Върховният касацион съд ще гледа делото срещу Филип Златанов

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси беше осъден на две инстанции за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда, като  от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия.

© Анелия Николова

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси беше осъден на две инстанции за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия.Върховният касационен съд (ВКС) ще проведе първото заседание по делото срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, обвинен за неизпълнение на служебните си задължения. Златанов беше осъден на две инстанции на 3 години и половина затвор.


Случаят започнал шумно през лятото на 2013 година беше белязан от скандалното изчезване на тефтерите на Златанов с негови записки, страници от които прокуратурата показа на зрелищна пресконференция. Те бяха пълни с инициали.  Прокуратурата така и не се заинтересува кой стои зад ЦЦ, ББ, ИФ или Д.П.


Последните инициали влязоха в центъра на общественото внимание, малко преди кражбата на тефтерите от колата на експерта Стефан Бенчев през ноември. Те не бяха включени в прожекцията на прокуратурата при първоначалната пресконференция. Вместо тях на слайдовете имаше 10.
През лятото на 2014 година "Капитал" и други медии съобщиха, че  Д.П. или Д. Пеевски присъстват поне четири пъти в бележниците. 


Прокуратурата тогава не коментира. Впоследствие съдия Иван Стойчев от Софийския апелативен съд, който подписа присъдата на Златанов с особено мнение, също отбеляза присъствието на инициалите в тефтерите. Наскоро в телевизионно интервю самият Златанов потвърди присъствието на тези записки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK