Цацаров: Виждам разминавания между правосъдния министър и премиера

Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров, помолен да коментира от журналисти в парламента предлаганите поправки за НПК и ГПК, с които се предвиждат правомощия за прокуратурата и за него самия да атакува сключени сделки, каза, че вижда разнобой в мненията на премиера и на правосъдния министър по тези въпроси.


"Аз не съм сигурен откъде тази инициатива излиза. Защото виждам изключително сериозен разнобой в мненията, които съществуват по отношение на идеята в самото правителство. Виждам, че премиерът е изключително силен привърженик на това. Виждам, че привърженик на това е финансовият министър. Но в същото време министърът на правосъдието съвсем ясно заяви вчера, че в дългосрочен план той не би одобрил подобна законодателна инициатива и че според него посоката е намаляване или стесняване на кръга на правомощията на прокуратурата, вместо увеличаване. Така че, при този разнобой между министър-председател и министър на правосъдието, мисля, че не аз съм този, на когото трябва да бъдат задавани тези въпроси."


Сотир Цацаров изненада журналистите с изявлението си, че не е сигурен откъде  излиза инициативата за поправките, тъй като в петък премиерът Борисов каза, че те  са изготвени след " срещата с  прокурорите и службите" в четвъртък вечер, а  в. "Преса" съобщи че е имало среща и с главния прокурор, предшестваща изявлението на Борисов.
Тази седмица Правната комисия ще разгледа извънредните поправки в ГПК и НПК


Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов информира вчера, запитан от репортери, че поправките ще бъдат внесени  в парламента до края на деня /вторник/, и прогнозира, че през тази седмица ще бъдат разгледани от комисията. Той не отговори на въпроса кой е написал проекта и от чие име се внася.
С промяната в НПК се дава на главния прокурор правомощието да спира до 3 дни финансова операция по сключена сделка, ако е застрашена националната сигурност, без това да подлежи на съдебен контрол, стана ясно от обяснението на Кирилов. Той прочете по настояване на журналистите проекта на новата разпоредба и в нея наистина не се предвижда спирането на финансова операция да минава през съда.


Главният прокурор обаче коментира, че е необходим съдебен контрол.


Ето какво каза още Сотир Цацаров:


"Ако все пак такава инициатива съществува и такъв законопроект се появи, това е изключително силно правомощие на прокуратурата трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, че да бъде позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи. Да е дефинирано така, че да подлежи на съдебен контрол, дори и акт на главния прокурор, за да може да избегнем всякакъв риск, едва ли не, да превърнем прокуратурата в един потенциален участник в гражданския оборот, който едва ли не, се намесва в сделките между частно-правни субекти."


Запитан


ще поиска  ли прокуратурата разваляне на  сделката на дружеството LIC 33


Цацаров не отговори пряко:


"Нека законодателят да вземе някакво решение за правата на прокуратурата по отношение на такива частно-правни сделки. Обсъждат се възможности за спиране на сделки - по НПК, така също и  възможност за атакуване на сделки по гражданско-правен ред. Права, каквито в момента прокуратурата няма. Ако законодателят реши, че трябва да ни ги даде, и то с уговорката, че трябва да са в границите, които посочих сега пред вас, естествено е, че прокуратурата ще ги упражни тези права."


От Реформаторския блок няма да подкрепят правомощия на прокуратурата за разваляне на сделки, а за НПК и извънредното право на главния прокурор за 3-дневното спиране на финансови операции тепърва ще се запознават. Това обясни Радан Кънев пред репортер на "Дневник" вчера.


От БСП смятат, че при достатъчно гаранции за правата на юридическите субекти и гражданите, "не е зле прокуратурата ди има поглед", но не изразяват все още категорично становище.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Потривай кунки, г-н Главен Прокурор - все някой ще им попадне ...

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Те текстовете още не са готови,а Цацаров мазно иска да разедини коалиционните партньори.

  Tony
 3. 3 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  Нов закон за прокуратурата с намален мандат извън съд.система на подчинение на министъра.Боце да не има разширява правомощията.Този път „ти си го избра“ ,а следващия?

 4. 4 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  Цацаров не сигурен от къде излиза инициативата. Отпред ли, отзад ли. Щото има хем кафяво хем и жълто.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  когато правосъдният министър стане премиер ,тогава нещата могат и да тръгнат

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":
  Ще почакаш малко, първо да си възстанови адвокатските права

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Аз съм против този закон. Не мога да повярвам че в сега съществуващото законодателство няма предвидени възможности за спиране на сделки при застрашена национална сигурност или други нередности. Лицността на Цацата въобще не искам да коментирам, даването на такива правомощия без никакъв контрол от съда ще доведе до страшни последици.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5409 Неутрално

  [quote#5:"Stewie"]когато правосъдният министър стане премиер ,тогава нещата могат и да тръгнат [/quote]

  Със сигурност е чел повече книги от него!

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1519 Весело

  Активно мероприятие - Клин.
  Тоа филм сме го гледАлЕ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  В дадения случай Цацаров е прав. Той не може, а и не би трябвало да поема ангажименти в нерегламентирани от законодателя (парламента) случаи и за това иска изясняване.
  Борисов от своя страна, явно усетил че изпуска юздите, се опитва да си разреши проблема с извънредни и неправилни мерки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  ЦацарОФ, няма недосегаеми! Не подценявай възможността, един ден и ти да се озовеш на някоя подсъдима скамейка, в някой... по-справедлив съд!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 546 Неутрално

  То е очевидно! Ако на т.нар. рефхорматори им са им останали две капки съвест - на секундата трябва да напуснат това мафиотско правителство. В противен случай ще се стопят до половин процент. За Лукарски и Кунева няма грам съмнение, че се едни елементарни алчни кариеристи. Надявам се поне Кънев да не изгубил напълно чувството си за реалност, въпреки че се съмнявам вече и за него.

 13. 13 Профил на Ива Стойчева
  Ива Стойчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не виждам, защо държавата се бърка в една подобна сделка, както и кой има полза да изгони Луврие от България?

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Разгеле се отвори тема, та и Цацаров да се обади.
  Някой по-чувствителен на негово място, щеше да си мълчи като бит з.дник, ама явно не знае вица, където извода е : "когато си нас.ан, не си вири главата".

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Цацаров, бъди по-далновиден и по принцип се вслушвай повече в това, което казва правосъдният министър!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Тази инициатива с опитите за провал на сделката излиза от едни корпулентни кръгове, така да се каже.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3537 Неутрално
 18. 18 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Той разнобоят е ясен. Но ако прокуратурата започне да се меси в бизнеса, да забравим за бизнес и инвестиции. А непрекъснато говорим за облекчаване на бюрократичните пречки и улесняване на процедурите.

 19. 19 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ива Стойчева":

  Всички ние имаме сметка, тази сделка да пропадне. За справка БГА Балкан, Кремиковци - все сделки за 30 сребърника с големи последствия. В тази цената е същата, но последствията ще надминат всички очаквания.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  "...Виждам, че привърженик на това е финансовият министър. "

  Има си хас Горанов да е на различно мнение с Борисов?!
  Това може да се случи само ако изрично му заповядат "от горе"!
  😄

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 871 Неутрално

  То вече е очевадно,че Боко и правосъдния министър са на различни мнения / да не кажа различни планети /,но че цацаратурата и главният цацаратур са винаги със силния на деня е още по-ясно.....

 22. 22 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Той трябваше отдавна да се самосезира и по сега действащите закони да се осъди на дълъг срок затвор за участие в престъпна група, съзнателно атакувала една банка. И той го знае много добре, но баламосва останалите, подценявайки нивото им на интелигентност. В тази престъпна група участваха всички легитимни партии без изключение и две български правителства - предишното и сегашното. Няма значение дали ктб е читава или не, има значение, че един престъпен заговор от висши държавни институции я атакува и събори. Милиардите за това не са причинени от цветан василев, а от българската държава. Има ли някой, дето да не вижда това? Абсурдните обвинения в убийство, дето не били такива, чувалите с пари, изнасяни от банката, дето не били такива, още по-абсурдните и подсъдни твърдения на цонев и чобанов, арестите на русенец, автор на клипче и чистачките в ктб! Срамота! Срамота за всички нас, дето търпим този селски водевил!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 23. 23 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Той трябваше отдавна да се самосезира и по сега действащите закони да се осъди на дълъг срок затвор за участие в престъпна група, съзнателно атакувала една банка. И той го знае много добре, но баламосва останалите, подценявайки нивото им на интелигентност. В тази престъпна група участваха всички легитимни партии без изключение и две български правителства - предишното и сегашното. Няма значение дали ктб е читава или не, има значение, че един престъпен заговор от висши държавни институции я атакува и събори. Милиардите за това не са причинени от цветан василев, а от българската държава. Има ли някой, дето да не вижда това? Абсурдните обвинения в убийство, дето не били такива, чувалите с пари, изнасяни от банката, дето не били такива, още по-абсурдните и подсъдни твърдения на цонев и чобанов, арестите на русенец, автор на клипче и чистачките в ктб! Срамота! Срамота за всички нас, дето търпим този селски водевил!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":

  [quote#5:"Stewie"]когато правосъдният министър стане премиер[/quote]

  Аз пък мисля че е време РБ да сменят този си министър. От 6 месеца се офлянква и ходи по студията за интервюта. Не мисля че има и най-малка идея откъде да я подхване. Доста неориентиран и незаангажиран ми се вижда. Ангажиран е, но на думи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Цацаров интригантства на гърба на Иванов, иначе съм сигурен че с нетърпение очаква да му дадат новата бухалка !

  klimentm
 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Инициативата е хубава...само, че ако главния прокурор не се казваше Сотир Цацаров...

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#8] от "vassilun":


  [quote#8:"vassilun"]Със сигурност е чел повече книги от него! [/quote]
  Сигурен съм, че и ти си прочел много книги...ама си един прост драскач по форумите... а другия е Премиер...
  по този случай един виц...
  Кръстовище. На кръстовището двама полицаи...Спира кола, от нея слиза чужденец и започва: Говорите ли немски? - нашите гледат опулено...а английски...тоже...а френски...а италиянски...Ядосва се чужденецът, трясва вратата на автомобила и отминава...
  Двамата полицаи си говорят: Колега, абе нашите началници що не земат да ни пратят да изкараме по някой курс за езици...Виж човека - пита, пита ...Неможахме да го оправим...Другият полицай мълчи известно време и отвръща: Еее...той като знаеше толкова езици, оправи ли се?...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9379 Неутрално

  Ясно е,че от тримата-Борисов ,Горанов и Иванов,последния е най компетентен по отношение на правната материя.Няма да коментирам главния прокурор.Досега не разбрахме всъщност кое му пречи да си изпълнява задълженията,зависимост или некомпетентност.

 29. 29 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 512 Весело

  Хайде бе Цацаров, няма ли да вкараш поне един голям престъпник зад решетките.

  Мразя да мразя!
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Като юрист Цацаров е прав.
  И не виждам защо го обвиняват, че искал да разединява някого.
  Не е негова грешката, че Борисов ежедневно се изтичва по гол з**ник.

 31. 31 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 354 Неутрално

  За такива пълномощия на прокуратурата дори и сталинския Вишински не си е мечтал! Ех роби болхаристански, къде ви е акула да гласувате за тези идиоти!

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4645 Любопитно

  Абе Цацаров няма ли вкара на топло някой престъпен босс от топ 10 или корумпиран министър ГЕРБ или БСП , по-старите вече по-давност са невинни?
  Половината мандат му мина ....
  Като вица за водолаза и шнорхела ги докарва оправданията.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Цацаров се прави на умряла лисица, без съмнение той и патрона му Пеевски са сред "мъдрите" инициатори на подобна нелепица.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5409 Любопитно

  [quote#27:"BGman1"]...ама си един прост драскач по форумите... [/quote]

  Старият виц ли Ви накара да достигнете до горното "прозрение"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK