Стратегията за противодействие на корупцията е готова, обяви вицепремиерът Кунева

Стратегията за противодействие на корупцията е готова, обяви вицепремиерът Кунева

© Юлия ЛазароваСтратегията за превенция и противодействие на корупцията вече е факт, каза по БНР вицепремиерът Меглена Кунева. Това става днес преди посочената дата като краен срок - 31 март.


Кунева уточни, че работна група в продължение на месец е работила върху анализа на вече съществуващите стратегии, като са взети и примери от редица държави в Европа и света. Вицепремиерът уточни, че преди да започне работа по реализацията й, Министерството на финансите трябва да одобри финансовата обосновка.


"Стратегията не е скъпа. Скъпо би могло да бъде, ако се създава още един допълнителен орган, а това е нещо, което ние искаме да избегнем. От гледна точка на администрацията ще излезе по-евтино", поясни Меглена Кунева.
Като следващи стъпки тя посочи усъвършенстването на всички информационни технологии, които могат да доведат до по-малка човешка намеса и по-ефективен резултат. Според Кунева органът, който ще я прилага, би могъл да бъде колективен, както настоящата комисия за конфликт на интереси.


"В момента аз лично търся повече отговорност. Да е ясно точно кой отговаря, защото, когато се каже "комисия", отговорността започва да се разпределя между много хора и се притеснявам тя да не бъде размита. Това е въпрос, който ще се реши със закон", допълни вицепремиерът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK