Правосъдният министър предложи дисциплинарка и срещу Петьо Еврото /допълнена/

Петьо Петров, известен с прозвището си Петьо еврото

© Красимир Юскеселиев

Петьо Петров, известен с прозвището си Петьо евротоПравосъдният министър Христо Иванов е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство за освобождаване от длъжност срещу бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров. Повод е решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов. В решението се казва, че поведението на Петров, който е основен прокурорски свидетел, е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение.


Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарка с мотив, че е изтекла 5-годишната давност за търсене на дисциплинарна отговорност, тъй като според мнозинството в съвета трябвало да се брои от момента на първите медийни информации, че Петров е участвал в монтиране на доказателства, а те датират от април 2010 г.  Това предложението за завеждане на  дицсиплинарно производство беше внесено от членовете на съвета Румен Боев, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Елка Атанасова и Димитър Узунов.


Межувременно главният прокурор
Сотир Цацаров даде да се разбере, че няма намерение да заведе наказателно дело срещу следователя


заради провокацията към подкуп, нещо повече - Цацаров предложи неотдавна скандалният следовател, известен с прякора Пепи Еврото, да бъде освободен по свое желание от съдебната система.


Запитан отново днес от журналисти в парламента, дали все пак няма да потърси наказателна отговорност от Петров, Цацаров каза с видимо раздразнение, че "наблюдаващият прокурор решава", но не  съобщи какво е решението. По същото време говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов, цитиран от Медиапул", е заявил пред медията, че СГП  приключила своята проверка с отказа за образуване на досъдебно производство срещу Петров. Причината била, че "не са  открити данни за извършено от магистрата престъпление по делото за даване на подкуп". Въпреки че самото престъпление е описано и в  решенията и на трите съдебни инстанции.


Ако не бъде образувано и дисциплинарно производство, скандалният следовател има всички шансове да си тръгне от съдебната власт по свое желание и с толкова месечни заплати, колкото са прослужените му години.


Министърът на правосъдието мотивира подробно предложението си за дисциплинарка.


Акцент е, че давностният срок за търсене на отговорност започва да тече от датата на обявяването на решението на ВКС (3 февруари 2015 година), а не от датата на ареста на Цонев, Сантиров и Попов (1 април 2010 година). 


Министърът посочва:


"Г-н Петьо Петров грубо е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление, и фактите, които обосновават това тежко дисциплинарно нарушение, са от такова естество, че


установяването им е възможно само с окончателния съдебен акт на върховната съдебна инстанция по делото


Следва да се направи ясно разграничение между фактите, за чието установяване се изисква надлежен съдебен ред, и тези, за които такъв ред не е необходим. Уронването на престижа на съдебната власт е обективен резултат и в конкретния случай той се причинява едва когато компетентният орган в правовата държава – съдът, установи истината за разглежданото по делото събитие и се произнесе дали е имало провокация към престъпление.


Това означава, че уронването на престижа на съдебната власт от магистрат, подтикващ друг магистрат към престъпление, е извършено не когато са публикувани първите материали в медиите за висящия процес, в които се възприема една от версиите за достоверна. А когато с влязъл в сила съдебен акт въпросът е решен окончателно.


Въпреки че факти за противозаконното поведение на следователя Петков се съдържат и в мотивите към присъдата на Софийския градски съд, и в решението на Софийския апелативен съд, с оглед възможността за преоценка на обстоятелствата от върховната съдебна инстанция, стабилното им установяване и публично оповестяване се извършва именно с крайното решение на Върховния касационен съд, от което започва да тече срокът на давността",  пише в предложението си министъра.


Той припомня, че срещу Петров във Висшия съдебен съвет изстива една дисциплинарка от 2010 година, която е била възобновена след решението на ВКС.


Христо Иванов уточнява, че


провокацията към престъпление сама по себе си е престъпление и е с най-висока обществена опасност


"Когато обаче деянието е извършено от орган на съдебната власт, неговата обществена укоримост е още по-значителна и съзнанието за това следва да бъде обективирано в недвусмислени и категорични действия от страна на призвания да защитава независимостта на съдебната власт неин кадрови орган, защото само така може да бъде даден знак на гражданите, че има нулева толерантност към действия, които компрометират самото правосъдие", пише Иванов.


В предложението е цитирано решение на Европейския съд по правата на човека, в което се приема, че подстрекателството към престъпление нарушава съществено правото на справедлив процес на провокирания гражданин по чл. 6 ЕКПЧ, т.е основната функция на съдебната власт по осъществяване на справедливо правосъдие.


От предложението става ясно, че престижът на съдебната власт е бил уронен, след решението на Върховния касационен съд, защото


тогава за обществеността става известно, че следовател  е участвал в процес по "произвеждане" на престъпление.


"Престижът на съдебната власт е авторитетът ѝ пред гражданите, които имат доверие, че органите ѝ служат на конституционната ѝ задача – не само не нарушават правото на справедлив процес никому, а гарантират ефективна и цялостна защита на основните права и свободи и утвърждават принципите на правовата държава. Тъкмо поради ценността на защитаваното благо – авторитета на правосъдието – всички действия, които водят до загуба на доверие на гражданите в почтеността на магистратите, следва да бъдат дисциплинарно санкционирани", пише още в предложението.


/Очаквайте подробности в Дневник/


Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Железни мотиви!
  ВСС да си подават оставката!
  Обикновени крадливи некомпетентници...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Позволете да прогнозирам: 16 гласа против предложението, 5 - за, останалите се скатават.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  ВСС - на ешафода!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Браво на министъра, за жалост едва ли ще мине.

 5. 5 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 624 Весело

  ВСС спасява Хитър Петър.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Иванов е единствения минисър който се опитва да промени нещо!

  klimentm
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Весело

  [quote#0:"статия"]тогава за обществеността става известно, че следовател е участвал в процес по "произвеждане" на престъпление.[/quote]
  Тоя трябва да отгърми за всички,дето са с основателно подозрение,ама все още не са официално известни.Все пак ще е добро начало.Пък може и да потръгне...

 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Вие от ВСС да сте чували за продължавано престъпление.Първите действия са публикациите,но следващите са свидетелстването в съда.При продължавано престъпление давността тече от последния акт,а не от първия..

 9. 9 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]че Петров е участвал в монтиране на доказателства., а те датират от април 2020 г. [/quote]

  Ало, газетата 2020 год., завръщане от бъдещето!? Тия физиците от ЦЕРН с Големия адронен колайдер да са объркали нещо с време и пространство?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Абе какъв беше този ВСС,бе.Той освен да прикрива престъпления,с друго не се занимава.

 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този министър дали има сигурна охрана. Така да напада хората на КОЙ, които ВСС и главният прокурор пазят.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Г-н Петьо Петров грубо е накърнил престижа на съдебната власт..."
  И то много пъти!

 14. 14 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кога ще дойде времето Цацаров да застане пред истински съд за престъпленията си като главен прокурор?

 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Резултат няма да има. За съжаление. Просто наглостта на ВСС е неизчерпаема.

  Дано да не съм прав де. И дано Христо Иванов да продължава да дълбае в л@...т@.

 16. 16 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 394 Неутрално
 17. 17 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 753 Весело

  Докато еврото още е стабилно, никой Висш съдебен съвет ще закача някакъв си Петьо.

  Миша
 18. 18 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Вчера при Цветанка Ризова Дудука заяви, че Хр.Иванов ще бъде министър още няколко месеца. Няма да се учудя, ако се окаже прав. Прас-прес също има особено отношение точно към този министър. Май основно той им бърка в здравето.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 19. 19 Профил на gumeto
  gumeto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не се заблуждавайте. Министър Иванов е част от схемата. Вдига шум, когато знае, че няма да има последствия - нито за него, нито за този, срещу който се пъчи. Пример - конкурсът за ЧСИ - прехваленият министър назначава за шеф на изпитната комисия съдия Геника Михайлова (ВКС), която е известна като човек за поръчки на КОЙ и тези около него (доста инфо и скандали по повод нейното име има из нета). Самият министър дори навремето (като член на НПО) я е давал за пример за задкулисието. Какви повече доказателства трябват?!

  Не ме разбирайте погрешно - цялата съдебна система е за заличаване и започване от начало. За съжаление обаче няма да е и този кабинет/министър. Всичко е като доброто и лошото ченге.

 20. 20 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 310 Гневно

  "В решението се казва, че поведението на Петров, който е основен прокурорски свидетел, е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение."
  Надявам се че това е цитат от съдебното решение.

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: "е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение". Че е виновен Петьо Еврото е безспорно но: кои са другите от СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, ПОЛИЦИЯТА И ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ които ще се превърнат в ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА . Ако не могат да се намерят жертвени агнеци които да бъдат директно обвинени то значи институциите СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, ПОЛИЦИЯТА И ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ са тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.
  "МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА" И "ДЪРЖАВАТА СИ ИМА ДЪРЖАВНА МАФИЯ"!

  "ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ" разбирай ЦАЦАРАТУРАТА!!!

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Железни мотиви !Да! Обаче разплете ли се една брънка от ръждясалата верига наречена ВСС с дисциплинарно производство то ВЕРИГАТА пада. Има ли ,гражданин в тази държава да не вярва ,че тези съдии окопали се във ВСС ще бранят до края БЛГИНКИТЕ които получават.Загуби ли я един губят всички.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#19:"gumeto"]Не се заблуждавайте. Министър Иванов е част от схемата. Вдига шум, когато знае, че няма да има последствия - нито за него, нито за този, срещу който се пъчи.[/quote]

  С шеги и закачки направи 8 месеца като министър реформатор в поредното дясно реформаторско правителство - на мутромилиционерската шайка и коалиционните партньори.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Айде 20 заплатки накуп и после на топло в някоя администрация да бръмчи на пенсия + заплата.

 24. 24 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  E,човека се опитва да си върши работата.Пък кой му обръща внимание е друг въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK