Дружество на "Химимпорт" и община Варна започват продажба на активи

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев

© БГНЕС

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин МитевДружеството "Спортен комплекс Варна" е поискало от Общинския съвет в града да разреши продажбата на част от активите му, за да бъде финансирано строителството на нов градски стадион. Писмо от 24. март т.г. това искане е било внесено в общинската администрация, научи Дневник. То е подписано от изпълнителния директор на компанията Марин Митев.


"Спортен комплекс Варна" беше основано през 2005 г. с капитал от 35 млн. лв. В него община Варна апортира 136 хил. кв.м. собствени терени срещу 35% от дяловете. Останалите 65% бяха записани от партньора й "Химимпорт", който участва с парична вноска. Върху апортираните имоти трябваше да бъдат изградени нов градски стадион, спортни съоръжения и съпътстващата ги инфраструктура.

С писмото от вчера (в прикачения файл) за продажба се предлагат 17 дка от терените на дружеството в непосредствена близост до мястото, където някога се намираше бившия градски стадион "Юрий Гагарин".


През лятото на миналата година Общото събрание на акционерите в "Спортен комплекс Варна" за първи път призна, че дружеството има проблем с финансовото обезпечаване на дейността си. По тази причина акционерите – Община Варна и "Химимпорт" възложиха на Съвета на директорите на компанията да търси варианти за финансирането му като един от предложените варианти беше именно продажбата на активи.


Искането на съгласие за това от страна на общината се налага, тъй като с промени в Закона за общинската собственост от 2011 г. разпореждането с имоти, апортирани от общините в търговски дружества, може да става само след решение на общинските съвети.


Първата копка за строителството на нов градски стадион във Варна на мястото на разрушения "Юрий Гагарин" се състоя още в ранната есен на 2007г., в разгара на поредната кандидаткметска кампания на бившия кмет на града Кирил Йорданов. Веднага след това работата по проекта беше спряна, а одитна проверка на сметната палата показа, че "с приетия устав на дружеството "Спортен комплекс Варна" е създадена предпоставка за скрита приватизация на общинското имущество. Въпреки това от страна на администрацията не беше предприето нищо.


В края на миналия месец пред протестиращи заради забавеното строителство на нов градски стадион Марин Митев изненадващо заяви, че "Спортен комплекс Варна" всъщност няма задължение да построи съоръжението, тъй като това не било предвидено в предмета на дейността му.


Потърсен за коментар на това твърдение бившият кмет на Варна Кирил Йорданов заяви, че никога не е внасял в общинския съвет на града предложение за създаване на губещото съвместно търговско дружество с "Химимпорт" и така затвори кръга на абсурда около компанията. "Ако той (Марин Митев, бел. ред.) действително е казал, че "Спортен комплекс Варна" няма задължението да строи стадиона, това означава само, че години наред Варна е била правена на луда", каза още Йорданов.


Така с искането на разрешение за продажба на 17 дка от активите си "Спортен комплекс Варна" ще постави Общинския съвет пред трудна дилема. Той ще трябва да избира между неясния ефект от сделката върху финансовото състояние на дружеството и окончателния провал на проекта за нов градски стадион.


Междувременно, според непотвърдена информация, стана известно, че на терена, чиято продажба тепърва трябва да бъде одобрена от Общинския съвет във Варна, вече е договорено строителството на нов хипермаркет от известна верига.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  "години наред Варна е била правена на луда"

  Треба да ви изметеме

 2. 2 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама хората са много странна работа, от една страна искат стадион, от друга страна искат всичко да си остане както си е било. От къде да дойдат тези пари? За какво му е на един стадион да стопанисва 17 дка? По този начин хем ще има пари за стадион, хем ще се развие инфраструктурата и бизнеса около новия стадиона. И както се казва всички ще бъдат доволни.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  действително е казал, че "Спортен комплекс Варна" няма задължението да строи стадиона, това означава само, че години наред Варна е била правена на луда", каза още Йорданов.Ами беше,то си личи от състоянието на града.

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Хайде, разпарчетосването на апетитния парцел започна.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Варна е нагледен пример какво може да се случи с един град или една държава, която е изцяло под контрола на руската мафия, представлявана от тимаджиите.
  Искаме ли това да се случи навсякъде в България?

  #KOЙ номинира бокова!
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Добре ще е да се приложи някаква карта, за да се разбере къде са точно тези 17 дка? Мисля че не беше отдавна, когато ТИМ и Стоичков предлагаха строителство на стадион и хотели наоколо, и когато им се отказаха хотелите, отказаха се и от стадиона.
  И как така за строителство на стадиони и спортни зали из цяла България се намират бюджетни пари, само за Варна няма.
  Наистина ли няма, или има алчност за малко по-апетитни терени?

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Любопитно
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Както и един форумист бе споменал, във Варна и барака не може да се постави, без ТИМ (Химимпорт) да го знае!

 9. 9 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Весело

  Общинарите във Варна са като онези труженички покрай шосето, а ТИМ-един от клиентите, които си плащат.
  И докато в ТИМ има умни хора, с които може и да се разбереш, в Общината е трагедия.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 705 Весело

  Номерата на ВИС и СИК, успешно се прилагат и от ТИМ, ама нали са национално отговорен капитал.
  И банка си имат даже.

 11. 11 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "antoan_vasileva":

  Зависи какъв бизнес. Ако е хипермаркет - не, благодаря

 12. 12 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Че кое във Варна е направено с бюджетни пари?

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В последните години, Варна се държи като смутена блондинка ...

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#12:"marino777"]Че кое във Варна е направено с бюджетни пари? [/quote]
  Хубав въпрос!
  Може и да има, но не се сещам!

 15. 15 Профил на Карамазова
  Карамазова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Естествено, че винаги ще се намерят хора, които да са против, но иначе реват, че нямало стадион. Сега като се тръгна да се прави, ама защо се продавали активите. Еми ще се продават, нали затова са заложени в дружество.

 16. 16 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като се разпродаде терена къде ще се прави спортния комплекс?

 17. 17 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 221 Разстроено

  "Марин Митев изненадващо заяви, че "Спортен комплекс Варна" всъщност няма задължение да построи съоръжението, ...."
  ...а тука как маа с кирката на първата копка....
  https://www.youtube.com/watch?v=p8SjLEOMkZ4

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Т.е. ТИМ продава активи.

  Tony
 19. 19 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Free person":

  Нали активите са за това да се използват, а кой как ще ги използва си е въпрос на стратегия. От къде искате да дойдат парите за стадиона? От небето ли да паднат? Много сте смешни в разсъжденията си...

 20. 20 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Време е варненци да решат дали искат стадион или не. Като им са им такъв проблем тимаджиите, съвсем възможно ми се вижда да се поиска да се продаде дяла на Химимпорт от съвместното дружество - друг е въпроса, че няма да има кой да го купи. Така вероятността за създаването на стадион става почти 0. В тази връзка продажбата на терени ми се вижда до известна степен логична. Който и да дойде, няма да иска да инвестира толкова много пари и то безвъзмездно, общината също няма пари, защото бюджета е ограничен, държавата пък не иска да инвестира парите от всички данъкопладци в нещо, което ще се избива с години (може и никога да не се избие). Не знам как стои въпроса с европейското финансиране, но най-вероятно щом от общината не са се задействали по това перо, очевидно няма как. Така, че ако наистина са сериозни, нека да намерят начин, да продадат тези земи на нормални пазарни цени и да вложат средствата в стадиона.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 21. 21 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ама вие добре ли сте...., аз съм сигурен, че дори да продадат парцелите, няма да построят стадиона. Нека да направим една проста сметка, 17 декара, които ще продават дори по 500 евро кв.м. да продадат са 8,5 млн. евро. Доколкото си спомням проекта беше за 35 млн. евро. Кой ще даде останалите, ТИМ ли? Не ми се вярва, ще продадат земята и парите ще изчезнат. Познайте в кои джобове.

 22. 22 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "mart.in":

  Ти си смешен (най- вероятно работиш в някой от структорите на ТИМ). Дай да направим една проста сметка 17 декара, които ще продават, дори по 500 евро кв.м. да ги продадат са 8,5 млн. евра.Стадиона щеше да струва, доколкото си спомням около 35 млн. евро според арх. Митев. Кой ще даде останалите, ТИМ ли?. Не ми се вярва. Ще потънат парите в нечий джобове, познайте в кои.

 23. 23 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 587 Гневно

  ТИМ като паразит са се впили във Варна и превърнаха един от най-хубавите градове на България в разлагащ се труп!

 24. 24 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#23] от "abc":

  Не бих си позволил да нарека Варна - разлагащ се труп. Ако не бяха тимаджиите във Варна щяха да бъдат други. За съжаление прехода за ТИМ отдавна свърши, но за хората все още в разгара си... Какво да се прави - манталитет!!!

 25. 25 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Преди време имаше протест за това, че нямало стадион. Сега протест, че се опитват да намерят пари за стадион. Луда работа са тия от Варна. Както ревяха против ГЕРБ по времето на февруарските протести, така после си избраха кмет на ГЕРБ. Тука ситуацията очевидно е подобна...

  Impossible Is Nothing
 26. 26 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Тези дни имаше статии, че ТИМ ще ремонтират "Тича". Тези 17дка за "нов градски стадион", за този ремонт ли ще са, или за "Юри Гагарин"?

 27. 27 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Направо го продайте целия и с парите направете трибуни на игрищата под Аспаруховия мост...

 28. 28 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сега да видим дали някой ще се навие да купи тези терени, които не съм към стадиона, нито към паркингите, нито към зелените части. Четете малко преди да пишете и да си правите заключения. Тези терени са вкарани в дружеството за това, а не да стоят буренясали и да ги има само на хартия.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Твърдо не!
  Рипащите по-горе тимаджийски хрантутеници да мълчат.
  Стана ясно, че стадион няма да видим. Файда за града няма, че ТИМ ще разпродават терените парче по парче и ще си строят хипермаркети и какво ли още не. Види се и, че справедливост и законност няма да улови никого. Така че, по-добре да седи дупка вовеки, отколкото на ТИМ и (бившите) общинари да им се размине поредната далавера.
  Без строително разрешително и без продажби на парцела, докато не построят стадион. Като се правят, че нямат пари, да си вземат от банката.

 32. 32 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "drumbass":

  И как стана ясно, че стадион няма да видим, след като точно сега се започва строителството? Това ли се опитват да насаждат като мнение разни парашутисти?

 33. 33 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "Щастливец 15":

  Къде ги видяхте тези парашутисти? Общината представлява гражданите, т.е. и мен. Аз като гражданин казвам, не!

  По-скоро вие се опитвате да създадете впечатление, че стадион аха-аха (ще) се строи и така 10 години почти, а то гьол по-кален и от Белене. Къде го видяхте, че започва това строителство?

  Нали тъкмо затова уж искат да продават, за да имат пари уж да строят.

  Пак казвам, нека първо построят стадион (до ключ), даже и да не е "за чудо и приказ", пък после ако им е останал терен и ОУП (б.а. между другото дирижиран пак от ТИМ) го позволява, да правят каквото искат.

  След 20 години, око да види, ръка да пипне е единственият възможен кредит на доверие.

 34. 34 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "zorba":

  Zobra, много си активен нещо, ама рейтинга ти друго показва. Такива новодошли дето много патриотично се изказват са ми ясни. Ти да не мислиш, че такива работи се правят без пари? Какви сметки имаш не те знам, но аз поне съм видял къде са отишли тези пари до сега. Ти деца имаш ли, които да тренират някакъв спорт, че си тръгнал да ми казваш, къде щели да отидат парите за Тича или стадион Варна? Айде успокойте се малко и мислете преди да коментирате.

 35. 35 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 558 Гневно

  До коментар [#15] от "Карамазова":

  Имотите не са вкарани в дружеството, за да се продават. Имотите са дадени, за да се строи върху тях. Другата страна, която не дава имоти дава парите. Ако едната страна даде имота, продаде друг имот и даде парите... Защо са и 30% в дружеството, а не си го направи сама с дружество, в което държи 100% от капитала?!?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 36. 36 Профил на Карамазова
  Карамазова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "zaza":

  В дружеството влизат имоти, които не са част към стадиона, те могат да бъдат продадени, ако се наложи и това няма да е в ущърб нито за стадиона, нито за варненци, първо - защото в момента те са неизползваеми и второ, защото ще подпомогнат финансирането на строежа.

 37. 37 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 230 Гневно

  Добре де - от Общината - земята, от ТИМ - парите. ТИМ като няма пари - да излиза от съдружието - каквото са спечелили от наемите на земята - спечелили.
  Не - ще продават от земята /била в повече/, че с парите... - тогава какво търсят в подобно съдружие?
  И за какво е направено въобще това дружество "Спортен комплекс Варна" ако няма задължение да строи спортен комплекс!?
  Май продължават на ни правят на луди.

 38. 38 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Спортен комплекс Варна финансира изграждането на лекоатлетически стадион в квартал Младост, финансираха изграждането на игрища под Аспарухов мост, където да тренират младежите от Черно море и най-вече 10 години финансират отбора на Черно море, което никак не е малко перо от финансова гледна точка. Когато опре обаче до това какво не е направено устите на хората много се отварят. Ако някой има по-добра идея то нека я сподели, но пари не падат от небето. И въпроса не е само да се построи един стадион, той трябва и да се поддържа, а това са постоянни разходи. Кой ще го направи, общината ли?

 39. 39 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 230 Весело

  До коментар [#38] от "mart.in":

  Ако сега излезе че задълженията на "Спортен комплекс Варна" са финансирането на "Черно Море" - евала - не напразно изгоря архива на кметство Приморско! Такова циганско усукване ще ви доведе до още по-искрена всенародна любов - да знаете!

 40. 40 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#38] от "mart.in":

  какво общо има едното с другото?

  фирма се заела да спонсорира отбор, да спонсорира.

  същата фирма се заела уж да строи стадион, следва да строи, а не да се офлянква и оправдава.

  Не може, щото видиш ли инвестирала в някакъв отбор/стадион, да налапа общинската собственост на друг и да си прави каквото си иска. Нито щото уж му излязла крива сметката и много пари струвало, та да се отмята. Като не може, да връща имотите и да си заминава, някой друг ще може-

  Не че общината не е виновна за това, което е свършила със собствеността си, но от тук на сетне поне трябва да се гледа обществения интерес и да се минимизират щетите. А това означава, че ако не могат да се принудят да построят стадион, да не им се дава да правят каквото и да е друго там.

  Да седи като на Гергов дупката, като обеца на ухото на всички ни...надявам се последната.

 41. 41 Профил на Юлиян Чолаков
  Юлиян Чолаков
  Рейтинг: 8 Весело

  "...бившият кмет на Варна Кирил Йорданов заяви, че никога не е внасял в общинския съвет на града предложение за създаване на губещото съвместно търговско дружество с "Химимпорт...""
  ФАКТ!

  От друга страна, в Протокол №27 за заседанието на общинския съвет на 04.05.2005 г. пише дословно:
  "2. На осн.чл.21 , ал.1 , т.9 от ЗМСМА и чл. 7 от НРУПСЧОВКТД, и във връзка с предложение от Кмета на Община Варна с вх. № РД 5-9302(35)/22.04.05 г., Общински съвет Варна реши:
  2.1. Община Варна да участва чрез свой представител в учредителното събрание за създаване на търговско дружество с едностепенна система на управление със Съвет на директорите в състав от седем члена , трима от които да са представители на Община Варна , а четирима - на "ХИМИМПОРТ"АД."
  ФАКТ.
  http://www.sopa.bg/request.php?434

  Страхотна е конкуренцията между фактите!
  Как да не им се радваш

 42. 42 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  А можеш ли да познаеш кой ни нацъка минусите?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "marino777":

  не е трудно, тролчетата на Химимпорт (ТИМ)

 44. 44 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 532 Весело

  Хахахахах нямало пари... а къде са 35-те милиона лева? Нали това е уставния капитал за строежа на стадиона? В такъв случай, може ли аз да направя смесено дружество с община Варна, ще продам имотите, ще върна 10 милиона, за мен 20 и да си ходим по живо по живо по здраво. И аз така искам.

  забавление и приключение
 45. 45 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Футбол не гледам и не ме интересува, но един стадион не се ползва само за това. Обаче ще ме извиняват господата където казват, че нямали пари за да построят стадиона. Към тях имам няколко въпроса.

  1. Къде са въпросните 35 млн, с които уж са влезли в капитала на дружеството ?
  2. Защо ако наистина са влезли с тези пари чакаха толкова години и не направиха нищо, докато парите изчезнат/свършат ?
  3. Ако наистина нямате средства имайки предвид, че терена Ви е даден без пари ами изтеглете кредит, както правят почти всички хора с бизнес мъчещи се в тази държава.
  4. Как така групировката и дружествата около нея, които генерират 1/3 от БВП-то на България и имат две банки и какво ли още не не могат да намерят пари за един стадион ? Не мислят ли, че звучат смешно ?
  5. Като нямат пари както твърдят защо не излизат от дружеството. Никой не ги кара да строят на сила. Сигурен съм, че ако терена се даде на сериозен инвеститор стадион ще бъде построен, стига да не се пречи.

 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#37] от "wowbagger":

  Малка корекция: От Общината - земята, от ТИМ - парите след продажбата на земята....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 47. 47 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "mitko11":

  Частниците са давали 10 години по 4,5 милиона за издръжка на футболен клуб Черно море. Което си е разход. Реално ако бяха се продали тези имоти навремето, сигурно стадиона вече щеше да е готов, но то точно 2008-ма беше голямата криза и купувачите намаляха. Ясно е че има желание да се прави, доста пари са вкарани, търсят се и още. Ще стане, но вероятно няма да е за ден-два.

 48. 48 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#31] от "drumbass":

  единственото хубаво в тази работа е ,че някой ще строи хипермаркет в този район пълен с блокове и къщи ,в които живеят поне 50000 души , а в същото време в радиус 3 км няма нито един маркет на световни вериги ,което пък предизвиква известни наши вериги да продават стоките си на 2 ката , не знам каква е далаверата със стадиона ,сега е една дупка , но района е най скъпото място на Варна ,с най скъпите имоти и с най големите данъци ,а без асфалтирани улици и в голяма част от Бриз и Св Никола и Евсиноград дори няма сметоизвозване ,пълна порнография ,която не се е променила с идването на новия кмет и няма да се промени и със следващия

 49. 49 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Това за хипермаркета е ОК за мене, защото да се пазарува само в едно Пикадили в Пикадили Парк не си е работа.

  забавление и приключение
 50. 50 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хипермаркет нека се строи, въпросът е, че в случая се правят планове той да се построи на общинска земя, харизана на ТИМ, които само точат лиги да я опоскат.

  За всички които се правят на интересни колко ТИМ били добри, последните получават общински терени без пари и без задължения както изглежда или поне се опитват да го докарат и накрая обира печалбата от разпродаването им. Не знам кой нормален човек, може да изкарва това добри бизнесмени мислещи за благото на града, както и че това е изгодно за обществото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK