Вангелов предлага по-високи стипендии за студенти от българските общности зад граница

Борис Вангелов

© ВМРО

Борис ВангеловДа се увеличат стипендиите на 150 лв. на месец на студентите от българските общности зад граница, които учат в наши университети. Това предложение до Министерския съвет ще направи новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, обяви той пред депутати от ресорната парламентарна комисия по политиките за българите в чужбина.


По думите му в момента студентите получават 105 лв. стипендия от първата година от обучението си, която е задължителна по закон, а режийните им са между 40 и 80 лв. на месец в зависимост от сезона и университета, в който учат. Това налага да си търсят работа и съответно се отразява върху обучението им, а ако не вземат два изпита, губят правото на стипендия.


Шефът на агенцията уточни, че става дума за около 400 студенти годишно и съответно за сума от около 200 хил. лв.
Вангелов, който от понеделник е прекрачил прага на агенцията, се оплака, че е съкратен щатът на агенцията от 25 на 22 души, а бюджетът е намален от 758 хил. лв. на 642 хил. лв., което покрива само заплатите и издръжката на администрацията. Той се обяви за откриване на специална дирекция във ведомството, която да се занимава с обработването на преписки за удостоверение за български произход. Според него трябва да бъдат наети нови 5-6 души, а предшественикът му, който изпълняваше длъжността - Димитър Владимиров, посочи, че на година се обработват по 10 хил., а понякога и по 16 хил. молби, което е голям обем работа.


Шефът на парламентарната комисия Румен Йончев (БДЦ) контрира, че агенцията трябва по-скоро да координира дейностите, свързани със сънародниците ни в чужбина, с отделните министерства и ведомства и затова не й нужен огромен бюджет и щат.


Вангелов призова депутати да подкрепят искането на емигрантската общност са създаването на избирателен район в чужбина и отбеляза, че това не е в неговите правомощия.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Вангелов да си предложи оставката.
  Това ще е най-полезното нещо, което може да направи за българите в чужбина.

 2. 2 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Гневно

  Оставка бе, путинофилски клоун !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1927 Любопитно

  "Българските общности зад граница"
  Май дребното рашистче априори изключва от горния термин всички българи, които живеят и работят в страни от ЕС и САЩ или само така ми се струва, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "Pray for BG!":

  Мдам. В САЩ например ако стипендията от 105 лева стане 150, хората ще напуснат работите си и ще почнат само да учат у дома. В Германия например с тези допълнителни 45 лева студента ще може да си позволи собствен автомобил и личен шофьор.

  Този от началото показва, че нема да работи. Трябва ли да го търпим 4 години?

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дайте му възможност на човека да покаже какво може! Всеки има право на своите 100 дни!

 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"bawarec"]Всеки има право на своите 100 дни![/quote]

  Този се компроменира предварително с русофилията си.

 7. 7 Профил на netanette
  netanette
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Понеже преподавам в университет и имам и такива студенти, нека ви кажа как протича почти винаги тяхното следване. Вариант 1: цял семестър не идват, виждам ги за пръв път на изпита, не знаят изобщо за какво са там и започват с "аз не разбира былгарски, можна па руски?". Вариант 2: идват през семестъра от време на време, колкото да ги запомня. Изпитът за вариант 1 и 2 често завършва с: "Моля ви ся, аз чужденец, многа трудна, не можна нещо да направим?"
  Е, обикновено не можна нищо да се направи!
  Ако ще се стимулират чуждите граждани с български произход, нека поне не се залъгваме, че ще е за образование - повечето дори не правят опит да го получат.

  П.П. В името на справедливостта трябва да кажа, че е имало поне неколцина, които са се постарали и са успели. Те не мрънкат, а учат.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  После ще останат ли в България или и те ще искат Западна Европа.

 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  На какво основание? Това е дискриминация. Стипендиите в университетите трябва да се определят на база успех и по нужда. И за двете има регламенти, правилници и т.н. Улеснете това, а не създавайте нови глупости, които само някой с магистрала върху главата може да мисли, че са умни. И никакви пари, 23 души са прекалено много. Стига чиновници.

 10. 10 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Човека видимо мисли на едро.
  И въпреки това не ми е ясно как субсидирането на българи от чужбина с по-високи стипендии от българи от България:
  а) е справедливо
  б) решава какъвто и да е техен реален проблем - какъвто са примерно унизителните бюрократии през които минават.

  Друг е въпроса как "чужди граждани от български произход в България" са в компетенцията на "агенция за българите в чужбина".

 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#9] от "m_todorov":

  На основание интереса на България да привлича българи

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#11] от "Алф":

  България да си оправи кочината и българите сами ще се върнат. Това предложение е чиста дискриминация.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 601 Неутрално

  същите тия са масово мурзилки по форумите...

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тоя може да е путинофил, но кампанията срещу него е организирана от любовницата на Лукарски, която я изритаха от тая агенция

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Поредните глупости на фена на Пут*ин Вангелов.
  1. Да вземат да отпуснат малко от десетките милиони,която всяка година взимат за "обработка" на документи и за "доказване" на българския произход и за студентите от чужбина ако искат,макар че това не би трябвало да е в компетенцията им.
  2. Веднъж за винаги да решат това агенция за всички българи в чужбина ли е или агенция за пропаганда на българщина в съседни и по-далечни страни.
  3. Най-добре Вангелов да си даде оставката след "летящия" русофилен старт,ама надали - Каракачанов и тези около него не могат да си позволят загубата на толкова доходи.....

 16. 16 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тоя русоблиз подадели вече оставка?

  "Я з москалями не балакаю!"
 17. 17 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#4] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Това предполагам е насочено за българите от Бесарабия и Македония, които учат в България.

 18. 18 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тази агенция за българите в чужбина е пълна пародия! Въобще къде се намират ББ и този тип та не знаят профила на средностатистическия българин зад граница... същото е и с посолствата.

  .
 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "mirohero":

  В коя "чужбина" да търсим "местни българи" и как да ги привлечем към Майка България ???...
  Трябва да игнорираме политиканстването си и с перфектна схема за работа с младите хора от "покрайнини", които имат стремеж да се образоват в наши ВУЗ-ове ...
  Стига Андрешковщина и внимателно - това не е безплатен обяд ...

 20. 20 Профил на m1903
  m1903
  Рейтинг: 217 Гневно

  Тази агенция е тоталитарен остатък ( "Славянския комитет" ) от времето, когато се използваха какви ли не задгранични структури за дублиращи шпионски мрежи на ДС, РУМНО, КГБ, ГРУ! В нея "шефът" винаги е бил ДС-агент, а вече и русофил! Днес агенцията е напълно ненужно бюрократично образувние, което може да бъде заместено с един отдел към МВнР от 10-тина човека (не дирекция, а само отдел!). Плюс вкарване в задълженията на културните аташета към посолствата да работят с българските организации и общности в чужбина - и те да вършат някаква работа! А Вангелов (по руски маниер се именува с личното и бащиното име без фамилия!) е типичен пример за остатъчния кадрови "потенциал" http://tinyurl.com/mm22qmm на "новата българска единна социалистическа нация" на БКП и ДС - създадена 1963 на Пленум на ЦК на БКП! Както и ВСИЧКИТЕ партийни ДС-МВРо-вци, за които се иска увеличение на щата: бездарни, мързеливи, умствено ограничени в рамката на Догмата, нискоквалифицирани, със съмнителни дипломи от лафки-"университети" за платени дипломи, без професионален опит и собствено мислене, но за сметка на това зависими и ДС-верни, с амбиции да прахосват и частно да усвояват (крадат) заработени от другиго пари (Македонските братства, държавния бюджет), пропагандно-идеологически зомбирани и подковани по разните кьорсофри https://www.youtube.com/watch?v=CE3BuTMNLcE и уличните клоунади на МВРо-то!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK