С единна декларация ще се кандидатства за обществени поръчки

Томислав Дончев

© Надежда Чипева, Капитал

Томислав ДончевЕ единна декларация по обществените поръчки ще кандидатстват всички фирми, стана ясно на дискусия в строителната камара за новия закон за обществените поръчки, предаде БНР.


Новите европейски директиви в сферата трябва да бъдат приложени в България до април 2016 година, като правителството има намерение да го направи много по-рано. Решението е изцяло нов текст, каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.


Миналия петък той обяви, че се работи по новия закон, като изрази надежда текстът да стане факт преди края на тази година, за да може да влезе в сила от 1 януари 2016 година. Ден по-рано в обобщението на месеца на политическите консултации президентът Росен Плевнелиев очерта няколко цели пред Народното събрания, сред които нов закон за обществените поръчки.
Новият законът създава правна рамка за пълна електронизация на процеса и всички отношения между възложител и изпълнител. Сред иновациите са електронните каталози и единна декларация за обществените поръчки. Предлага се оптимизиране на едноинстанционното производство за обжалване. Засилва се технологията на предварителния контрол, обясни Дончев. 


Министерството на околната среда и водите ще използва опита си и ще разработи типова тръжна документация, заяви на обсъждането министърът на околната среда Ивелина Василева. Според нея с новите текстове ще се минимизира риска от забавяне на проектите заради обжалвания. Средно с шест и половина, седем месеца се забавят големите инвестиционни проекти, а финализирането на тръжната процедура с повече от две години.


От Строителната камара обясниха, че са изненадани положително от проекта на закона, защото се улеснява достъпът на малки и средни фирми до обществените поръчки. Техните забележки са по изискването за деклариране на подизпълнителите, преди да има яснота по проекта.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Строителната камара сама за себе си е част от статуквото. Щом е толкова "приятно изненадана", значи за данъкоплатеца изненадата няма да е толкова приятна. Още никой не го е виждал този закон, но от това, което се прокрадва, можем да съдим за някаква животинска антипазарна простотия, която ни се готви. Днес мога да прочета за 160-ти път, че "утвърдените фирми в бранша" са "поставили условия срещу новопоявили се фирмите-еднодневки, които разчитат на дъмпингови цени" и депутатините са поели "изключително ясен и категоричен по своята значимост ангажимент за справяне с проблема чрез конкретно разписани текстове в размер от над 470 члена и параграфа, които да пресекат явлението". Утре обаче четем, че на еди кой си бизнес форум малките фирми са повдигнали на въпрос това, че само старите играчи се дореждат до нови поръчки. И тук разбира се, присъстващите депутати са поели от името на всички парламентарни групи "безпрекословно еднозначно и неоспоримо обещание да внесат специални текстове в размер на 109584205 страници, 9ир898181 парагрфа и 589423592859028583 алинеи, с които да се сложи край на това явление".

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Из хронологията на българската анти-пазарна етатистка простотия:

  - по настояване на "професионалното съсловие" на търга за Дунав мост-2 беше забранено на чуждестранни фирми, да използват българска работна ръка. Това беша аргументирано като "крайно належаща мярка, която да пресече явлението, българи да работят за чужденци, а чужденците да прибират печалбите". След някой и друг месец се оказа, че на български обект работят румънци, испанци, португалци, французи, сърби и италианци. Както можем да се досетим, строителна камара и синдикати почнаха да рипат и да кудкудякат "кой ми сра в гащите", но както се казва, това да искаш от политик! Веднага намери решение, как да се заобиколи правилото. Български фирими ще "отдават под наем" почасов труд на чуждите. Срещу 50% комисионна, разбира се, но с 1 куршум 2 заека. Ем на 7 милиона друсани пед*расти чдокаеме' дека зашштатаааме националните интереси, емч' сложнеме наши фирми ъ отдааат раотна ръка под наем.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Вече повече от час , 666 прочитания и само 2 коментара .
  Извод : Никой не се интереува от бизнес или тези с обществените поръчки така са утъпкали пътеките , че никаква смяна на правилата не може да ги мръдне . Наблюдавам в общината какво става - някои са като женени за тези поръчки .

 4. 4 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ама така е. Всички по една бланка.

  Това предлагам, толкова искам.

  А не после по една година да обжалват.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK