Елена Маркова е новият шеф на Агенцията по вписванията

Елена Маркова е новият шеф на Агенцията по вписванията

© Надежда Чипева, КапиталЕлена Маркова, която досега беше заместник- директор на Агенцията по вписванията, от днес оглавява институцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.


До промяната се стига, след като Венцислав Спиридонов беше уволнен в четвъртък заради установени редица нарушения при управлението на агенцията - организацията на работа и дейността на длъжностните лица по вписванията.


Проверката е започнала през февруари със заповед на премиера Бойко Борисов и е продължила до 21 март. Установени са били вписвания в търговския регистър извън установеното работно време, откази за вписване, които впоследствие са били отменени, нарушения при възлагане на обществени поръчки, включително формално приемане на дейности по проекти, финансирани със средства  по ОПАК.
"Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.). Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7.30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19  и 23.49 часа, без да е обяснена причината за това", пишат от министерството на правосъдието.


Комисията установила влизане в сградата на агенцията между 04:40 ч. – 06 ч., когато са били извършвани и вписвания по партиди на търговци. 


Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да тече от датата на първото произнасяне на длъжностното лице, а не от деня, следващ деня на постъпването на заявлението, което противоречи на закона. Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в търговския регистър.


Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.


Редица договори за техническа поддръжка на информационните системи на агенцията са сключени без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на закона, заради защита на  класифицирана информация. Комисията не е получила двустранни приемо-предавателни протоколи или други документи, удостоверяващи надлежно изпълнение по договора, но пък е установено, че от изпълнителите не е изискано представянето на гаранция за изпълнение, която да обезпечава това.


В доклада се отправят препоръки за преустановяване на порочните практики. Според комисията е добре да има втора проверка от независими експерти с оглед установените пропуски в информационната система на търговския регистър.


Комисията по проверката препоръчва дълъг списък от организационни мерки за отстраняване на констатираните пропуски и несъответствия, сред които търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция "Длъжностни лица по регистрация".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това е най-феодалната институция на света.

  Никакви правила, пълен хаос и злоупотреби.

  Не вярвам, че заместничката на този председател (апропо - по-предната председателка е обвиняема също) ще е с напълно нов морал, след като и досега е била зам. в тая проядена от корупция служба....

 2. 2 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  На снимката - мрамор и инокс, закупени с годишните ни такси от 50 лева за да подаваме същите данни, които подаваме безплатно към НАП. А за да разбереш, че са ти отказали вписване, трябва да следиш сайта им. Уведомяват те с писмо чак когато вече е необратимо и трябва да започнеш отначало, съответно с нови 50 лева.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.
  ................
  Говори за много повече неща !
  1/ За неграмотност на служителите, чел съм отчайващи "откази";
  2/ За откровен рекет, защото знаят, че много търговци и адвокати предпочитат да платят втора такса, и да изпълнят малоумните "указания", защото обжалването в съда отнема много време, а бизнеса не чака;
  3/ Предвид горното, ако всички откази отиваха в съда, щяха да бъдат отменяни над 90% от тях, толкова са малоумни !
  Тази агенция е едно адски зле/неработещо учреждение !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 393 Весело

  Ако администрацията се замести от софтуер и много малък брой места, на които да имаме някакви служители, обслужващи клиенти имащи някакви мазо-наклонности. Всичко ще си дойде по местата. Ама зор се мами на дребно така, уви. Не е на сметка.

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на steven83
  steven83
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "b_d_s":

  Мрамор и инокс може да има в София, да видиш в какви дупки са завряни по другите градове. Няма нищо чудно в уволнението на тоя човек. Назначиха го комунистите, даже се задържа почти 5 месеца повече

  "Според комисията е добре да има втора проверка от независими експерти с оглед установените пропуски в информационната система на търговския регистър."

  Ето това е истинския текст в тази статия. Сега едни "независими" ще лапнат някой друг милион...

  В тая кочина хляба свършва, но пък зрелища има достатъчно!
 6. 6 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Маркова ще сложи в ред нещата. АВ трябва да се обърне с хастара нагоре - аман от некадърни и мързеливи служители.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Весело

  Оказва се,че служители от Агензията по вписванията в голяма част от времето са работели през нощта.
  Много необичайно.
  Тази Агенция трябва да бъде изцяло преструктурирана.

  Tony
 8. 8 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Любопитно

  В тази Агенция политическите уволнения и назначения преобладават.
  Няколко от предишните и шефове бяха уволнени заради корупция, не последва никаква санкция, защото и следващите са назначавани тъй като владеят този занаят.
  Там работят пенсионирани военни, задължението на които е само да отидат на работа и да постоят там, уреждайки с информация други ченгета. Много от най-скъпата стока - информацията е в ръцете им.
  Метла !

 9. 9 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол."

  Е това са длъжностните лица по регистрация, приравнени към съдии по заплати и с огромни ДМС-та - пълна корупция цари в тази Агенция.
  Всички сме препатили от отказите им.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Някой си е вземал надомна работа.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Следващите ще я уволнят по същите причини.

 12. 12 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така е като не слушкаш правилния ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK