Магистрат съди следователя Петьо Петров

Цонев, Попов и Сантиров /от ляво на дясно/ по време на процеса, по който бяха окончателно оправдани

© Красимир Юскеселиев

Цонев, Попов и Сантиров /от ляво на дясно/ по време на процеса, по който бяха окончателно оправданиОправданият по дело за подкуп съдия Петър Сантиров заведе дело срещу следователя и бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров за непозволено увреждане, информира вестник "Сега".
Размерът на иска не се съобщава.


Каскада от дела могат да бъдат заведени, след като и Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на първите две инстанции по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.Съдът определи случая "като емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".


Освен делото за непозволено увреждане оправданият магистрат може да заведе иск и по Закона за отговорността на държавата.
Това вече направи бившият военен министър Николай Цонев, който беше оправдан окончателно  по трите дела за престъпления по служба, които прокуратурата заведе срещу него преди четвъртия процес с обвинението, че е предложил подкуп от 20 хил. лв., за да повлияе на разследването в благоприятна посока. Общо за трите дела са му присъдени 73 140 лв. Цонев има право да заведе иск и за най-зрелищния процес - този за подкупа. През април 2010 г. бившият военен министър бе арестуван в болничния коридор, докато зам. градският прокурор Роман Василев му заповядаше да падне на колене "като абсолютен престъпник".


В хода на това дело - в съдебната му фаза - се разбра, че следователят Петьо Петров - известен като Петьо Еврото, е бил опасан с микрофони и е водил разговорите със Сантиров и Попов насочващо, което законът определя като провокация към подкуп. Записи със СРС за Цонев не бяха представени.


След края на делото, въпреки че провокацията към подкуп фигурира в Наказателния кодекс като престъпление, прокуратурата не подведе под отговорност Петров. Той поиска да напусне съдебната система и главният прокурор Сотир Цацаров внесе това предложение във ВСС, но не достигна един глас. Междувременно петима членове на ВСС внесоха предложение за дисциплинарна отговорност на Петров, но мнозинството в съвета го отхвърли. Така злополучният следовател ще си тръгне от системата и без дисциплинарна санкция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK