Защитата на Петко Петков от Лясковец призова медиите да не го наричат убиец

Защитата на Петко Петков от Лясковец призова медиите да не го наричат убиец

© Анелия НиколоваАдвокатите на Петко Петков от Лясковец, подсъдим за убийството на полицая от специализирания отряд за борба с тероризма Емил Шарков, призова медиите да зачитат правото на обвиняемия да бъде считан за невинен до влизането в сила на присъда. В писмо до няколко медии, Съвета за електронни медии и Националния съвет по журналистическа етика адв. Виктор Костов заявява, че начинът, по който журналистите наричат Петков, предрешава делото в очите на обществото.


"Многократно, без никакви гаранции за точността на данните и изцяло в съответствие с версиите, тиражирани в подкрепа на МВР и обвинението, по медиите се твърди, че Петко Петков е "убиецът от Лясковец", че е "застрелял спецполицай", че е "психично болен", че се бил "барикадирал" в засада в дома си, че в стил екшън герой е убивал и ранявал полицаи, докато едва в "11:30 часа" бил "ранен и обезвреден". Тези и подобни твърдения, обрисуващи Петко Савов Петков и старата му майка, нападнати от тежковъоръжен специализиран и таен отряд на МВР на 14.03.2014 г., докато спят в ранните часове на деня, са в услуга на версиите на нападателите и на обвинението", заявява защитата.


В изявлението адвокатите казват, че не е ясно откъде медиите имат тази информация и че тя не е достоверна и фактологически точна.
"Няма репортер, който да е бил вътре в апартамента на г-н Петков и г-жа Савова по време на атаката, иначе той или тя биха били свидетели по делото срещу г-н Петков", казва адвокатът. Той допълва, че по време на специализираната полицейска акция в дома на Петков са изстреляни вероятно над 500 патрона, което заедно с хаоса, дима и объркването е допринесло за трудното отчитане на фактическата обстановка. "Не е безспорно установено и доказано какво точно се е случило вътре в дома на Петкови в злополучния ден", смята защитата.


"Считаме, че всяка употреба на квалифициращи вината и действията на г-н Петко Петков термини за времето на злополучните събития от 14 март 2014 г. нарушават правото му на защита и справедлив процес, както и етиката на медийно отразяване на събитията по делото", се изтъква в изявлението. Адвокатите посочват, че защитата от незаконно предрешаване на делото във вреда на подсъдимия е записана в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в Конституцията на България, в Наказателно-процесуалния кодекс, а в етичния кодекс на медиите също е записан ангажимент, че журналистите ще уважават презумпцията за невиновност.


В изявлението защитата се обявява и против засекретяването на делото от страна на съда, като казва, че така се създава предпоставка обществото да остане неинформирано.


"Основна функция на МВР е да опазва закона, реда и правата на гражданите. С оглед дори на общоизвестните факти по делото имаме основание да считаме, че по отношение на обвиняемия по казуса "Лясковец" г-н Петков и възрастната му майка тази функция не е изпълнена", се казва още в писмото.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на it
  it
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ми не е, играл си е на фунийки с баретите...

 2. 2 Профил на it
  it
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ми не е, играл си е на фунийки с баретите...

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Петко, една много добре изпитана тактика ти препоръчвам - от обвиняем - обвинител. Прайш се на луд до дупка, повтарям до дуп -ка!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Съжалявам, но адвокатите са прави. Невинен до доказване на противното.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "it":

  А ако излезе че друга барета е застрелял колега?

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Като някак, да се покажем и като Правова държава, ама няма как...

 7. 7 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Едва ли ще научим истината.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "... по медиите се твърди, че Петко Петков е "убиецът от Лясковец", че е "застрелял спецполицай", че е "психично болен", че се бил "барикадирал" в засада в дома си..."

  Т.е. това че е психичноболен и че се е бил барикадирал е чиста инсинуация?! И не е бил въоръжен и решен да оказва съпротива на органите на реда?!

  "Предполагаемият убиец" или "обвиненият в убийство" как се струва на уважаемите защитници?

  Неочаквано добра комбинация - силни и ревностни радетели за правата на обвиняемите и некомпетнетнтост на на полицията и спецчастите.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спецовете са чакали от 5 ч. сутринта до обед да умре, ама майка му е била там и не е било възможно "да се самоубие" Тя, майката, се е обадила за линейка за Петко, не някой от СПЕЦОВЕТЕ...Баш сега ще се разбере какъв е нашия съд..

 10. 10 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Винаги при подобни случаи, особено в Бг, има огромна доза дезинформации, измишльотини и ЧИСТИ лъжи! Те се правят целенасочено, за да се скрие безхаберие, некадърност, предателство, глупост и в крайна сметка - ОТГОВОРНОСТ!

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е- колегите са длъжни да си изкажат защитната теза по медиите и да припомнят принципа на невиновност. Въпросът е какво ще постанови съдът- осъдителна или оправдателна присъда. Има убит спецполицай, и той не е убит от : климата; мен; вас; някое божество, а от конкретно физическо лице, чиято самоличност ще установи съдът въз основа на събраните, допуснатите , присъединени и приетите към делото доказателства.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Версиите на страните са различни, но истината е една. Но, че това е една срамна, некъдърна и аматьорска полицейска ''операция'' е ясно за всички. Един възрастен и може би болен човек да натръшка две коли тежко въоръжени полицаи е подигравка. Ми, то е обяснимо, защото властта ги използва да бият само беззащитни граждани. Те истински престъпници май са виждали само на кино, щом една ловна пушка и...трагедия.

 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#7] от "Long One":
  По скоро , тези които знаят истината няма да допуснат да я разберем. Защото ще излязат много кирливи ризи.


 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално
 15. 15 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 367 Любопитно

  На мен ми се струва крайно невероятно един неподготвен човек да рани и избие спецполицаи, а той без драскотина.Той ще излезе най-големия командос!
  Прилича ми нещо на загинал от приятелски огън.
  Бог да го прости убития!

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "doneva_a":

  Вие откъде "знаете" тези неща ?
  Малко ли информация изтече за безумното планиране и провеждане на "операцията" ?
  Майката на убития не вярва на МВР, това поза ли е според вас ?
  Или майката на убития защищава "убиеца" му ?
  Опитаха се да вкарат майката на Петко в психиатрията, но се оказа, че не е луда според доказателствата в съда ?
  Единствените установени факти дотук са, че Петко е имал ловна пушка с изтекъл срок на разрешителното, някаква ужасна пукотевица с над 500 изстрела, и едно загинало момче !
  Откъде у Вас тази ирония ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Боклуците които изпратиха спец части са истинските убийци.

 18. 18 Профил на benkovski
  benkovski
  Рейтинг: 8 Неутрално  И ХАДЖИ УРКО - СЕКРЕТАРА СТАРИ , В 5 часа пристъпи с хищни си другари.

  към таз жъртва силна, към тоз горд юнак,

  който му избегна с такъв славен бяг,

  ………………………………...............


  И РЪКА МУ ВЗЕЛА РЕВОЛВЕРА С МОЩ

  като че се готви зарад битка йощ,

  и уста му бледни, открити към свода,

  като че ще винат: смърт или свобода!

  И усети почит и трепет, и студ,

  и викна уплашен: "КОИ Е ТОЯ ЛУД?"  Хвала Петко - Български Юнак!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK