На 1 април започва ремонтът и на последната част от бул. "Витоша" в София

На 1 април започва ремонтът и на последната част от бул. "Витоша" в София

© Мария Съботинова, СГ/ИИНа 1 април ще започне ремонтът и на третия, последен, участък на единствения пешеходен булевард в София - "Витоша", между улиците "Алабин" и "Солунска", съобщи пред журналисти зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. В момента са започнали подготвителни дейности - опъване на ограждения, поставяне на фургони и други.


Срокът на изпълнение е 65 дни, уточни Христов. Ремонтът трябваше да започне още миналата година, но се забави заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от общинското предприятие "Софинвест" срещу обществената поръчка, спечелена от консорциума "Трейс Витоша", в който влизат фирмите "Трейс груп" и "Трейс София". Стойността на поръчката е малко над 1.5 млн. лв.


На булеварда, за който общината отчита драстично повишение на пешеходците, ще бъде поставена и бронзова фигура на Алеко Константинов с възможност и за фигура на някои от героите му. Столичната община обяви нов конкурс, обявен по-рано този месец, след като предишното състезание беше анулирано, защото не беше съгласувано с Министерството на културата.
Също така в проекта е залегнала и идея на кмета Йорданка Фандъкова за поставянето на ретро трамвай в отсечката - по-близо до ул. "Алабин". По думите на Христов трамваят ще бъде марка "Сименс" и се е движил в началото на миналия век. Идеята е в превозното средство да има информация за туристите.


Без търг за избор на изпълнител през 2012 г. първият участък от от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" беше възложен на турската компания "Доуш иншат ве тиджарет" като част от задачата на строителя на метрото за възстановяване на околните пространства. Поръчката за частта до ул. "Солунска" бе спечелена от "Трейс София" с 1.7 млн. лв., като кандидатите в търга бяха само два.


Същевременно днес Христов посочи, че около средата на годината ще започне и ремонт на "Витоша" - от Националния дворец на културата до входа на Южния парк. В момента още се подготвя проектът и се търси решение за максимално кратко време на спирането на трамваите по бул. "България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK