СГС прекрати делото "Октопод" и го изпрати на Специализираната прокуратура

След повече от три години делото "Октопод", с основен обвиняем Алексей Петров, все още е доникъде

© Надежда Чипева, Капитал

След повече от три години делото "Октопод", с основен обвиняем Алексей Петров, все още е доникъдеСъдията-докладчик по делото "Октопод" Атанас Атанасов от Софийски градски съд е прекратил съдебното производство и е изпратил делото на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресслужбата на съда. Разпореждането не подлежи на обжалване и протестиране.


В него съдия Атанасов цитира разпоредбите на чл. 411 А, ал. 5 и 6 от НПК, според които, когато има обвинения, подсъдни на Специализирания съд и на други съдилища, делото трябва да се гледа от него. Единственото изрично предвидено изключение от посочените разпореди е само по отношение на обвинения, подсъдни на военен съд.


Делото беше възложено на Атанасов на 20 февруари тази година, след като председателят на съдебния състав, гледал го преди това - Румяна Ченалова, беше отстранена от длъжност за срок от шест месеца по образувано срещу нея дисциплинарно производство
Делото "Октопод" започна след шумна акция на МВР в първия мандат на кабинета "Борисов", а основен подсъдим по него е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Другите обвинаяеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.


Всички без прокурора са обвинени в организирана престъпна група, за ръководител прокуратурата сочи бившия съветник в ДАНС, а останалите са участници. Всеки от тях има и обвинения за рекет и изнудване. Антон Петров е само обикновен участник в организирана престъпна група.


Цеко Йорданов пък отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българско-израелски гражданин. До момента са разпитани около 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали. Имало е около 75 заседания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK