Дружество на "Химимпорт" и община Варна започват продажба на активи

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев

© БГНЕС

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин МитевДружеството "Спортен комплекс Варна" е поискало от Общинския съвет в града да разреши продажбата на част от активите му, за да бъде финансирано строителството на нов градски стадион. Писмо от 24. март т.г. това искане е било внесено в общинската администрация, научи Дневник. То е подписано от изпълнителния директор на компанията Марин Митев.


"Спортен комплекс Варна" беше основано през 2005 г. с капитал от 35 млн. лв. В него община Варна апортира 136 хил. кв.м. собствени терени срещу 35% от дяловете. Останалите 65% бяха записани от партньора й "Химимпорт", който участва с парична вноска. Върху апортираните имоти трябваше да бъдат изградени нов градски стадион, спортни съоръжения и съпътстващата ги инфраструктура.

С писмото от вчера (в прикачения файл) за продажба се предлагат 17 дка от терените на дружеството в непосредствена близост до мястото, където някога се намираше бившия градски стадион "Юрий Гагарин".


През лятото на миналата година Общото събрание на акционерите в "Спортен комплекс Варна" за първи път призна, че дружеството има проблем с финансовото обезпечаване на дейността си. По тази причина акционерите – Община Варна и "Химимпорт" възложиха на Съвета на директорите на компанията да търси варианти за финансирането му като един от предложените варианти беше именно продажбата на активи.


Искането на съгласие за това от страна на общината се налага, тъй като с промени в Закона за общинската собственост от 2011 г. разпореждането с имоти, апортирани от общините в търговски дружества, може да става само след решение на общинските съвети.


Първата копка за строителството на нов градски стадион във Варна на мястото на разрушения "Юрий Гагарин" се състоя още в ранната есен на 2007г., в разгара на поредната кандидаткметска кампания на бившия кмет на града Кирил Йорданов. Веднага след това работата по проекта беше спряна, а одитна проверка на сметната палата показа, че "с приетия устав на дружеството "Спортен комплекс Варна" е създадена предпоставка за скрита приватизация на общинското имущество. Въпреки това от страна на администрацията не беше предприето нищо.


В края на миналия месец пред протестиращи заради забавеното строителство на нов градски стадион Марин Митев изненадващо заяви, че "Спортен комплекс Варна" всъщност няма задължение да построи съоръжението, тъй като това не било предвидено в предмета на дейността му.


Потърсен за коментар на това твърдение бившият кмет на Варна Кирил Йорданов заяви, че никога не е внасял в общинския съвет на града предложение за създаване на губещото съвместно търговско дружество с "Химимпорт" и така затвори кръга на абсурда около компанията. "Ако той (Марин Митев, бел. ред.) действително е казал, че "Спортен комплекс Варна" няма задължението да строи стадиона, това означава само, че години наред Варна е била правена на луда", каза още Йорданов.


Така с искането на разрешение за продажба на 17 дка от активите си "Спортен комплекс Варна" ще постави Общинския съвет пред трудна дилема. Той ще трябва да избира между неясния ефект от сделката върху финансовото състояние на дружеството и окончателния провал на проекта за нов градски стадион.


Междувременно, според непотвърдена информация, стана известно, че на терена, чиято продажба тепърва трябва да бъде одобрена от Общинския съвет във Варна, вече е договорено строителството на нов хипермаркет от известна верига.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK