Свлачища се активираха в страната, в община Сатовча има застрашени семейства

Снимката е архивна.

© АПИ

Снимката е архивна.Топенето на снеговете и валежите в последните дни активизираха свлачища на няколко места в страната. Има застрашени къщи в две села, а движението по някои пътища е затруднено.


Две опасни свлачища са се активизирали след проливните дъждове и снеготопене в община Сатовча, съобщи БНР. Кметът Арбен Мименов е издал заповед за евакуация на три семейства в село Осина, чиито къщи са с големи пукнатини. Свлачището в селото е с площ от 30 дка и от 2013 г. е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но досега не са осигурени средства за укрепването му. Единствения път за селото бе нарушен на три места в началото на февруари и е пред прекъсване. От сутринта действа спешна комисия с представители от "Геозащита" и служба "Пожарна безопасност и защита на населението".


Две къщи са застрашени от разрушаване след активирало се свлачище в село Долен, тъй като между тях има около 1 метър пропадане на земните пластове. Кметът Арбен Мименов каза пред БНР, че проблемът там е от няколко години и е изключително тежък. Очаква се "Геозащита" да даде предписания какво да се прави.
До понеделник се очаква да е готов проектът за спешни аварийно-спасителни дейности и на голямото свлачище в село Плетена, което се активизира в началото на февруари. Община Сатовча е получила разрешение дейностите по укрепването да се извършат чрез пряко възлагане, а не с обществена поръчка.


Заради дъждовете и топенето на снега в последните дни, днес по някои пътища се активизираха свлачища.


Пропадна платното на пътя от Рудозем за Смолян, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Затова е забранено движението на товарни автомобили над 3.5 тона, които се отклоняват през пътя Рудозем – Средногорци – Смолян. 


Земна маса се свлече на пътя Пещера – Враня. Движението там се извършва само в едната лента. Поради опасност от свличане на скална маса по пътя Суходол - Мало Бучино – Перник АПИ призовава шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.


Част от дигата на река Струма в община Струмяни започва да поддава и може да бъде отнесена, съобщи агенция "Фокус" като цитира секретаря на общината Иван Секулов. На този етап няма различ, а при критичния участък са пристигнали екипи на "Пожарна защита" и "Напоителни системи". При дигата се насипват инертни материали, за да бъде укрепена тя.


През изминалата нощ нивото на Струма се е покачило с около 20 см. "Основното ни притеснение е свързано с очаквания прилив на реката, не толкова с покачването й от последното денонощие", каза Секулов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK