"Невидими" остават момчетата - жертви на сексуален трафик

"Невидими" остават момчетата - жертви на сексуален трафик

© Юлия ЛазароваНевидими. Такива са момчетата, жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, които предоставят сексуални услуги на мъже в България и в Западна Европа. Това е един от изводите в доклада на Центъра за изследване на демокрацията за трафика на деца сред уязвими общности. Документът, подготвян близо година, беше представен днес в София.


Експертите са се опитали да проучат един сравнително нов и напълно неизследван вид трафик на хора и деца - на момчета (в повечето случаи транссексуални), които са използвани за сексуални услуги на мъже. И са установили, че дори липсва официална информация за момчетата, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация.


Съдебните решения за периода 2011 – 2013 г. сочат, че сред непълнолетните, жертви на трафик за развратни действия, делът на момчетата варира между една пета и една трета, като годишно постъпват между 10 и 14 такива дела. Въпреки това институциите не ги идентифицират като жертви и те не биват насочвани за получаване на някаква последваща подкрепа, отбелязаха експертите.
По думите на Камелия Димитрова, старши експерт в ЦИД и основен автор на доклада, вероятно една от причините тези жертви да остават изцяло пренебрегвани е


хомофобията


в обществото и институциите. А жертвите биват разглеждани като "доброволни" и че "сами са си виновни".


Интервютата, направени от експертите с организации, подпомагащи жертвите, както и житейски разкази на транссексуални, предлагащи сексуални услуги, показват, че има случаи на ромски момчета, които започват да проституират по време на престой в домове за деца, лишени от родителски грижи. Според изследването


отглеждането на децата в домове


увеличава възможността за въвличането на тези деца в пазара на секс услугите.


Някои от експлоатираните момчета са от проблемни семейства, били са малтретирани физически и сексуално. В много от случаите жертвите са наркозависими, с предишен опит в проституцията, понякога с умствена изостаналост. Те са принудени да проституират в Германия, Белгия, Франция и други европейски страни.


По време на едногодишното проучване, включващо и интервюта и работа на терен с уязвими общности, експертите са се съсредоточили върху три форми на трафик на деца – с цел джебчийство, просия и сексуална експлоатация на момчета. Те са изследвани сред уязвими ромски общности, а в проучването са участвали и представители на организации, ромски активисти, организации и доброволци.


Общ извод и препоръка на неправителствения сектор е, че е необходима много повече работа и комплекс от мерки по реинтеграция на децата жертви. Неправителствени организации, които поддържат или работят в кризисни центрове, целящи първоначалното измъкване на тези деца от този "пазар", отбелязаха, че на практика кризисният център бива възприеман като крайна точка в подпомагането на жертвите. Работим усилено с жертвите, понякога постигаме много добри позитивни резултати, децата започват да мислят за бъдещето си, за перспектива, но след това те излизат от центъра и се връщат или обратно при семействата си, които са ги експлоатирали преди това, или


в институция, в която не получават почти никаква или твърде малка подкрепа


отбеляза психоложката Лидия Загорова. И нейни колеги посочиха, че няма система за наблюдение и подпомагане на децата жертви, след като те биват изведени от канала за трафик, за осигуряване на някаква перспектива и алтернатива.


Експертите на ЦИД посочиха още, че макар навсякъде да са получавали данни и информация за групи, трафикиращи деца с цел джебчийство и просия,


заинтересоваността да се разследват


въпросните фамилии изглежда изключително слаба.


От държавната агенция за закрила на детето пък отбелязаха, че е необходима много по-усилена превантивна работа по превенция на факторите, водещи до тези видове престъпления (виж карето). От неправителствения сектор призоваха за по-голяма координация и взаимодействие между държавните и местните власти и организациите, работещи вътре в ромската общност.


В резултат на проучването се очертават профилите на децата, жертви на трите форми на трафик. Трафикираните с цел просия деца например са и момчета, и момичета, до 16-годишна възраст. Трафикантите ги изпращат в Гърция, Австрия, Германия, Франция, Италия, Швеция, Обединеното кралство, а и също в различни български градове.


Жертвите на трафик с цел джебчийство са предимно момичета, от 13 до 16-годишни, въвлечени най-често чрез ранни бракове. Те са емоционално свързани с експлоататорите, които обикновено са родителите им, и не се възприемат като жертви. Техните дестинации са Швеция, Италия, Испания и Обединеното кралство.


И в двата случая един от начините за набиране на жертвите са ранните бракове. Често родители с дългове към лихвари, принуждават и "продават" децата си на трафиканти с цел просия или джебчийство.


Експертите от ЦИД отбелязаха, че няма културно вкоренени практики, които са предпоставка за уязвимостта на ромите към трафик. По-скоро са налице социално-икономически фактори като бедност, масова безработица и ниско образование, които произтичат от исторически обусловеното социално изключване на ромите.Фактори на уязвимост


- Бедността – в непосилни материални лишения живеят 82% от ромите, като този процент за останалата част от населението е 37%


- Образование – 87 на сто от ромите не посещават училище, процентът е двоен в сравнение с останалата част от населението. 21% от ромите са неграмотни, този процент за страната е 0.9%


- Безработица – 70% от ромите са безработни, а тези с шанс да си намерят работа, получават нископлатена, несигурна и епизодична заетост


- Невъзможност за достъп до социално и здравно подпомагане

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Тъжно - грозно нещо е комбинацията и толерантността към деца и насилие изобщо!

  Яба-даба-ду
 2. 2 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 1270 Разстроено

  Много тъжна статистика и много жалко, че институциите са толкова безсилни.

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  "87 на сто от ромите не посещават училище, процентът е двоен в сравнение с останалата част от населението."

  Тоест 44% от българите не посещават училище?

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Онзи ден гледах едни циганчета в някакъв репортаж, викаха "българите на кайма !". И си мисля как биха били по-полезни за общестото - като продължават да викат "българите на кайма !", а като порастнат да гласуват за това и да започнат с производството на кайма, или да бъдат превърнати в "модерни европейци" за радост на едни богати извратени чичковци ?

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#4] от "ТМаринов":

  Мисля че барометъра показващ Доброто и Злото ви е счупен или липсва...

  Деца жертва на насилие, тормоз и бедност какви смяташ че ще бъдат като пораснат. Не си мисли че няма и българи, българи жертва на сексуално насилие и трафик..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Невидими" остават момчетата - жертви на сексуален трафик ? Понеже момичетата са много видими ли ? Кой го интересува, че една от основните стоки за износ на бугаристан са сексуалхни робини масово изселвани от селата ? Иначе борци за права и свободи колкото щеш

  veni vidi fugi
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#4:"ТМаринов"] за радост на едни богати извратени чичковци[/quote]
  Тези чичковци трябва да бъдат избивани без съд и присъда.

 8. 8 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#5:"angevins"] Не си мисли че няма и българи, българи жертва на сексуално насилие и трафик.. [/quote]
  Адски много са.Около София е пълно с луксозни културно изглеждащи хотели-бардаци където ги доставят на политици и арт величия.

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#8:"log_on"]политици и арт величия. [/quote]
  А родната полиция им пази рахатя докато консумират децата.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Неграмотността е най страшното нещо сред циганското население.Липсата на професия и работа ги прави негодни и нежелани в обществото.За тези хора е най-важно да спечелят пари,независимо по какъв начин.

 11. 11 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мдам,живеем в свят без духовни ценности и морални норми.Управляващата класа в богатите общества,издигна лицемерието и двойният морал в ранг на държавна политика.
  В България тези проблеми са още по очевадни и крещящи.
  Нищо хубаво не ни чака......

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  За всички, и за момичетата, и за момчетата трябва да се информира, да се събуди обществения интерес към решаване на проблема. Особено превенцията, а тя е образование и показване на други възмжности пред потенциалните жертви (децата), освен кражби и проституция. Но се започва от 5-6 годинки. Бих въвел строг контрол по изплащането на детски и на други социални приходи - семейство, което не си праща детето на предучилищна (последната година от детската градина) и после на училище - до завършване на основно образование, никакви плащания.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK