До края на 2015 година се очаква 10 хил. бежанци да получат статут у нас

Метална ограда по границата, която сега се разполага на 30 км, ще бъде построена и по остатъка от българо-турската граница

© Георги Кожухаров

Метална ограда по границата, която сега се разполага на 30 км, ще бъде построена и по остатъка от българо-турската границаДо края на годината се очаква над 10 хиляди души, дошли у нас и потърсили закрила да получат статут, обяви пред БНР директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.


Ако прогнозата му се изпълни това ще е двойно увеличени на предоставения статут. За 2014 година бежански статут са получили над 5 хил. души. Данни от сайта на агенцията показват, че от началото на тази година до края на февруари  2117 души са потърсили закрила, а е бил предоставен статут на 626 души и отказан на 71.


Казаков обяви, че вече е готова нова стратегия за цялостно решаване на бежанския проблем, която обединява всички съществуващи досега документи. 
"До края на 2014-а година имаше няколко стратегии. Ще има вече и една единна, обединена стратегия, която взема всичко най-ценно от другите стратегии и ги актуализира в зависимост от новите предизвикателства", заяви още Казаков.


По думите му повечето хора, които достигат до България са кюрди от Сирия и Ирак. Той съобщи, чеЕвропейската комисия е готова да отпусне на България още пари за спешни мерки по бежанския проблем, освен вече договорените 10 милиона евро.  


Междувременно и вчера се проведе протест пред Гранична полиция срещу пограничния побой над чужденци, опитващи се да влязат на българска територия. Граждани вече се събраха веднъж, след като в турски медии се появи информация за хора, бити с палки от български граничари. Гранична полиция обяви, че ще извърши проверка, но все още не е представила резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK