Системата за изкуствен сняг на Чепеларе е незаконна

Системата за изкуствен сняг на Чепеларе е незаконна

© Анелия НиколоваЦялата системата за изкуствен сняг в ски зоната над Чепеларе е незаконен сроеж и подлежи на премахване. Затова Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е предприела процедура по премахване на всички 47 съоръжения за изкуствен сняг там.


Това става известно от заключенията от завършилата на 20 март проверка на ДНСК, изпратени до "Дневник" след въпроси за резултатите от нея. Тя започна след подадена жалба от Веселина Кънчева – сестрата на младия мъж, който загина на 14 февруари след удар в бетонната основа на една от тези машини за сняг на писта "Мечи чал".


При проверката на място е установено, че на ски-писта "Мечи чал" е "изпълнено съоръжение за изкуствен сняг, представляващо напорен водопровод, минаващ под ски пистата, с три помпени станции и 47 броя шахти за заснежителни оръдия. Строежът "Ски съоръжение за изкуствен сняг" в ски център – Чепеларе, писта "Мечи чал" е изпълнен
без строителни книжа - одобрени проекти и издадено от главния архитект на общината разрешение


за строеж", пише в заключенията на ДНСК. Те отбелязват, че проверката е била извършена по документи и на място въпреки лошите метеорологични условия.


Регионалната ДНСК в Смолян е съставила констативен акт за започване на административно производство за премахване на строежа. Предстои образуване на административно производство за забрана ползването на съоръжението за изкуствен сняг.


Ако няма възражения в законния за това срок, ще бъде забранено ползването и


ще бъде премахнато цялото съоръжение


Ще бъдат наложени глоби и предвидените в закона имуществени санкции срещу нарушителите, пишат още от ДНСК.


Проверката на дирекцията започна двайсетина дни след фаталния инцидент на пистата край Чепеларе. Жалбата от сестрата на загиналия Веселина Кънчева беше получена в ДНСК на 4 март 2015 г., а на 6 март е разпоредена проверка по документи в община Чепеларе и на място от регионалния отдел на ДНСК в Смолян. Кънчева изпрати жалбата си до отговорните институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК и РДНСК, на 25 февруари.


"Дневник" ще търси инвеститора в спортен център "Чепеларе" или "Чепеларе спорт" (които поддържат пистите и бяха коментирали след инцидента) за реакцията им и дали ще обжалват. И ще зададе допълнителни въпроси към ДНСК и общината.


Инцидентът се разследва и от Районна прокуратура - Смолян.


В работата по темата с инцидента и кой носи отговорност за ски пистите, "Дневник" установи, че пистите в България не са били категоризирани по действащата 8 години наредба за това и на практика се водят пасища, горски пътища или просеки. Процесът на категоризиране е бил свързан с изискванията за доказване пред компетентен орган, че "ски-пистата е обезопасена и обособена преди тя да бъде пусната в експлоатация". Наредбата обаче е била отменена, а новата, която влиза в сила от октомври тази година вече не изисква категоризация и залага минимални условия за обезопасяване. Още по темата - четете тук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  То както се оказа,няма нищо законно в зимните ни курорти.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Кое в България е законно?Законите са врата у пОле и уплътняват работното време на дупетатите.

 3. 3 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално
 4. 4 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Няма страшно, това са пасища и машините са за хвърляне на тор.

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "костича":

  Сега разследването ще е срещу неизвестен извършител.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  "Цялата системата за изкуствен сняг в ски зоната над Чепеларе е незаконен сроеж и подлежи на премахване."

  що за издребняване, проблемите на незаконното строителство се решават с втори лифт, нима Чепеларе не го заслужава

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ти да видиш.Задава се голям рев откъм Родопите.

 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... звонка, звонка е на прЪво мЕсто... нЕк'ви си там законЕ - 'ми те са за баламите.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]То както се оказа,няма нищо законно в зимните ни курорти.[/quote]
  Както се оказва, от 2001-ва година до сега в страната не е имало никакъв контрол и всеки си е правил каквото му се иска, без да се съобразява с каквито и да е закони в страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  При незаконни съоръжения и настъпила смърт във връзка с тях, е задължително да де направи следствие и да има съд. Тия трябва да платят милиони. Скор съм и съм наясно с рисковете. На писта със съоръжения за които се заплаща, консесионенрът е отговорен за безопасността. Точно затова са законините изисквания и застраховки.

  chavo64
 11. 11 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Гневно

  Естествено, че държавата е съучастник на мафията! Айде сега един по един да казват кой от кои какви пари е взел! Кой не си върши работата?!? А?!? Няма да има виновни, това е ясно...това е България!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 12. 12 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бих попитал къде е била държавата защото е имало държавни служители на тлъсти заплати а не са си изпълнявали задълженията за да заслужат заплащането си.Ако искаме да сме държава трябва да се почне от там и да се стигне до този дето сам е решил да прави нещо незаконно и да се осъди както би го направила една страна членка на ЕС.

 13. 13 Профил на zap
  zap
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тези мизерници от Чепеларе Спорт и това им е малко. Нямам време да разправям собствения си челен опит с тях и техните служители (горките наплащени са и ги разбирам). Пак повтарям - малко им е. Да се изгонят.

 14. 14 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тъпото е, и Капитал ви го пише в редица статии, че в момента няма правна рамка за пистите - старата наредба е отменена, новата не е влязла в сила, а на всичко отгоре е и със занижени или никакви изисквания т.е. в момента е беззаконие, а едни хора юрибират парсата. Още по-тъпото е, че ще глобят комцесионера за незаконните съоръжения или дори ще ги премахнат, но заради калпавия закон, за смъртта на човека ще е виновно нещастието т.е. никой, който иначе прибира парите от пистата. И в тази ситуация няма да са виновни съд, прокуратура, те работят по закона сътворен от великия парламент и комисиите разни. На тях някой "гражданин" ще се сети ли да потърси отговорност за несвършена работа, за която е платено, да не коментирам липсата на механизми за публично отзоваване на депутати, доказано нарушили всички човешки морални норми.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Язък, тъкмо и Чепеларе да кандидатства за Световна купа, а то ...

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Винаги съм се чудил, как в България по лесно е да построиш нещо незаконно и то да си функционира съвсем открито и публично, отколкото да го направиш законно...! Сега съвсем резонно, след като въпросното съоръжение е обявено за незаконно е да се попита въпросната РДНСК, те от Луната ли падат или от Марс? Това съоръжение с каква ел.енергия е захранвано и вода и съответно как са получили становища от ЕРП-то и ВиК, след като всичко е незаконно?! Как се отчитат законни приходи в НАП, след като съоръжението е било незаконно?!
  И въобще някой има ли съмнения, че тая система за изкуствен сняг нямаше да си работи още дълги години, съвсем спокойно ако не се беше случил този нещастен инцидент?
  По същия начин стои и въпроса със строителството в свлачищни терени край морето...! Като паднат няколко вили и РДНСК се втурва да прави проверки и чак тогава разбират, че имало нещо незаконно!
  Тия рушветчии от ДНСК, защо ни правят на луди?!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Мечи чал е много добра писта и предлага същите условия като на Пампорово само че нощувките в Чепеларе са в пъти по-евтини. Можем да се сетим кой иска да саботира пистата...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 18. 18 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи сега ще унищожат направената система, вместо да е укрепят и обезопасят. Разбира се вероятно собственикът ще фалира. След това Чепеларе ще го вземат или Пампоровци или някои като тях и повече няма да може да се кара нормално. Ще вържат зона Чепеларе с Пампорово и ще докарат още повече турци и гърци и ще вдигнат цените.

 19. 19 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защото на Банско злоупотреби няма всичко е тип-топ и ще строим нов лифт.

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Защо толкова време не е проверявано?

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поредното доказателство за катастрофалното еднолично "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма социална спойка в обществото. Медиите сугестират младите, че на Запад всички сте се превърнат в капиталисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 532 Неутрално

  А сега къде са коментиращите , че скиора си е виновен ?
  Отново да заявя като пострадал на подобно съоръжение , след като някой експлоатира и прибира пари от нещо , носи и цялата отговорност това нещо да е безопасно !

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Трябва да има санкция за контролиращите органи.

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#0:"статията"]Системата за изкуствен сняг на Чепеларе е незаконна[/quote]
  И трябваше да загине едно момче, за да се разбере?!? Държаво, къде си?!?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Пфууууууу, къде се потроши тоя серсемин, па и сестра му се прави на гражданин с права в цивилизована страна? В Бантустания такива съоръжения, концесии, заграбвания и престъпления си продължава десетки и десетки години наред необезпокоявани.

 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Типично за идиотската ни държава. Полезно, неполезно все може и да е незаконно. Правен, повсеместен нихилизъм.
  Да си зададем въпроса - идиоти ли сме всички в тая държава?!?+!

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 388 Весело

  Щом системата е незаконна, значи и произведеният от нея сняг е незаконен! Следователно всички, които са се пързаляли по незаконно произведения сняг от незаконната машина, са нарушители на закона и следва да бъдат подведени под отговорност! Цацаров да хваща ските и да тръгва да проверява по книгите кой се е пързалял и да завежда дела! Ето как ще изпълним нормата за коледните бонуси!

 29. 29 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Санкции за незаконното съоръжение едно на ръка.. ами съд за причинена смърт в следствие от това? Докога няма да има конкретни виновни.. Убиеш с престъпно действие или бездействие - няма закони.. няма наказани.. удариш шамар на нагла джебчийка и може в ареста да влезеш..

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Нема значение, важното е, че Цеко Минев си е спокоен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  [quote#27:"Schopenberg"]нихилизъм[/quote]

  е няма как - да не забележат досега построяването на водопровод, три помпени станции и 47 шахти си е корупция та дрънка

 32. 32 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"Darth Plagueis"]Цеко Минев си е спокоен. [/quote]
  Благодарим ти, че ни информира за душевното състояние на любимия си. Завий го, да не настине. Извън вечерния обзор на семейната ви спалня, имаш ли да добавиш нещо по темата?

 33. 33 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Капитал , Дневник , проучете подробно тези " заключенията на ДНСК" след то идете на Пампорово и вижте техните съоръжения за изкуствен сняг не са ли в същата ситуация. Голяма част от съоръженията за изкуствен сняг в Пампо са строени по едно и също време с чепеларските, в един регион в същит услочия(закони, разрешителни, оценки, ДНСК).
  Много е вероятно и на Пампо системите да са незаконни. Пампорово вече втора година не може да си пусне нов лифт в който са вложени доста пари - незаконен е, с него май се доказа че и няколко системи за изкуствен сняг също са незаконни.
  Възможно е ситуацията на Банско и Боровец да е сходна. В случая обаче тънката клечка изтегли Чепеларе и сега ще яде дървото.

 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  К'во ни будалкат с админстр. пр-ва. Това си е за прокуратура и съд. Ма сигурно и те ходят на ски

 35. 35 Профил на thebalance
  thebalance
  Рейтинг: 225 Разстроено

  И защо ще събарят всичко? Не е ли по-лесно да измислят проект за обезопасяване? По закон или не това решение е малоумно.

 36. 36 Профил на thebalance
  thebalance
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "myspam":

  ами дай да затворим всички курорти а?
  Планината по начало носи риск и всички, които се качват трябва да са готови да го поемат!

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":


  [quote#16:"tww09306483"] Сега съвсем резонно, след като въпросното съоръжение е обявено за незаконно е да се попита въпросната РДНСК, те от Луната ли падат или от Марс? Това съоръжение с каква ел.енергия е захранвано и вода и съответно как са получили становища от ЕРП-то и ВиК, след като всичко е незаконно?[/quote]
  Напълно съгласен, това са въпроси, на които същите тези органи, дето днес констатират, къде и защо с дремали вчера.
  Вчера видяхме в предаването открито на Ахчиева по БНТ, как държавни органи (КЗП), дето им плащаме се съдят с граждани, на които са нанесли страхотни щети, пръскат нашите средства за защита на загубени каузи и след като все пак са осъдени, твърдят че нямат пари да си платят сметката, съгласно съдебното решение и изпълнителни листове.
  казвам това, защото според мен трябва, когато държавен орган или съд стане причина държавата (т.е. ние) да платим сметката, парите да се удържат от ФРЗ на съответната служба, при това да се почва от заплатата на началниците и вземанията да са право-пропорционални на длъжността.
  И тогава, ако искат да не виждат и не чуват, да бъркат и да правят безобразия, ако им стиска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK