Реформаторите слагат "на диета" партийните назначения със законови промени

Радан Кънев

© Георги Кожухаров

Радан КъневРеформаторският блок отговори на обвиненията за преяждане с власт със законови поправки за въвеждане на конкурсното начало за държавните служители, с което "поставят на диета всички политически партии в България".


Реформаторите внасят днес промени в закона за държавния служител, с които "рязко разширяваме кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават с конкурс, и на практика премахваме всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, включително и по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството към момента", заяви съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев.


По думите му поправката ще реши проблем с десетгодишна давност. "По този начин даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения. Ограничаваме с този закон както собствените си министри, така и на другите политически сили в тяхното изкушение да се поддадат на политически натиск от собствените си структури и да извършват необосновани партийни назначения в администрацията", коментира Кънев.
Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" и зам.-председател на бюджетната комисия Димитър Танев е инициатор на поправките. Той обясни, че тях се затварят две вратички за влизане в администрацията без конкурс - назначаване на държавни служители на непълно работно време, след което те да бъдат преназначавани на друга свободна длъжност без конкурс, както и назначаване на служител по заместване без конкурс и след това преназначавани отново без конкурс на свободна длъжност. По този начин за последните три години в държавната администрация са попаднали 5057 служители, което е почти половината от назначенията в администрацията.  


Промените предвиждат в тримесечен срок от влизането на закона в сила всички служители, които са назначени в държавната администрация без конкурс, да преминат задължителен конкурс.


По повод обвиненията на БСП за кадровите назначения на икономическия министър Божидар Лукарски Радан Кънев коментира, че за три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона, а в момента се претоплят едни и същи 4-5 имена на пресконференции всяка седмица. "Меко казано, е нахално", добави той.


"Извинете, но когато става дума за 4000 -5000 назначения, да се размахват тук два-три случая от един месец ми звучи, меко казано, абсурдно. Освен всичко останало може да направите журналистически разследвания, че РБ няма назначения по места. Точно тези, които ни обвиняват, че преяждаме с власт, в момента контролират 80 процента администрацията в България", коментира и другият съпредседател на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK