Само дипломирани музиканти ще могат да свирят на главната улица в Пловдив

Само дипломирани музиканти ще могат да свирят на главната улица в Пловдив

© Надежда Чипева, КапиталУличните музиканти ще могат да свирят и пеят на главната улица в Пловдив само ако разполагат с диплома за завършено музикално образование. Освен това те ще могат да се изявяват на улицата, ако имат стикер за тази дейност, които община Пловдив започна да издава, информира БНТ.


Местните власти обясняват, че тази практика е заимствана от градове като Лос Анджелис, Милано, Мадрид и Виена, а подборът на улични музиканти по ценз е заради домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.


"Не бих казал, че изискванията са строги. Напротив, ние се стремим да облекчим разрешителния режим. Самият кандидат да представи някаква музикална грамотност. Така че в централната градска част нашата цел е да допускаме хора, които знаят и могат да свирят и ще представляват една атракция за гостите и гражданите на Пловдив", каза пред БНТ Георги Маринов, началник "Обществен ред и управление при кризи" в община Пловдив.
За да няма дискриминация на образовани и необразовани сред музикантите, градът е разделен на три зони. Зона А е главната улица и Старият град. Там ще могат да се изявяват само дипломирани артисти. Тези, които не са специалисти, но са участвали в конкурси и музикални форуми, ще могат да свирят в зона Б, която покрива Цар-Симеоновата градина и площад "Централен". Зона С обхваща останалите квартали на града и там могат да се изявяват всички, които се самоопределят като артисти, но нямат нужните документи.


И за трите зони обаче изпълнителите трябва да разполагат задължително с баджове със снимки, за наличието на които ще проверяват всички контролни органи на общината.


Георги Димитров, известен на пловдивчани като Моцарт, е завършил Музикалната академия. Цигуларят е съгласен с новите изисквания, защото преди тях се стигало до скандали между уличните артисти. "Идват с едно натрапчиво поведение, нагло. А всичко може да е много по-спокойно – просто с едно издаване на разрешително. Отиват в общината, подават си заявлението. Има си експерти, които ще преценят дали те са пристойни", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK