница за да не се стига изобщо до нужда да бъдат връщани.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 85 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#61] от "thepirineagle":

  Принципно си права, което не е достатъчно .
  Значи ние сме пратили едни хора да пазят границата.
  Те имат избора да правят нещо или да не правят нищо.
  Ако не правят нищо, ние сме недоволни и техните началници ги карат да правят нещо.
  По закон, ако хванат нарушител, го карат в заставата, от там той отива в емигрантския център и от там в София на път за Западна Европа. Ако тази процедура се спази, то още утре всички 2 милион емигранти ще ни кажат добър ден.
  Единствения вариант е връщане в Турция. С Турция обаче няма договор с който да ги приемат обратно.
  Остава да ги помолим да се върнат и те ако не искат, какво да направим?
  Така се появява българският граничен полицай, изнервен измръзнал и не особенно добре платен. За обноските му - и да ги е имал, останали са при жена му у дома.
  Той е този дето нещо трябва да направи, за да върне бежанците обратно.
  Ако са му намекнали, че са снизходителни към едно беззаконие, той се е досетил, че е така и за някое друго.
  Сега ние дето седим на топло и чупим клавиатурите казваме:
  Мамка му и свинщина станало.....
  Обаче нито сме готови да борим причните, нито последствията.
  Виновен ни е граничният полицай.

 86. 86 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#82:"Безуспешно чакащ промяна"]Пребиването до смърт обаче е убийство.[/quote]
  Доказано ли е,че са българските граничари?Не.

 87. 87 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник анти български както обикновено.

 88. 88 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#86:"xmm"]Доказано ли е,че са българските граничари?Не. [/quote]
  Аз като чета коментарите не се и съмнявам, че вероятността е изключително голяма. При толкова толкова много омраза истинско чудо би било да не се случи.

 89. 89 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#16:"The Core"]
  И защо все насам напират, бе да е*а маа му....? [/quote]
  Щото бягат от изроди пък някой ги е излъгал че тук има хора.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 90. 90 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като чета коментарите и гледам и плюсовете и минусите, се чудя две неща.

  1. Това същата нация ли е, която е спасила евреите?
  2. Какво, по дяволите, правим в ЕС? Ние очевидно сме на светлинни години от европйците.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 91. 91 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  [quote#90:"stupid_american"]1. Това същата нация ли е, която е спасила евреите? [/quote]
  Евреите не са спасени от някаква "нация", ами лично от цар Борис, неговите съветници и няколко видни граждани.
  [quote#90:"stupid_american"]2. Какво, по дяволите, правим в ЕС? Ние очевидно сме на светлинни години от европйците[/quote]
  Закономерен тъжен въпрос. Без отговор!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Николов":

  Най - смисленият коментар до тук!
  +++++++++++++++++++++++++++

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 94. 94 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#90] от "stupid_american":

  Какви европейци Ви гонят! България е тази в която като влязат и трябва да останат, не държавите от централна Европа!
  Панимаеш? Аз пък не съм съгласен "бежанците" да са по добре обгрижвани от България от колкото мойте баби, дядовци и родители дали младоста и живота си за тази Държава!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 95. 95 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#88:"Хелиана"]Аз като чета коментарите не се и съмнявам, че вероятността е изключително голяма[/quote]
  хмм,колегите-съфорумци не са граничари
  А по принцип - състрадателен народ сме.
  Пример - прекопаваш си градинката и предлагаш на съседа да помогнеш.
  В този ред,не обратното.

 96. 96 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#68:"Barcelina #Je suis la libertad"]
  Абе, щом по 5-6 пъти се опитват да преминат границата, явно не са ги били чак толкова... [/quote]
  Настръхвам, когато лице от женски пол напише нещо подобно.
  Надявам се да си млада и нераждала.
  Настроение: погнусено.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#82] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Никъде не пише, че са пребити до смърт.

  Пребити до смърт хора няма да изминат няколко километра и да починат от измръзване.

 99. 99 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#94:"klatikurti"]Аз пък не съм съгласен "бежанците" да са по добре обгрижвани от България от колкото мойте баби, дядовци и родители дали младоста и живота си за тази Държава![/quote]
  Ти виждал ли си бежански център или си говориш ей така да се намираш на работа. Да не си мислиш, че някой, който не е притиснат до стената от ужасяващи обстоятелства би отишъл доброволно на подобно място?

 100. 100 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#95] от "xmm":


  [quote#95:"xmm"]А по принцип - състрадателен народ сме. [/quote]

  Личи си, личи си

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK