Центърът на София - какво предстои

Центърът на София - какво предстои

© Мария Съботинова, СГ/ИИВсяка промяна в централната градска част на София предизвиква оживени дискусии и спорове. В момента частично е ремонтиран единственият пешеходен булевард "Витоша", обновено е Ларгото, текат процедури по конкурси за немалка част от центъра, но без пространството около Националната художествена галерия. За някои пространства все още няма конкретни планове, макар че също са част от общия дух на центъра.


Затова и критиките не са малко - че се работи на парче и кръпки, че няма добре проведени конкурси за избор на архитекти и проектанти, че самите идеи са агресия към градската среда и нямат приемственост с историята на града...


Би трябвало до края на това лято да приключи ремонтът на бул. "Витоша" - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин". Останалата част - до НДК, вече беше обновена на две части. Все още не е премахнат фонтанът на булеварда, който предизвика полемика сред софиянци. Същевременно Столичната община обяви за втори път конкурс за фигура на Алеко Константинов, която да бъде поставена на пешеходния булевард. Първото състезание, спечелено от архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов с фигура на Алеко и най-известния му герой Бай Ганьо, беше анулиран, защото нямаше задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.
Продължава, макар и със забавяне, ремонтът на градината пред Националния дворец на културата (НДК). В момента се обновява фонтанът. След дългогодишно отлагане в края на 2014 г. Столичният общински съвет реши да демонтира монумента "1300 години България" и да го премести в Музея на София. На негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк, премахнати от комунистическата власт в края на 70-те години. Изпълнението на решението се бави заради жалба на автора на паметника пред НДК Валентин Старчев срещу решението на общинарите. Реформаторският блок подготвя местен референдум за паметниците от времето на комунизма.


Женския пазар също беше ремонтиран, но новия му облик доведе до критики, че всъщност мястото е загубило идентичността си и по-скоро е търговски център. Същевременно продължава да се продават контрабандни цигари и да има високи нива на престъпност.


Тази седмица завършиха и обществените обсъждания на проектите за обновлението на три зони. За първата зона, която обхваща пространството от Орлов мост до ул. "Граф Игнатиев", във вариант ескиза се предвижда създаването на алея по протежението на Перловската река с тематични спортни площади. Най-вероятно обаче проектантският екип на Стефан Добрев ще намали броя им и също така ще оттегли идеята си за кръгово кръстовище между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко".


Трета лента по булеварда ще има, но все още не е известно дали тя ще бъде само за градския транспорт или за общо ползване. Критики към проекта не липсват, като сред най-основателните е кому е нужно създаването на пешеходна алея при положение, че от двете страни на булеварда са Княжеската градина и Борисовата градина.


Втората зона, която обхваща ул. "Граф Игнатиев", ул. "Шишман", ул. "Шести септември", градината при "Св. Седмочисленици" и други, се проектира от екипа на арх. Иво Пантелеев "А.Д.А.". В проекта се предвижда колите да се движат зигзаг по "Шишман", като това ще се регулира с кашпи. Също така трамвайните релси по значителна част от "Граф Игнатиев" да бъдат приближени едни до други, което означава, че трамваите в двете посоки ще трябва да се изчакват.


Фотогалерия: Как ще изглежда центърът на София до няколко години II >


Предлага се пазарът до "Св. Седмочисленици" да бъде само петъчен, а в петък, събота и неделя да функционира и книжният пазар на площад "Славейков". Най-вероятно в крайния вариант на проекта ще отпаднат идеите фонтанът на "Славейков" да бъде демонтиран, а фигурите на Петко и Пенчо Славейкови да бъдат преместени по средата на площада.


За четвъртата зона, обхващаща пространствата около Народното събрание, храм-паметника "Александър Невски" и градината "Кристал", се предвиждат по-малко промени, но те срещат цялостен отпор от граждани. Екипът на "А.Д.А." предлага около храм-паметника да няма автомобилно движение, като мачти от 18 м да осветяват сградата на "Александър Невски". Също така да се създаде подземен паркинг зад паметника "Цар Освободител" и в началото на "Оборище".


За градината "Кристал" се предлага сегашният бар да стане кафе-павилион с модерна архитектура, което среща отпор. Най-вероятно трудно ще бъде прието и решението за огромните мачти с лампи. Трудно ще има и разрешение от Министерството на културата за подмяната на сегашните настилки от поне стогодишни павета. Самите жълти павета преди няколко месеца бяха обявени за културно наследство.


Центърът на София - какво предстои

© Спаси София


По проекта за третата зона, която обхваща пространството около Националната художествена галерия, засега не се работи. Конкурсът за него беше отменен от съда. В него се предвиждаше създаването на тунел за автомобили под бул. "Цар Освободител".


Тези проекти се реализират с европейски средства, като трябва да бъдат довършени най-късно до края на годината. След това Столичната община ще кандидатства за изпълнението им от европейската програма "Региони в растеж" в новия програмен период до 2020 г.


Междувременно продължава проверката на Брюксел на ремонта на трамвайното трасе по бул. "България" по сигнал на неправителствената организация "Спаси София". Столичната община пък ще подмени сменените преди две години плочки при подлеза на НДК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Едно парче тук, друго парче там, една хубава идея, сто лоши, повечето и недомислени. Външният вид на столицата ще стане чудесно отражение на държавата и управлението, а най-вероятно и на манталитета и културата на българина.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Какво предстои !!! На кой не му е ясно ??? Предстои поредната порция лапаница, избори идван, все пак, ще има за всекиго по нещо.

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  не знам защо Общината ни се вслушва във всеки хейтър , който реши да се изака вербално по темата. Това със загубения облик на женския пазар е такава тъпотия ,че умът ми не го побира. Ама разбира се , защо да направим мястото чисто и приветливо , като автентичния му облик е на кочина, пълна с мангали, които продават зарзават 18-то качество , с кантари , които не са минали проверка.
  Порнографията с фонтана на Славейков също е без коментар. Съжалявам ,че преди 15 години имаше трагичен инцидент , но по добре обезопасете фонтана , вместо да го махате

  За петокрилия десетох*йи дума да не става. Според мен ония бездарник Ставрев дължи на Общината за нанесени нематериални щети

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Д-р Г.
  Д-р Г.
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Толкова си можем.
  Седнали и решили "да направят нещо", щото не не може да не се прави нещо.
  А и откъде иначе кинти - гладни ли да стоят.
  И се прави НЕЩО.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Във всички тези проекти не виждам нищо полезно за софиянци, само усвояване на европейски средства - упражнение добре усвоено от Фандъковото кметство. Финтифлюшки и фонтани, вместо поправяне на тротоарите. Ама там европари явно не могат да се вземат. Вместо облекчаване и привилегироване на обществения транспорт - пускане по една линия по Графа.

 6. 6 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 451 Неутрално
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Добре, че се отказаха от естакадите пред двореца.
  А пространството от Руски паметник до пл. Македония кога?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Центърът на София - какво предстои"

  Не ми се ще да разбирам...

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 9. 9 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#3:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]бездарник Ставрев[/quote]

  Бездарника е Старчев

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1686 Разстроено

  Хубава хронология на лутане, безхаберие, безидейност, ограниченост, егомания, копупция - все основни характеристики на "елитите" които видите ли "управляват" една столица, която се опитва да е европейска, обаче се проваля поради мисленето и "ценностите" на местните туземци.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Видът на центъра е толкова жалък в момента, че както община, така и арихитекти имат изключително привилегированата изходна позиция каквото и дребно да направят, хората да си хвърлят капите от радост. За пример мога да посоча обновеният паметник на Патриарх Евтимий и реконструираните улици съотв. бул. "Л. Каравелов" и "Смирненски". 90% от ефекта се постига с разтурянето на сергиите и мини-битаците, свалянето на колите от тротоара и едни нови плочки. Ако пък се сетят да скрият улуците от покривите под земята, за да не ронят новонаправеното и да не образуват ледени циркуси всяка зима, тогава самочувстивието ни става като на парижани, когато минаваме от там.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#3] от "Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!":

  Новият пазар е пример за нещо добре направено, в стила и цветовете на виенския Нашмаркт. И за него важи същото, каквото написах по-горе. Сергии, тараби и павилиони се разкарват, едни нови плочки, здрави и дуракоустойчиви физически прегради срещу виртуозите на тротоарното паркиране и вече не можеш да разбереш, че си в София

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Говорят за саниране и ремонти, а в центъра на София от Ларгото в двете посоки почти всяка сграда има по една стена на тухла и по 3 с олющена и подкожушена мазилка. Центъра изглежда като след бомбардировка, те мислят за фонтаните.

 14. 14 Профил на nkl
  nkl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една от столиците с най-лоша инфраструктура, въобще. А за фасадите на сградите е ясно, че по зле няма.

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Толкова омраза и нищо конструктивно. Така обикновено се приема всяко нещо, което се предлага от специалисти, които все пак имат по- общ поглед. Не разбирам носталгията по онази помийна яма, която представляваше "Женския пазар", или по тапата на Лъвов мост, или по настоящата тапа на "Гешов" и " България" и т.н.

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1712 Весело

  Аз предлагам по "Шишман" да отворят поне една-две автотенекиджийници. С тоя зиг-заг и кашпички доста работа ще им се отвори
  Явно геният, който го е предложил това, никога, ама никога през живота си не е минавал по "Шишман".

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 17. 17 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#11] от "cinik":

  За 20 години София се препълни с 2 млн. "граждани" на които разбиранията за архитектура са висок дувар, да не бегат говедата и цимент по земата, да си не каллят цървулите adiBas. Ако може и да се асфалтира всяка зелена площ, за да си паркират трошката. Същите са зашеметени от стоманостъклените недоразумения, които се наричат сега МОЛове и влизайки там изпадат в екстаз все едно са на Старшип Ентърпрайз! И ще са доволни ако целия град заприлича на мол, за да си обикалят и да се чувстват още по-... граждани. За това и голяма част от нашите "съграждани" са във възторг от безвкусните и бездарни идеи на номенклатурни дизайнери и баджанаци на общинарите, изтрешпващи се за едни пари. Кръговрата на глупостта е пълен!!!

  А София е била известна като малката Виена, представяте ли си!?! Сега ще е известна като големия еФтин МОЛ!

 18. 18 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Гневно

  Докато в центъра се извисява 40-метров паметник на окупатори, убийци и изнасилвачи - няма да имаме европейска столица !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Също така да се създаде подземен паркинг зад паметника "Цар Освободител" и в началото на "Оборище".
  [/quote]

  Сигурно най-смислената идея. В София има остра нужда от паркинги, мнозина жители все още не мога да свикнат с идеята да ползват градски транспорт, за да отидат на работа. За същите пък предназначението на бус-лентите си остава пълна загадка.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 588 Неутрално
 21. 21 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хриси":

  Този начин за ограничаване на автомобилния поток е широко познат в цивилизования свят. Най-близък пример - Атина. Най-далечен - Австралия. Най-масово използван - в жилищни зони в Израел.

  Определено мога да кажа, че от всички идеи на А.Д.А., тази е най-добрата. Всъщност това е единствената градаустойствена идея (макар и за малка площ) измежду всички наградени проекти. Други градоустройствени идеи просто няма, само декорации. Глупомерът, естествено чупят идеите на (не знам защо) прехваления арх. Добрев.

 22. 22 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В София трябва да се замразят всички проекти за промяна на центъра, докато не се появи поколение от кадърни архитекти и управници, а вместо това средствата да се насочат към запазване на последните останали исторически сгради и осигуряване на нормални тротоари, улици, канализация и т.н. и т.н.

 23. 23 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Оставете нещастната ни Столица най-сетне на мира!
  Алчни, некадърни и корумпирани общинари!

 24. 24 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какво трябва да се случи, за да се разбере, че ГЕРБ и Фандъкова са поредното бедствие за София? Боковота гордост, наречена "Южна дъга" стои недостроена, въпреки лъжите му, че я бил "построил", и сега километрично опашки се вият от Младост 4 до Герман. Срам! Канализацията на "богатите" квартали Бояна, Горубляне, Драгалевци и Симеоново си стои неизпълнена, въпреки лъжите и сроковете, които обещаваха. Срам! Всеки направен плочкаджийски ремонт се оказва кичозен, некачествен и от ден до пладне. Срам! Два месеца след Боковия ремонт на Цариградско шосе от Орлов мост с епоявиха вълни, заради некачественото строителство или откраднати/спестено материали. Сега вълните там са цунами. Срам, срам и трети път - срам Изгонете ГЕРБ, спасете София!

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  У моменто, у наше "село" не се извършва нищо. До края на година може да закърпят некоя дупка. Пардон, до преди изборите ...

 26. 26 Профил на niakoia
  niakoia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отказвам да повярвам, че не съществуват и не са се раждали нормални архитекти, инженери, разни там урбанисти, които да седнат и да помислят с тия така и така осигурени пари как да се направи нещо наистина хубаво, смислено, работещо, приятно. Даже съм убедена, че ще има и какво да се крадне, тъй за принципа само. И пак да се направи като хората.

 27. 27 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#3:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]Според мен ония бездарник Ставрев дължи на Общината за нанесени нематериални щети [/quote]

  Той ги дължи на всички нас.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  То може много хубави работи да предстоят,ама какво ще стане е друг въпрос.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Какво предстои ще стане ясно след изборите и от резултата от тях. А до тогава София ще продължава превръщането си в автомобилно гето, гаден, неприветлив и неприятен град, мразещ гражданите си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWIII":

  С всичко изброено съм съгласен, освен с това, че причинителят му са "новодошлите граждани". Дуварите по 4 метра, подсигурени срещу кърджалийски нападения посредством кули за картечни гнеза, прорези за пуцане със шишанета и чучури за изливане на разтопен катран върху катерещите се по стената в провинцията могат да се видят само в Банско, Арбанаси и др. възрожденски градове. Но изпълненията от 20. век са изцяло дело на "стопанския, политически и партиен елит", конценриран в град София. Единствените елементи на скромност са тези, че пред дувара няма нито асфалт, нито тротоар, нито зимно почистване, нито сметоизвозване, нито мръсна, нито дъждовна канализация. Боклуците се изсипват в близкото дере, тръбата от тоалетната завършва пак там и плува по Перловската река, прекосявайки искърския водосборен басейн през центъра на София.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 31. 31 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#17:"WWIII"]А София е била известна като малката Виена, представяте ли си!?! Сега ще е известна като големия еФтин МОЛ! [/quote]

  За съжаление това не е вярно. Малката Виена е бил прякорът на Русе поради фактът, че там почти целият център е бил построен от австрийски или завършили в Австрия български архитекти. Както и разбира се заради Дунава.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 32. 32 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#22:"veragena"]В София трябва да се замразят всички проекти за промяна на центъра, докато не се появи поколение от кадърни архитекти и управници, а вместо това средствата да се насочат към запазване на последните останали исторически сгради и осигуряване на нормални тротоари, улици, канализация и т.н. и т.н[/quote]

  Аз отдавна имам една идея, но тя за съжаление няма да бъде допусната от, който и да е "общинар": мораториум върху строителството на всякакви сгради над 5 етажа, докато не се уползотворят всички полуизоставени, недостроени рушащи се сгради. Такива има дестки в и около града, като освен, че не се ползват, загрозяват и цапат (от занемарената инфраструктура около тях, ползвана предимно за импровизирани сметища).
  За центъра на града основно направление трябва да са тротоарите - освен да са проходими, трябва и да са привлекателни.
  Градският транспорт трябва да бъде редовен и удобен, за да не се налага за каквото и да е, да се качваш на колата. Не може трамваи и автобуси да са на почти 15 минути!
  За намаляване на броя на колите има и други решения, има специалисти да го мислят... само дето никой не мисли в тази насока, освен да се качват цените на синята зона.

 33. 33 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#32:"pavtaf"]За намаляване на броя на колите има и други решения, има специалисти да го мислят... само дето никой не мисли в тази насока, освен да се качват цените на синята зона. [/quote]

  Ами! Нали преди години СО нае и плати на Мот Макдоналд да им направи стратегия за развитие на транспорта. Само че очевидно резултатът не се хареса на общинарите, защото не съвпаднаа с тяхната представа за автомобили, още повече автомобили и само автомобили... както и магисктрали, кръгови и т.н.

 34. 34 Профил на pdourmana
  pdourmana
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А Ларгото, за ремонта на което е отпуснато европейско финансиране на Министерство на културата, защо не е споменато?

 35. 35 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#33] от "veragena":

  На голяма част на общинарите не им пука за София. Дори имам чувството, че я мразят, както и голяма част от живеещите тук провинциалисти. Има хора, които живеят в София от 5-6 години и не знаят къде е(и що е то) Народния театър!

 36. 36 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#7] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ще започват скоро да го правят, така ми отговориха от общината.

  ОБАЧЕ !!!

  Няма да има асфалт, ще се запази лунният пейзаж от павета и след 1 година ще е абсолютно същото.

  Аз не могха да разбера какво имат в главата тези хора....?

  Защо не асфалтират всичкото руски паметник до Пирогов, че и нагоре до Княжево?Както и бул Пенчо Славейков чк до клиниката на Чирков, и също Бул Прага, и да се приключва.

  Навсякъде се вързва със съответно асфалт, за каква автентичност говорим? - Скобелев - АСФАЛТ в двете посоки
  Площад Македония - АСФАЛТ

  Ремонтираха локалното от пл/ Македония до Руски Паментик преди няма и 2 години, е отидете да видите на какво прилича...

  Защо не направят булевард до шл. Македония, и да изнесат трамвайде до тротоара, както направиха в Надежда?

  В същото време зад хотел Родина, кдето не направиха и няма да правт зелена зона, паркирането е АД, всъщност АД е комплимент, това е нещо повече. Паркира се двуредно в еднопосочни улици, троарите ВСИЧКИ са заети с коли... ТЪЖНА ГЛЕДКА!

  АКо пуснат там един общински служител с розовите бележки, днес 5К не им мърдат... ама НЕ!
  Мисли се само за лапане на евро пари


  ТЪЖНО

 37. 37 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В София има много красиви стари сгради, но фасадите им са съсипани. Градът ще спечели много, ако се оправят фасадите и тротоарите. Ако може тротоарите да се направят с гранитни плочи, както е в белия свят. Може да се помисли и за нов дизайн на антипаркинг колчетата и да се поставят повсеместно.
  И най-важното, някоя служба постоянно да следи какво се е развалило или счупило и да го поправя на секундата.

 38. 38 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "pavtaf":

  Много много съгласна по всички пунктове!

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":
  Какво ще стане след изборите? Като не ти харесва София има лесно, обратно на село

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#39] от "shileto":

  Обратно на село може да се върне единствено селската учителка, станала по неволя кмет на столицата.
  Превръщането в гето няма как да е устойчиво във времето. Факт е, че типичния й избирател е пришълец от дълбоката провинция, който бетонното гето го устройва за няколкото години, които ще прекара тук, преди да си бие шута да мие чинии някъде.
  Но има хора, родени тук, които искат нормален живот и техният глас ще се слуша все повече.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Прочетох статията и ми прилоша. Хубавото е, че една част от безумните проекти в крайна сметка няма да се реализират. Лошото е, че наближават избори и Общината ще иска на всяка цена да строи и да омазва положението...

 42. 42 Профил на gargarmel
  gargarmel
  Рейтинг: 475 Разстроено

  Какво е това *Ларго*, което се споменава в коментарите на няколко пъти - аз тая дума не я знам, и в София не знам да има такова място

 43. 43 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"spiegel"]Във всички тези проекти не виждам нищо полезно за софиянци, само усвояване на европейски средства - упражнение добре усвоено от Фандъковото кметство. [/quote]

  [quote#10:"B52"]Хубава хронология на лутане, безхаберие, безидейност, ограниченост, егомания, копупция - все основни характеристики на "елитите" които видите ли "управляват" една столица, която се опитва да е европейска....[/quote]
  А в същност до голяма степен се обитава от хора с коне и каруци и се питаш това ли е 21 век и какво се случва тук?! Нима мислите, че тези хора с конете и каручките ги интересува как ще изглежда градската среда на София - голяма заблуда!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK