Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Пенгезов и още седем души за злоупотреби по ОПАК

Пенгезов преди около година, когато му бяха предявени обвиненията.

© Юлия Лазарова

Пенгезов преди около година, когато му бяха предявени обвиненията.Близо година след като беше отстранен от длъжност и разследването срещу него беше подновено, прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов по проект по Оперативна програма "Административен капацитет", съобщиха от държавното обвинение. Оттам пишат, че са "предали на съд" още седем души, сред които и бившият началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски и бивш  ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева.


Обвиненията са повдигнати към Военно-окръжна прокуратура – София още и на бившият председател на Военно-апелативния съд в София - полк. Петко Петков, на неговия бивш заместник  - полк. Владимир Димитров, както и на Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.


Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проект по ОПАК със средства на Европейския съюз. Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи. След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.
Престъплението е извършено в периода 08.07.2009 г. – 19.07.2010 г.


Полк. Петков и ген. Пенгезов са обвинени и за присвояване сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК.


Ген. Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени граждански договори с IT-специалисти по същия проект.


Ген. Пенгезов е бил председател на ВоАС за периода 25.05.2004 г. – 08.06.2009 г., а от 09.06.2009 г. е председател на САС. Отстранен е от длъжност на 15.05.2014 г. във връзка с настоящото наказателно производство.


Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева, когато през 2014 година й бяха предявени обвинения.

© Юлия Лазарова

Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева, когато през 2014 година й бяха предявени обвинения.


Полк. Петър Петков е бил заместник-председател на ВоАС в периода 13.12.2004 г. – 25.05.2009 г. , а от 9.06.2009 г. е негов председател. Отстранен е от длъжност във връзка с настоящето наказателно производство на 15.05.2014 г.


Полк. Владимир Димитров е бил председател на Военен съд – София в периода 25.05.1998 г. – 06.10.2004 г. Той е заместник - председател на ВоАС от 01.07.2009 г., а от 07.07.2014 г. до 18.12.2014 г. е и.ф. административен ръководител – председател на ВоАС.


Пенгезов и Петков бяха отстранени през май миналта година, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с еврофондове. Въпреки това Пенгезов реши да се кандидатира за втори мандат - конкурсът за избора на ръководител на Апелативния съд беше обявен в седмцата, преди той да получи обвинения.


В крайна сметка Пенгезов остана и единствен кандидат за поста.


Разследването срещу Пенгезов се води от 2010 година, но то беше подновено, след като той обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат, начело на апелативния съд.


В началото на май 2014 година май му бяха повдигнати четири обвинения. Според тях в периода от 28.10. 2008 г. - 08.07.2009 г. като  председател на Военно-апелативния съд - София, не изпълнил задълженията си по служба и не провел процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за изпълнението на две дейности от финансираното  по програмата ОПАК изграждане на Информационна система за прозрачност на военните съдилища с общ размер на сумата 402 560 лв..

Останалите три обвинения на Пенгезов са за съучастие в действия на Петър Петков, който през 2009 г. зае овакантения от Пенгезов председателски пост във Военно-апелативния съд.


По същото разследване обвинение получи и началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, която в същия период беше ръководител на ОПАК.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Пак шашми! Неудобните на съд, удобните-под чадър! А срещу ПЕЕВСКИ КОГА?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Кадърните кадри на г-н Цаца най-много да хванат обвиняемите военни съдии за кобура. Не, че нарушения не е имало, просто няма воля и компетентност, за да бъдат делата успешни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тая "новина" от пет години я знаят всички, които поне малко отбират от еврофондове - демек, половин Бг. Тия убавци са с двата крака за затвора. Интресно е дали няма да стане чудото тоя път да ги подпукат сериозно? Дивизиевата беше цуни-гуни с царя, после с никито василев и отговаряща за ОПАК /въпросната програма/, после, бременна от министъра на културата на аамед доан - началник кабинет на орешарски, после...
  Майтапът е, че ние сочим пред Брюксел ОПАК /въпросната програма/ като най-сполучливо "усвояваната" и той ни верва

 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Това Първоаприлски майтап ли е, моля? Или сблъсък между две глутници хиени?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2034 Неутрално
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ... хм - някой, не си е получил парченцето от тортатаааа ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 871 Гневно

  Време е да се върне смъртното наказание за държавните служители - срещу злоупотреби и корупция !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Да не останем само на етап "обвинения", както често се случва по знакови дела у назе? Или със символични присъди след дълго протакане, както е обичайната практика в такива случаи?

 9. 9 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 314 Неутрално

  хубаво е, когато се измита някакъв боклук
  Страшно е, когато всъщност не знаем дали не идва по-голям боклук, който се просто се отчита на друго място....

 10. 10 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Честит ви 1ви април !
  На всички по-горе които се вързахте, че нещо ще се промени и магистрати ще бъдат осъдени - Честит ви 1ви април !

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Съд, затвор, конфискация!

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Преди няколко години Пенгезов осъди издателя на УИКЕНД на 50 000 лв обезщетение за неверни и тенденциозни материали /с влязло в сила съдебно решение, и това го знаят всички в съдебната палата/ ... по случая с обвинението има съдебно решение ... злобата и отмъстителността ще доведат до там - обвиняемите да осъдят държавата за причинени вреди !
  И няма да плати "издателя" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде сега и темпото да вдигнем малко, да не мине още една декада.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Как да очакваме от тези хора да изпълняват професията си?

 15. 15 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гарван, гарвану око не вади!

 16. 16 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#3] от "stokn":

  Ти си мислиш, че ЕС ни вярва.

  Много добре знаят какви сме крадци.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Тая прокуратура трябв да се затвори, и да използваме срещу заплащане услугите на румънската такава! Обзалагам се, в живота и здравето на Делян Пеевски, че нищо няма да излезе, и че никой няма да стигне до затвор.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  крайно време е за обвинения съд и затвор за такива ,този си спомням живее в реплика 1:1 на белия дом ,да не би баща му да е от фамилията Кенеди и Буш

 19. 19 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman - Чао, Гоце!":

  кадърните кадри не са на Цаца ,а червени ,завършили в червени университети ,с червени дипломи ,приети в съдебна и милиционерска система след проверка за вярност към червената партия ,Цаца къв е ,пак червен

 20. 20 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#16:"journey"]Ти си мислиш, че ЕС ни вярва. [/quote]
  Разбира се, че не ни вЕрва /така съм го написал/. Знаеш ли как усвояваха никито министъра и подопечната му миче дивизионната Програмата? Докато другите от троегъзата коалиция поне бяха обявили някакъв процент за подкупи, тия караха да се наддава /!/. Щото било пазарна икономика!!! Те затова я направиха и шеф на предизборен щаб

 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Смешки-наказателното производство подновено,защото се кандидатирал за втори мандат в съда-значи ако не се беше кандидатирал наказателното производство щеше да се прекрати.Така ли родната путкурватура решава кой ще носи отговорност и кой не.

 22. 22 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Тоя пък Пенгезов чак пък генерал. Ние сме много сбъркана държава. Генерал.

 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Така ще е, защото ни имат за баламурници. Ще ни претоплят вкиснали от години манджи, ще ни заливат с симулации на активност, реформа и справедливост. А, ние ще си хабим енергия и време да напътстваме и поучаваме хора, които или НЕ искат, или НЕ могат нещо да променят.

 24. 24 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Гневно

  Егати крадливото племе !!!

 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Честит 1 Април!

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 26. 26 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 637 Гневно

  Тази партия е крайно време да я изключат от ПЕС!

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Те край нямат тези,проточили са се като свински черва!
  И се съмнявам,че ще бъдат осъдени!

  Tony
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  От прокуратурата с изтърткани номера се опитват да умилостивят ЕС и недоволния народ.
  Само дето номерът не минава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 907 Неутрално

  За тоя Пенгезов четем по медиите от поне 5 години, да не казвам повече. Къде беше прокуратурата досега?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Поредната пушилка. Не вярвам на българската съдебна система.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 31. 31 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Както вървят делата в България, скоро някой следовател ще отговаря пред прокуратурата за уронване на престижа на генерала.

 32. 32 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 736 Неутрално

  оплетени като черва са всички и ми е интересно че все пак се държат и няма нито един който сериозно да изговори нещата (освен банкера на годината пред чуждоземски нотариус)

  Сещам се сега, че Мария Дивизиева беше част от шуробаджанашкия псевдо кабинет на Орешарски - приятелка на културния му министър Стоянович (веше бивша)

 33. 33 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Съмнявам се някой да вярва, че в България ще бъде осъден някой за престъпления извършени докато е бил прокурор, съдия, политик или работещ в областта на сегирността

 34. 34 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 213 Весело

  Осъдени ще има САМО ако делото не се гледа в БГ. Тука е ясно кво ще стане ... ти тия хубавци са самите те правосъдната система, няма начин колегите им да го осъдят! Я с директно напомняне на техни длавери /на колегите/, а така ако не става - с парички ... резултата е 100% гарантиран!!!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  Ще се зарадвам,ако видя Пенгъзи Музовски/мисля,че така го бяха нарекли в "Гонг"/ за решетките.

 36. 36 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много държавни управници дори и в малките общини се "облажиха" от ОПАК.

  http://betube.eu
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK