Заради нечовешки условия в затворите европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България

Заради нечовешки условия в затворите европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България

© Красимир ЮскеселиевЕвропейският комитет към съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание (CPT) предприе крайна мярка в опит да накара България да подобри състоянието на затворите и отношението към лишените от свобода. В официално изявление от днес комитетът отново подчертава, че 20 години българските власти не изпълняват препоръките срещу насилието и условията в местата за лишаване от свобода. Звеното настоява страната ни да изработи нова цялостна политика за затворите.


Приемането на такова официално становище е механизъм, до който комитетът прибягва много рядко и се прилага само по отношение на страни, които не сътрудничат или откажат да подобрят положението съгласно препоръките. Такъв документ се приема с мнозинство от две трети от целия комитет. Преди това на съответната страна се дава възможност да се обоснове и да изрази становище.


"От 1990 г. има само седем случая, в които от комитета са правени такива декларации. Ако ги видите, повечето от тях са за страни, в които са в доста по-лошо положение, отколкото България. Това представлява една много драстична ескалация на критиката по отношение на страната ни и затворите в България", заяви пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов. Той отбеляза, че за него това не е изненада, не е неочаквано, и допълни, че се говори за проблеми, акумулирани години.
"Имах разговори преди десет дни в Съвета на Европа и това беше посланието, които ни казаха от комитета: Състоянието в България е тежко, но не е най-тежкото в света. Проблемът е, че българските власти са поддържали един доста спорен подход на отричане на проблема и затваряне на очите без предприемане на никакви действия", отбеляза министърът. Той заяви, че ще бъде преустановено с тази практика.


От комитета за предотвратяване на изтезанията от години пишат критични доклади за състоянието на местата за задържане в България. Последният документ излезе преди няколко месеца и беше след посещение на място от март - април 2014 г. Обикновено представители на комитета не посещават една и съща страна в рамките на две последователни години, но в случая след констатираните проблеми от 2014 г. те изпратиха отново експерти и в началото на тази година. И при новата мисия обаче е било установено, че промяна няма.


Преди дни се разбра още, че и съдилища в Германия отказват да екстрадират в България осъдени български граждани заради лошите условия в затворите у нас.


"В продължение на 20 години от 1995 г. насам CPT е организирал десет посещения в България. Неизменно в докладите на комитета са отбелязвани редица проблеми, особено по отношение на полицейските арести и местата за лишаване от свобода. През тези двадесет години са били правени повтарящи се препоръки в тези две области, но огромната част от тези препоръки са останали неизпълнени или са били изпълнени само отчасти", отбелязват сега от европейското звено в декларацията си.


Сред дългогодишните проблеми, някои от които датиращи още от първото посещение в България през 1995 г., се посочва малтретиране на задържаните (както в полицията, така и в затворите), насилие между затворниците, пренаселеност в затворите, лошите битови условия и в арестите, и в затворите, неадекватно здравно обслужване на задържаните, ниско професионално ниво на персонала, проблеми с дисциплината, сегрегация и лишаване от контакти с външния свят. Проблемът с физическото малтретиране на затворниците от персонала остава тревожен в трите затвора, посетени от СРТ в началото на 2015 г. – в София, Бургас и Варна, пише в изложението. Значително се е увеличил броят на твърденията за целенасочено физическо малтретиране, включително и върху непълнолетни, в софийския арест на бул. "Г. М. Димитров". Корупцията в системата на затворите остава епидемична, пренаселването също. Материалните условия дори се влошават. Все по-зле става и здравното обслужване.


На всички тези въпроси българските власти отговарят незадоволително, поради което СРТ няма друг избор, освен да приведе в действие процедурата за официално изявление-декларация, се посочва в документа.


От комитета отбелязват, че не толкова материалната база е проблемът, върху който трябва да се концентрират властите, а трябва да се разработи цялостна политика за затворите, която да доведе до радикална промяна на ситуацията. "Без съмнение стабилната законодателна рамка е важна, но ако законите не са подкрепени от решителни, конкретни и ефективни мерки за изпълнението им, те ще останат само на хартия, а третирането на лишени от свобода в България ще се влоши още повече", допълват евроекспертите.


Министерството на правосъдието вече разработва пакет от мерки - краткосрочни и дългосрочни, които своевременно ще бъдат обсъдени с комитета, се казва в официална позиция на министерството на правосъдието. До края на април ведомството щяло да представи проектопромени в Закона за изпълнение на наказанията. Работило се и върху "екшън план", за да бъдат създадени ефективни средства за защита срещу лоши условия на задържане.


"Обмисля се сериозно преструктуриране на мениджмънта на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" с цел оптимизиране на управлението на системата, което е една от базисните причини за застоя на реформите", допълват от министерството. Отбелязва се, че преди две седмици бяха освободени началниците на три от местата за лишаване от свобода – Софийския и Бургаския затвор и поправителния дом в Бойчиновци.


От министерството обещават още по-стриктен подбор при първоначалното назначаване и при кариерното израстване на служителите в системата на затворите, както и по-доброто им обучение.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 568 Неутрално

  А да дадът крайно предупреждение за отношението към нормалните граждани които всеки ден са потърпевши!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  То в българските "затвори" има режим на отворени врати за някои провинили се...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  "Европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България" - прочетох статията и не разбрах - какво следва след крайното предупреждение? Санкция някаква ли? Какво? Няма да ни дават затворници - ами ако искат да им изпратим по делегация още няколко хиляди - малко като на санаторно-курортно лечение

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Поне няма дискриминация от страна на българската държава и управляващи.
  Еднакво гадно отношение и условия, към всички (99%) граждани на републиката ... без разлика на местопребиваването им.

 5. 5 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Весело

  На бай Ставри му изтича времето

 6. 6 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ние се борим за връщане на смъртното наказание, тия искат хотелски условия.
  Да би мирно седяло, да не би чудо видяло!

 7. 7 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 895 Неутрално

  я да им раздадът по 1 плазма, бързо да се осигури WiFi, ааа....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе, м*ма у, крайно време е да СПРЕМ ДА СЛУшАМЕ РАЗНИ чУЖДИ КОМИТЕТИ, съвети, комисии и прочие простотии, били те европейски, руски, или марсиански, и САМИ да си оправяме държавата!!!
  Защото на чУЖДЕНЦИ не им пука за БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси - че ЗАЩО да им пука?!
  "КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ щЕ НЕ ЗАРОБИ!" - Васил Левски.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Правителството да тегли още кредит, 2-3 милиарда евро да построи нови, модерни затвори, да назначи квалифицирани фуражки за служители там, да купят плейстейшъни за изтърпяващите наказанията си, модерни затворнически медицински центрове + дентални услуги, качествена органична и разнообразна храна. Също и 3-4 седмици отпуска за затворниците на българското черноморие! Ние европейци ли сме или Диарбекир в крайна сметка!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 368 Любопитно

  Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание (CPT) предприе крайна мярка в опит да накара България ...
  ---------------------------------

  Кои са пък тези? От колко време съществуват и кой ги издържа?

  Когато стана ясно, че ЦРУ е използвал тайни затвори в Германия, Полша и Румъния дали са надали вой на недоволство?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1585 Весело

  Поне ясно показва, че никое правителство не взима на сериозна борбата с корупцията. Дори и при тези дето ще ги наследят. Щото тогава щяха да се погрижат за бъдещите си условия на живот.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 12. 12 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 518 Любопитно

  Някой може ли да каже дали има законови пречки да се построят частни затвори?

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Нечовешки условия?
  А! Няма такова нещо.
  Условията са точно за соц-булгар, който, както го възпява поета, е " не човек, а желязо".
  Само дето тия, дето трябва да лежат по затворите, "железните" мандражии, се чешат между крачолите, а разни други, къде случайни, къде не, лежат в неръждаемите килии.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Гневно

  Поредните слабоумни чиновници ни плашат с.......... декларация. Тия хора имат ли си н а идея как живеят тея извън затворите, та на фона на това да дуднат, че условията в затворите били лоши? Поредните малоунмици!

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Аз пък да Ви кажа, че по затворите са само кокошкаджии. И там ги превръщат в рецидивисти и отрепки, които се завъртат в тая спирала. Затворите са люпилня на престъпност. Затова от ЕК е абсолютно прави. Трябва друг подход, който да изкарва от затворите поправени хора.

 16. 16 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Първо да живеят нормалните хора по-достойно, после ще мислим за престъпниците.

 17. 17 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Айде стига толерастия - това са затвори "Заради нечовешки условия в затворите Европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България"

  Също ЗА връщане на смъртното наказание!

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Тия пак са се загрижили за индобългарите, които масово обитават българската пандела.

  А за нас кога ? Ще не кажат нещо например за чорбаджиите експлоататори, които плащат стотинки за миньорски труд ?!

  Или за унизителните условия на работа и заплащане на медицински персонал, учители и учени ....

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 403 Неутрално

  В Щатите имало един шериф в едно каунти някъде в Аризона. (Там шерифите отговарят за местните затвори). Направил затвора на палатки - за по евтино, да спести парите на данъкоплатците. Лятото там става 45 градуса редовно - бедна ти е фантазията. Зимата на палтки също не е кеф. Махнал кафето от менюто на затворниците - нямало хранителна стойност, нямало нужда. Орязал разходите на храната на затворниците до 0.95$ на ден - нямало нужда от излишни харчове.

  С една дума - кофти условия.

  Обаче се оказало, че точно в това каунти престъпността е най-ниската. Изобщо, в целите щати. Защото всеки си прави сметка как се кара при 45 градуса или зимата на палатка и как се яде за 0.95$ на ден. И внимават в картинката.

 20. 20 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Условията в затворите у нас (спални помещения, храна и т.н.) не са по-лоши, отколкото бяха в казармата преди 15 години когато служих.

  Отношението на персонала към затворниците пък е много по-добро, отколкото беше на офицерите и старшините към наборните войници тогава.

  http://kaka-cuuka.com
 21. 21 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А кога ще прочета ......."Заради нечовешки условия на живот и мизерни пенсии и заплати, европейски комитет излезе с крайно предупреждение към България".....

 22. 22 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  бугаристанци от човешки условия не разбират, да му бяха мислили европейците преди да приемат азиатски страни в европа

  veni vidi fugi
 23. 23 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#12] от "globetrotter":

  Същите, като за частна полиция, частни съдилища, частно правителство и т.н.

 24. 24 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#12] от "globetrotter":

  Само това не, ще заприличаме на САЩ, където това е гигантска индустрия, а затворите са се превърнали в мощно лоби, което прави всичко възможно да увеличава и задържа максимално голяма затворническа популация.

  Има къде-къде по-нормални начини да се пооправят някои от сериозните проблеми като издевателствата над затворниците примерно.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кашата, която забъркаха комунягите няма скоро да бъде оправена! Има хора, предпочитащи да са в затвора, вместо на свобода и да са без работа, вместо да работят за минималната...

 26. 26 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "трябва да се разработи цялостна политика за затворите"

  бе какъв е този измислен комитет и къде са им конкретните проблеми, че тези общи глупости да ги разправят на някой друг, без конкретни проблеми и решения изобщо няма какво да се обаждат

  twitter.com/voxybg
 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Весело

  Ами, като не отговарят на условията - Затворете затворите!

 28. 28 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Спокойно, всичко е обмислено!
  Сега в затвора са само кокошкари!
  Безполезно ще хабят един луксозен интериор!
  Като почнат да влизат тези от властта, затворите ще станат 5*!

 29. 29 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 842 Неутрално

  ами тези да вземат да осигурят финансирането и условията ще се оправят. никои в бг не е против това.

 30. 30 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Гневно

  Поредното идиотско мнение от европейски институции, което показва грубо неразбиране на ситуацията в страната и хуманитарната криза в която се намира. При безработица близо 50 процента - работят малко над 2 млн. при работна сила към 4 млн., при масово пенсии по 180-250 лв., при масово заплати 300-600 лв., не знам как ги пишат тези препоръки. Това е върховна наглост и циничност - все едно да препоръчаш на някой бездомник да си купи къща за 200 000 лв. Вярно - има руска пропаганда у нас, но с такива простотии ЕС сами си свалят подкрепата у нас. Отделно липсва адекватна програма за поне малко догонване на някакви нормални стандарти за живот и работа. Т.нар. фондове - 15 млрд. за 7 година са пълна подигравка и гавра.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Ние сега,вместо да се вслушаме в забележките,почваме пак,а вие защо биете негрите.

 32. 32 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Криворазбрана цивилизация. Без превенция, ще продължаваме да храним все-повече и повече затворници...

  Happy face says, adios !
 33. 33 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ivan Seliminski":

  Не съм чул за забрана някой да ДАВА високи заплати. А проблемът с пенсиите се дължи основно на опустошителното влияние на руското робство. За съжаление не малка част от пенсионерите страдат от тежка форма на стокхолмски синдром и не осъзнават това.

  Use your Illusion
 34. 34 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 425 Неутрално

  дори в цивилизовани държави има проблеми със затворите, какво остава за България. и вместо да има някакъв шанс след пребиваването си там хората да спрат с престъпната дейност, те са като университет за влезлите вътре. не им се мисли какво ще стане, ако вкарват повече от мургавите ни събратя там за по година-две без да променят условията, при сегашното състояние престъпността рязко ще скочи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 35. 35 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ако боят за битови и улични престъпления се върне, няма да се налага да го вършат в арестите! Проблемът не в в нашата страна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK