Електронните болнични листове се дублират на хартия

Електронните болнични листове се дублират на хартия

© Георги КожухаровЕлектронната услуга с болничните листове вече започна да затруднява работодателите и да бави изплащането на обезщетенията. От началото на годината лекарите започнаха да изпращат болничните към Националния осигурителен институт (НОИ) по електронен път. Оказа се обаче, че дублирането на документите остава, съобщи БНТ.


Така очакваното по-бързо изплащане на обезщетенията стана по-бавно. Причината е, че електронният регистър на болничните листове не е напълно електронен. Работодателите трябва да ходят лично в НОИ, за да предадат съпътстващите документи към болничния. Част от тях трябва да са на хартия, друга част трябва да са качени на електронен носител. И всичко това се предава на ръка на някое от гишетата в НОИ.


Въпреки че лекарят изпраща болничния по електронен път, работодателят трябва да подаде съпътстващите документи лично, на място в НОИ. За да се спестят пари и време, често документите на отделните служители се подават накуп в последния момент. От фирма за счетоводни услуги признават, че за тях не винаги е рентабилно за всеки болничен лист да обработват комплектите и да изпращат служител, поради което винаги в крайния срок се натрупват големи опашки пред гишетата на НОИ, което води до едно забавяне на информацията, и съответно до забавяне изплащането на обезщетението на осигуреното лице.
От НОИ потвърждават огромните опашки пред гишетата на 15-то число. Според тях има и още една причина за забавяне на плащанията след въвеждането на електронния болничен – при допусната грешка в болничния, тя се открива чак в НОИ и поправянето й отнема време. "Като е сбъркал лекарят, съответно е сбъркал работодателят и информацията по обратен ред е много трудна за проверка и за връщане на обратна информация за изправяне, но работим и в тази посока", каза пред БНТ Светозар Манолов, директор Дирекция "Парични обезщетения" в НОИ.


От първи януари 2016 година и работодателите вече ще могат да изпращат документите си по електронен път. Предвижда се времето за изплащане на обезщетението да се скъси три пъти.


Миналата седмица в писмо до вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин четирите национално представителни работодателски организации подновиха искането си първите три дни от болничния лист да се изплащат от фонд "Общо заболяване и майчинство" на Националния осигурителен институт вместо от работодателя. 

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  В Европа сме,ама не сме баш.

 2. 2 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В 21век,във века на интернет някой трябва да НОСИ на ГИШЕ информация на носител ХАРТИЯ!

 3. 3 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е как бе, по електронен път е, с дискета!

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Не просто сме бедни и всеки иска да си получи болничния за януари още в началото на февруари, защото няма буфер дори и за месец.
  Отделно цялата администрация работи с една крайна дата, което е удобно, ако масата е големи работодатели с над 200+ човека, но в повечето случаи са малки фирми до 5-10 човека. Не знам толкова ли е трудно част от сроковете да се разделят поне на три, в зависимост от последната цифра на ЕГН, Булстат и ЛНЧ. Така ще се свали това безумно побъркване в последните дни, вярно тъпо е, но манталитета който се възпитава от деца е всичко да се прави в последния момент. Не виждам какъв е проблемът примерно да има три дати и най-елементарно е една година да се оттренира с Търговския регистър или сега декларацията на Инспекцията по труда. Нещата ще се наредят. А за болничните каквото и да се прави ще има недоволни, ако се опрости ще има пък много измами, както стана с майките които дръпнаха огромни суми, без реално да е внесен лев за тях.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Добре ,че не ги искат на папирус.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2941 Весело

  "Електронната услуга с болничните листове вече започна да затруднява работодателите" - щото ако спре токът, кво прайм!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  бе как хартия, бе... лековата иде за таквиз документи от държавна важност... и зорът да се занесе до гишето е само наполвина зор... каменни скрижали требва... с изчукани по тех нули и единици, солидни и неунищожими... и работни места шесе отворат... във секи офис по един каменоделец с чук... и гек

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "във конски вагон, подобен на салон, пътувам аз от софия за..."

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  И защо трябва да се дублират.Нали лекарят изпраща електронен,това е важно.Работодателят какво общо има с болничните,освен да плати първите дни.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  И забравих не разбирам толкова ли е трудно на НОИ или фирмата която им пише софтуера, да пусне една електронна услуга, тази прословута декларация, която реално се носи на хартия да се подава по електронен път. Просто напомнят на бай Тошо, "тази година полупроводници, догодина проводници". Ако е трудно, пуснете я за няколко окръга в началото, макар че не виждам 15 квадратчета онлайн колко ресурс изисква.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  огромно затруднение за лекарите представлява връщането на болничните поради невероятни причини от страна на НОИ , на мен ми върнаха уж сгрешени болнични ,след като се бях чинно регистрил в НОИ, пратиха ми и мейл с точни номера за електронни болнични , въведох ги в системата още преди нова година , тренирах през почивните дни поне2 дни да напиша поне един болничен за да хвана какви грешки дава системата ,накрая започнахме работа успешно и хоп на втория ден ми върнаха болничен ,че пишело в началните цифри 2014 година на номерата ,не съвпадали , 2 дена въртях телефони на НОИ на незнайни служители ,тоест няма никаква обратна връзка ,прехвърляха ме от човек на човек ,накрая се установи ,че не знаят защо ми връщат болнични за сгрешени номера ,които дефакто те са ми подали и не са сгрешени .Накрая след 2 работни дни по 1 час разправии ,в което време пациентите ми чакат на вратите , анулирах и написах наново нови болнични ,с което си играх пак едни часове .След 2 месеца наново ми дойде пациент с анулиран от НОИ болничен ,заради сгрешен номер ,след като компа ги генерира автоматично ,този път защо пишело на номера 2015 , а не 2014 ,кръгли идиоти

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ми така ще е.
  Щом нема електронно правителство, секи ще си работи на парче. Пък квото и когато стане...

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Пак се сещам за мисълта на Черномирдин - Искахме да го направим по-добре, а се получи както винаги...
  Някой ще понесе ли отговорност или и този псевдо електронен регистър ще се оттече по канала на НЕслучилите се реформи...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Весело

  Тук си го караме на хартиен носител - в 6 копия. Попълват ми го сестрите. Аз само подписвам и подпечатвам.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivan ivanov":

  Просто трябваха да си тестват системата в два града, да се изчистят грешките, да се обучат хора и тогава патетично да се обявява като готова, но като големия вожд се бори за рейтинг, все работодателите са виновни.

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  На келавите чантаджии все докторите са им виновни. Алоо нали софтуерът има контроли и не позволява нито изпращане , нито отпечатване при грешки. Докога кифлите и тутманиците от НОИ ще се оправдават с работещия лекар ? Създадоха ЕДНА СКОПЕНА ПОЛУЕЛЕКТРОННА ГЛУПОСТ , а тъпите програмисти на НОИ дори не знаят ,че няма такова понятие София Окръг , отдавна е СОФИЯ ОБЛАСТ. Ето това фигурира в една графа на софтуера писан сякаш от средношколци между стрелбите в някой shooter
  Истината знаете ли каква е : чиновЛяците в НОИ СА ЗАРИТИ ОТ БОЛНИЧНИ. Предишните години голяма част от частните фирми просто не обявяваха болнични за 1-2-3-5 дни пред НОИ ,защото трябваха да си губят времето с разплутата и гнусна бюрокрация. Направо си начисляваха заплатата на работника ей така все едно си е бил на работа . Само и само да не си съкращават живота с контакта с блатото НОИ. Ето затова когато вече лекарите вече изпращаме НАПРАВО ДИРЕКТНО БОЛНИЧНИЯ В НОИ кашата е пълна. Сега вече работодателят задължително трябва да се занимава с чиновници иска не иска. И даже очаквайте как някой от тази държавна дупка скоро да пропищи колко нараснали болничните от тази година. Нищо не е нараснало просто изплува истината за една смотана държавна машина която не може да се справи с нищо - ама нищичко...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 501 Гневно

  Идиотска комуноидна дъжавица си остава територийката - наскоро плащах данък МПС по електронен път, останах потресен като рабрах,че копието от електронното платежно не било доказателство за платен данък, доказателството се удостоверявало с подпис и печат т.е. пак да се подмятам по данъчни служби и опашки да губя време. Какъв е смисълът тогава бе идиоти законотворци от електронно плащане като пак искате да ме размотавате? Защо да завися от някакви лелки изнервени писарушки, като с два клика си върша работа и забравям?
  Не може ли като в Германия - под всеки такъв документ пише, че е валиден без подпис и е изготвен електронно, за печати никой дори не бълнува, печат всеки може и без това сам да си нарисува колкото и каквито си иска в днешно време.

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 501 Гневно

  Електронни услуги до дупка, ако трябва силово налагани, шут за 90% от чиновниците кафеджии и рушветчии от всички службици, остават само 10% и то най-добрите след конкурс по изцяло професионални критерии. Останалите на къра да орът, садят и копат, да чуват добитък - няма да им е трудно, всички имат имоти и без това по селата, ще се върнат бързо към поминъка на родителите и дедите си - това и най-лесния начин чрез физически труд да им изфирясат комуноидните привички, с които лесно са свиканли. Нема инак оправия.

 20. 20 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нормално като за нас. То пък все едно т.нар. електронни фактури са напълно електронни. Да не припомням вица за бисквитки катеричка

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Въпреки че лекарят изпраща болничния по електронен път, работодателят трябва да подаде съпътстващите документи лично, на място в НОИ."

  Няма отърване от аналоговия елемент...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Всичко друго би ме изненадало. Не изключвам в най-скоро време да се появи серия вицове за българското електронно управление, нещо като поредицата за албанските. Спомняте си за албанския реотан, албанската подводница, която плувала на зиг-заг, защото гребците не можели да си поемат въздух, албанският градски часовник с двама потни негри, които въртят стрелките....Но това беше в 20 век. Сега сме 21 век и имаме следните истории:

  1. Електронно плащане на данък МПС, при който след като платиш през ипей, отиваш в общината да ти сложат стикер на платежното, иначе не можеш да минеш годишен технически преглед.

  2. Ники Василев (Малкия Мук) разказва сам в своята автобиографична книга, как възложил направата на безжична мрежа на КПП-тата и в деня на откриване като отишъл да режеле лента, какво да види? Преминаващите разнасят флашки от кабинка на кабинка. Като попитал, къде е безжичната мрежа, но последвал контравъпрос "Бате министре, ти тука някъде жици да виждаш"? Това си е готов виц, достоен кандидат на албанската серия.

  3. Трети пример - регистърът за особени залози се хвали, че след приключване на европроект за 545.45.43592.05,69 евро вече плащанията се приемат по електронен път. Още първите потребители извикват на умряло, че "електроннто разплащане" представлява да си сканираш платежното нареждане и да го изпратиш по електронна поща, където една лелка да го "отметне с чавка като постъпило"

  4. Миналата седмица ДАИ съобщава, че при технически прегледи са засекли ххххх автомобила с неплатени данъци, но за други ххххххххххххххх не могат да се произнесат, защото изобщо не били декларирани най-вероятно и за тях информация ще има едва след като и общините се омрежат с КАТ

  Вицовете са на всяка крачка. Сега точно превеждам документация за европроекти и е обичайна практика за отчитането на проекта т.нар. "договарящ орган' да иска документи от НАП, кадастъра, общината, НОИ и всякакви други колеги по държавно-ведомствена линия.

 23. 23 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  @cinik

  Малко старо, но златно

  5. "БДЖ разработи нова полуавтоматична система за продажба на билети он лайн, която обаче не изключва личния контакт между пътниците и служителите, стана ясно от изказване на изпълнителния директор на компанията Пенчо Попов, който представи новата разработка на дружеството.

  Чрез специална програма всеки бъдещ клиент на компанията може да запита за билет по избрани от него дестинации. В рамките на два работни дни служители на международното бюро "Рила" трябва да отговорят на запитването. След това клиентът може да плати билета по интернет. Той обаче не може да пътува с него , а трябва да отиде лично до някое от 12-те бюра на "Рила", за да си го вземе. Друг вариант е да поръча доставка по пощата. Това обаче ще струва допълнително около 4.80 лв. Към сумата за поръчка на билетите се добавя и таксата за банково обслужване.

  Системата е достъпна по интернет и извън България, но засега доставката на билетите е само в пределите на станата. "

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 24. 24 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  Growing pains, ще минем и през това. Комично е, ама е преходно. Пътят е правилен.

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#4:"stoiank"]Не просто сме бедни и всеки иска да си получи болничния за януари още в началото на февруари, [/quote]

  Две години съм бил касиер в предприятие от местната промишленост . Системата - боледуваш в януари , ппрез февруари , на датата за заплата си получаваш болничното обезщетение . Ако болничния обхваща и част от февруари , частта я получаваш през март също на датата за заплата . И след това до пенсионирането си , болничните се изплащаха по същия ред . Без никакви аномалии и пропуски . Но явно всичко , минало през соца , не върши работа на днешните умници .

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#23] от "The.Teacher":

  Ами знаеш ли как изглеждат подобни неща зад кадър? "Ахалелеле, батко, хххх станАл министър. Начи сметай батко, у клас го карАхме ъ умножи 6 по 6 и познаааше на 8-ми опит, бжатко. И батко, тойо станАл министър. Кфо е правИл, кфо е фффкарвАл налево-надесно, никой не ти каа....И батко, некккфи орица го измолИли и им напрай електронна систеъ батко, ъ не сеЪт по 3 часа на опашките. И тойо кретен, батко, кфо прайл, кфо не прайл, ама ффффкарал у играта некккфии олигофрени батко, сао шшшоооттт са му фффффффффффкарали некой рушвет, батко. И накраааа, батко, чекат си билето, и глеът This page is contemporary under construction.. И батко, на третио ден разират батко, дека билето ч' им дое по куриер, батко. Начи сметай батко, ние со кфоу си гуиме врееето. Ти дофрор, я индженер, а он министър.... "

 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  не, сериозно - как може да сме толкова изостанали?

  администрацията ни прилича на едно от състезанията в "Астерикс и Обеликс" - вземете формуляр номер 8 и го занесете на гише 9, откъдето ще вземето формуляр 53 за да го занесете на гише ...

 28. 28 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ген. Колев":

  Ами това е и една от причината да се бавят с електронното правителство - щото трябва да уволнят маса лелки и отиде електората.
  Друг е въпроса, че както се вижда от коментарите, явно имаме полуелектронно правителство

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Малко е. Трябва дублаж и на папирус и на глинени плочки. И на златен диск на борда на някой вояджър.
  Нещастници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Аааа, и у нашта фирма е така. Всичко е качено на компютрите, ама имаме около 50-60 папки от най дебелите.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 31. 31 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ето една костпроба как би изглеждало и едно електронно правителство, когато отзад е хаос. Компютърът ускорява дейности, в които има ред. Компютъризираш ли хаос, получаваш хаос пар екселанс. Когато електронният регистър "не е съвсем електронен" става като миялната машина, дето си складираш мръсните съдове, вадиш ги, за да ги измиеш на ръка и ги връщаш обратно, за да ги изсушиш. Спорна безсмислена работа!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 32. 32 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ясно е, че нищо няма да направите, освен да окрадете парите за "ресурсите"... Вие сте в първобитната ера бе! За вас чук, длето и каменна плоча!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 33. 33 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Аз имам един болничен от януари, който още го чакам да бъде изплатен. А още малко и ще свърши март. Върнаха го от НОИ още в началото на март, ходих при лекаря, който ми даде хартиеното копие и отново го дадох на работодателя. И така вече колко време в системата на НОИ си пише "В момента се обработва"...

 34. 34 Профил на Monstritta
  Monstritta
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, много плюсове заслужаваш! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 35. 35 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Истински случай:
  1. Получава се писмо от НОИ, че "трябва да се отиде до НОИ да се получи друго писмо от еди коя си лелка".
  2. Отива се в НОИ. Пита се портиера/охрана, понеже съответния етаж се заключва как може да се стигне до лелката - "Тя е в отпуск. Питайте в 101"
  3. В 101 - питайте в 405.
  4. В 405 - отидете в 401.
  5. В 401 - отидете в 410.
  6. в 410 - пишат въпросното писмо и се отпрашва за НАП.
  7. Обаче у НАП не било у фронт-описа, а в деловодството, със съответното писъмце/молба или к'вото на майната си харесате.
  8. Чекате некой да изпищи.
  9. Сички са доволни.

 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Абе азли съм единственият дето си мисли, че управниците ни не могат и едно просто нещокато обмен на информация да измислят и направят от първия пъткато хората. Определено взех да се уморявамкато чуя,видя или прочета за поредната малоумщина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Всяка промяна създава проблема на адаптацията. По тази причина в държавите на Западна Европа и Америка не се използва системата СИ за резултатите от лабораторните тестове, а Англия и Америка си имат техни си метрични единици. У нас в България, ние българите, за 10 години 4 (ЧЕТИРИ) ПЪТИ ПРОМЕНЯХМЕ ФОРМУЛЯРИТЕ ЗА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ! АМАН ОТ ИДИОТИ!!!

 38. 38 Профил на Mariola Ognyanova
  Mariola Ognyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нима не се знаеше този момент,че ще се налага да се предоставят документи на НОИ и от работодателя.Кога служителите на НОИ ще ги накарат да си вършат работата с едно копче на клавиатурата могат да видят информацията която подава работодателя.

 39. 39 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#2] от "rurade":
  И то не каква да е!!!!!!!, ами декларация 15, с която работодателя декларира, че работника има/няма право на обезщетение.
  Сякаш работниците и служителите работят на Марс и за тях не подаваме данни всеки месец вНАп!,,
  Простотия до шия!
  Но някой хора лапнаха едни пари за профрамата!

 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivan ivanov":

  Ако описаното от Вас не е ГЕНОЦИД, незнам какво е! Тъпа, безхаберна комунистическа кочина- това е! (Ако щат да ме трият, важното е че ми поолекна... )

 41. 41 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  ++++++++++++++++++
  С това "електронно" отчитане, НОИ си вкараха поредния автогол, очаквайте скоро нови безумни промени...

 42. 42 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Моят работодател представя болничните в НОИ два пъти месечно - веднъж около 10-то и веднъж около 30-то число на месеца. Случва се хората да си получат болничните от НОИ преди заплатата на 25-то число. Дисциплината е безмилостна - HR преследват както служителите, така и първото ниво мениджмънт болничните да се придвижват с максимална скорост вътрешно във фирмата. Става въпрос за организация от около 5000 служители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK