Бивш депутат от "Атака" купи къща от Ирена Кръстева за 2.34 млн. лв.

Къщата, предмет на сделката

© Велко Ангелов

Къщата, предмет на сделкатаБившият депутат от "Атака" и бивш кандидат за кмет на София Николай Пехливанов е купил триетажна къща от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, съобщи "Капитал".


Сделката е станала преди седмица между фирмата "Грийнлайф Сити" ЕООД на Пехливанов и "Балканска медийна компания" ЕАД. Стойността е 2.34 млн. лв. Същият ден имотът е бил ипотекиран в "Булбанк" за 1.5 млн лв., показа справка в Имотния регистър."Балканска медийна компания" е едноличен собственик на "Нова българска медийна група холдинг", в която влизат фирмите, издаващи вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". От финансовите отчети на дружествата става ясно, че от 2009 г., след като изданията са придобити от Ирена Кръстева (със заем от КТБ), те започват да генерират печалба, която се разределя като дивидент, който стига до "Балканска медийна компания".  


Имотът се намира в района на ул. "Оборище" (на ъгъла на ул. "Асен Златаров" и "Върбица") в София. Фирмата на Кръстева продава освен къщата на три етажа (всеки от които е средно по 150 кв.м.), и земята под нея, която е с площ от 400 кв.м.

Имотът е собственост на "Балканска медийна компания" от началото на 2012 г., когато е купен за 1.89 млн. лв. от друга фирма. На 17 март 2014 г. къщата и парцелът са ипотекирани от фирмата на Ирена Кръстева за 6.4 млн. лв. в Корпоративна търговска банка. Два месеца по-късно КТБ е поставена под особен надзор. В края на 2014 г. ипотеката върху имота е заличена от Имотния регистър. Това става по искане на квесторите, които уведомяват Агенцията по вписванията, че изтегленият девет месеца по-рано кредит от 6.4 млн. лв. е изцяло погасен.
През дружество "Балканска медийна компания" Кръстева купува над 20 имота из цялата страна, като според Имотния регистър стойността на сделките е 17 млн. лв. Сред имотите има апартаменти и къщи в центъра на София, ресторант в Драгалевци, части от парк-хотел "Берлин" в Бояна, апартаменти в Слънчев бряг.


Продавачи на някои от имотите са фирми на рекламния бос Красимир Гергов (къща на ъгъла на "Оборище" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"-"Канала"), на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано (ресторант "Ривър Сайд" в Драгалевци), както и свързаната с основателите на "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп" (апартаменти в Слънчев бряг) и др.

Николай Пехливанов е бивш служител на ДНСК, като през 2004 г. започва частен бизнес и в момента е собственик на групата от фирми  за недвижими имоти "Грийнлайф".  През 2009 г. Пехливанов е избран за депутат от "Атака", като става зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Две години по-късно е кандидат за кмет на София от същата партия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK