Парламентът прие промените за трафичните данни

Парламентът прие промените за трафичните данни

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентът прие промените в закона за електронните съобщения за трафичните данни. Те се наложиха след решението на Конституционния съд (КС), който отмени разпоредби от закона, регламентиращи достъпа на МВР и службите за сигурност до тях и съхранението им.


Tрафични данни са информацията, която мобилните оператори съхраняват за проведените разговори и изпратени съобщения, тяхната продължителност, мястото, от което са проведени, абонатът, с когото сме говорили. Такива данни са съхраняваните от интернет доставчици данни за IP адреса, който ползваме, запазените log-ове и т.н.


По предложение на ГЕРБ поправките бяха приети на две четения. Така законът вече предвижда трафичните данни от проследяване през интернет и телефоните да се съхраняват до шест месеца, а не до 12, както беше записано в премахнатите от Конституционния съд разпоредби.


Удължаването на срока за съхранение ще се контролира чрез съд, а унищожаването на справките ще се извършва от независим орган. До решението на КС се стигна, след сезиране от омбудсмана Константин Пенчев, който поиска отмяна на разпоредбите, след като съдът в Страсбург обяви директивата за съхраняване на данни (известна като директива 24) за нищожна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK