Трайчо Трайков: Когато банките се превърнат в бизнес империи като КТБ, няма нормален бизнес

Трайчо Трайков: Когато банките се превърнат в бизнес империи като КТБ, няма нормален бизнес

© Анелия НиколоваКогато банките се превърнат в такива бизнес империи, каквато е била Корпоративна търговска банка, не може да има нормален бизнес и инвестиции. Това коментира пред Би Ти Ви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Повод е новото интервю на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев за "Гласове".


Според  Трайков истината за това, което се е случило с банката, няма да дойде от Василев, защото в противен случай той нямаше да дава показания пред нотариус, които да бъдат показани в случай на смъртта му.


"В интервюто Василев казва: "Нашата стратегия беше да даваме кредити на SPV", това е доста разпространена практика, но така не може има нормален бизнес", каза бившият министър.Трайков обясни, че SPV са фирми, които са създадени за конкретна инвестиция или проект.
В интервюто си Василев обяснява, че КТБ е трябвало да търси своя пазарна ниша, за да може да се конкурира успешно с другите банки. И е била намерена по направлението -  придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи.


Според Трайков обаче точно това изкривява бизнеса. "Банките печелят от това, че са посредници", заяви той и допълни, че когато парите от депозити се вливат в SPV, тогава става дума за опит за създаване на империя. Трайков уточни, че говори от позицията на човек, който не заема пост в държавата, но разбира.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Какво ли е наред че и банките да са истински банки.Там където няма истинска икономика няма и истински банки.

  klimentm
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Трайчо, банките са империи от столетия, ти сега ли го разбра това ???

 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Да, прав си, Трайчо. Проблемът е, че този модел е бил законен и печеливш при наши условия. И когато тези, които са взимали кредити, не са могли да ги върнат, банката става собственик. Това нашите политици няма да го разрешат, защото Василев ставаше много мощен и щеше да вземе власта. Василев ще си вземе своето в пари, ако не сега, утре в Люксембург. А Б-я ще плаща тройно. Ще ближе солта, ще яде бой и накрая ще си плати.

 4. 4 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега всички дружно ще се правят на умрели лисици, които не са разбрали, че това интервю осветява за кой ли път българските мафиотско-политически кръгове, в които ББ свири първа цигулка.

 5. 5 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 673 Неутрално

  т.н. банкер Василев, чрез дадените показания пред нотариус (които да бъдат показани в случай на смъртта му), прави класическо предупреждение към бившите си колеги: оставете ме на мира, иначе ще се размирише!

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Уважавам Трайков заради компетентните отговори и начина на поднасяне на тезите.

 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Цветан Василев пред “Гласове”: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ

  - Да се върнем на четирите милиарда. Никъде не се появи документ или доказателство за липса на тази сума, която май за първи път се завъртя в медиите миналото лято?

  - Не. Тези четири милиарда се появиха малко по-късно, когато трябваше да бъдат отказани инвеститорите. Първоначалното мнение на Централната банка, изразено от Димитър Костов, беше, че банката ни се нуждае от милиард и половина лева. Ние предложихме два милиарда срещу активи, а формата можеше да бъде най-различна: временно финансиране, придобиване от държавата с правото на обратно откупуване и прочее, стига да имаше някой с държавническо мислене. Ама за какво държавническо мислене да говорим, след като аз през май и юни се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих и тримата…

  - Които управляваха тогава….

  - Не само които управляваха. Третият е сегашният премиер Бойко Борисов. С него имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата.

  - Какво ви отговори той?

  - Първо не искам да ви казвам по какъв “криминален” начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме.

  http://glasove.com/politika/49772-cv...-krizata-v-ktb

 8. 8 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Голям пич е Трайчо! Много по експерт и по мъж от други, които се правят, че управляват държавата....

  SAVE EUROPE!!!
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2034 Весело

  не "се превърнат" а "бъдат превърнати"... има известна разлика... все пак, никой не си въобразява че цветановците, цветите, цековците и по. крийчъри са самосбъдващи се гении

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  "истината за това, което се е случило с банката, няма да дойде от Василев" - напротив, това е неговата истина, а тази, която ЩЕ ни представят, щем, не щем я приемаме като такава. Грозна или не, със сигурност не е никаква истина, още повече, че се измерва с лишения не от тези, които ни я дават...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "Василев обяснява, че КТБ е трябвало да търси своя пазарна ниша, за да може да се конкурира успешно с другите банки. И е била намерена по направлението - придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи."

  >>> По-точно по направлението "завладяваме медиите -> завладяваме властта -> завладяваме държавната собствебност -> почваме да източваме държавни фирми, да им обираме депозитите, да сечем гори, да печелим държавни поръчки, да строим южни потоци..."

  И нека всеки, който чете цялата история да бъде пределно наясно, че спрямо ситуацията преди 3-4 години нищо, ама нищичко не се е променило. Пече се следващият Цветан Василев, който обаче "да е от нашите". Другото си е все същото - закони, БНБ, КФН, държавните фирми - топлофикации, РВД-та, БДЖ-та, Марици, НЕК, БЕХ, Булгаргаз - всичките обсадени от по 9 синджира крадци, готови да ги разкостят при първа възможност.

  Mутри, вън!
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  ..ББР...Общинска банка...

  Mутри, вън!
 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#10] от "ЗаНи3А":

  Никой няма да ти каже истината, ако ти сам не я усетиш.

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Такива бизнес империи няма като как да станат без тясна политическа благословия.
  А кои партии и водещите им политици са били начело на Държавата по време на възхода(и падението) на КТБ, всеки сам може да установи, считано от 2001г. насам.

  п.п. някой от управлявалите, а и сега такива, упорито се правят на ни лук яли ни лук мирасали по темата КТБ, разчитайки (и за съжаление с основание) на късата памет и овчето раболепие на електората

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Василев казва само това, което всички знаем. Това, което не знаем е при нотариусите. Той се опитва да изтъргува кожата си, защото довчерашните му авери няма да се поколебаят да я одерат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Нима Г-н Трайков нормални банки са тези които кредитират само потребителските нужди на населението, или тези които правят само ипотечни кредити срещу залог на жилища?

  Кажете г-н Трайков в чуждите компании където сте работил дали бизнеса им е осъществяван само със собствени средства или всички инвестиционни проекти са се осъществявали с кредити.

  Кажете г-н Трайков когато тези компании отчитат макар и временни загуби с какви пари се финансират когато им липсват собствени средства.

  ИЗОБЩО КАЖЕТЕ ИЗВЕСТЕН ЛИ ВИ Е НЯКОИ "СТРАТЕГИЧЕСКИ" ИНВЕСТИТОР ДА ДЪРЖИ В СЕЙФОВЕТЕ СИ СОБСТВЕНИ МИЛИОНИ ЗА ДА ИНВЕСТИРА.

  ИНВЕСТИЦИИТЕ СЕ ПРАВЯТ С ПАРИ И ТО МНОГО ПАРИ, ВЗЕТИ НА ЗАЕМ ОТ БАНКА СРЕЩУ НАДЕЖДЕН ПРОЕКТ И ДОВЕРИЕ В КРЕДИТО-ПОЛУЧАТЕЛЯ.

  ИМА РИСК, НО БЕЗ РИСК НЕ МОЖЕ.

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#6:"stedim"]Уважавам Трайков заради компетентните отговори и начина на поднасяне на тезите.[/quote]
  Наред с него и друг политик прави също впечатление- Марин Райков.

 18. 18 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  SPV-та се използват в цял свят при управление на проекти. Те са един от стълбовете на проектното финансиране. Изпратиха глашатая Трайчо да коментира очевидното. По-добро впечатление прави, когато не говори. Той не е никакъв експерт.

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Трайчо Трайков: Когато банките се превърнат в бизнес империи като КТБ няма нормален бизнес-добре казано!
  А в какво се превърна енергетиката по време на Трайков и Борисов ? Инвестирани бяха над 16 млрд лв във ВЕИ-та... които потребителя плаща! Тогава бяха натикани и парите на държавните енергийни дружества в КТБ! Трайчо, Бойко, за вас говоря!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Питам Вас г-н Трайков, питам Вас драги съфоруници:

  Кажете знаете ли кои банки кредитират в момента Българската ЕНЕРГЕТИКА, ВОННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС, БУЛГАРГАЗ, ВЪГЛЕДОБИВА и други стратегически фирми в нашата ТАТКОВИНА?

  НЯМА, НЯМА И ПАК НЯМА ТАКИВА БАНКИ.

  БАНКИТЕ ОТКАЗВАТ ДА ГИ КРЕДИТИРАТ ЗАЩОТО ТЕЗИ КРЕДИТИ СА 100% РИСКОВИ /РАЗБИРАЙ НЕВЪЗВРАЩАЕМИ/.

  ТЕ ОБАЧЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ КАТО НЕ ПЛАЩАТ НА СВОИТЕ ДОСТАВЧИЦИ И СЕ КРЕДИТИРАТ ЧРЕЗ ВЪТРЕШНО ФИРМЕНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ.

  УЖАС БЕЗ КРАЙ!

  ПОМИСЛЕТЕ КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ БАТАК.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "evtimvz":

  Този модел не е измислен по нашите места! Той беше внесен когато банките бяха купени. Идеята на чуждите банкери е, че проектните финансирания се контролират по лесно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicho_pesho":

  Колкото и големи букви да използвате няма да станете по-убедителен. Истината е, че италиански, гръцки и други подобни бягат от финансиране на ВПК защото репутационния риск е голям, но има и български банки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#12:"cinik"]ББР...Общинска банка...[/quote]

  Не е Общинска банка тя е друга тази си е Държавна и на Гаранционния фонд.

  http://www.bbr.bg/bg/about-bulgarian-development-bank

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#23] от "Танас":

  Аз ги изброявам и двете, като продължение на списъка БЕХ, НЕК, Мини Марица-Изток, ВМЗ, Топлофикация София, РВД, БДЖ, летището.

  Разликата между тях е единствено в това, по кое време ще настъпи "подходящата политическа конфигурация", която да ги заличи от стопанския ландшафт.

  Mутри, вън!
 25. 25 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 349 Неутрално

  [quote#22:"tribiri"]Колкото и големи букви да използвате няма да станете по-убедителен. Истината е, че италиански, гръцки и други подобни бягат от финансиране на ВПК защото репутационния риск е голям, но има и български банки.[/quote]

  До коментар [#22] от "tribiri":

  Извинете ме но не разбрах Вие знаете ли поне една българска банка па макар и с чуждо участие да отпуска кредите на ЕНЕРГЕТИКАТА , ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС, БУЛГАРГАЗ, ВЪГЛЕДОБИВА, БДЖ? Явно репутационният риск е огромен. И какво правим от тук на татък?

  ПОДСКАЖЕТЕ!

 26. 26 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#25] от "chicho_pesho":

  За чий голем уй, която и да е банка ще набива пари в губещи ДЪРЖАВНИ предприятия. Взел си се твърде насериозно, дай го по-лабаво!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 27. 27 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КОгато държавата започне да се меси в бизнеса няма бизнес

 28. 28 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Напълно е прав г-н Трайков.
  Това не е бизнес. Това е субсидирано от държавата облагодетелстване завършило със скандал от фантазии и завист. Типично ченгесарски провал е КТБ. Едни бивши се карат с другите бивши, щото парите винаги свършват при ченгетата-крадци. И винаги са овъртяни в корупция. Те не печелят, те крадат и харчат. И парите свършват.
  Виж ботоксовата табуретка и не питай за останалите.

  Navigare Necesse Est
 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Затова има ограничения за размера на собствеността на банки в нефинансови предприятия

 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  от думите му става ясно защо цялата кохорта проституиращи институции обгрижват цеко - отглеждат си новото КТБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK