Мъжете 64-ти набор и жените 72-ри ще са първите, пенсионирани на 65 години

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политикаМъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972-ра, ще са първите, които ще се пенсионират на 65-годишна възраст, ако предложенията на Министерството на труда за промени в пенсионната система бъдат приети от Народното събрание. Това ще се случи съответно през 2029-та и 2037-ма година, пресметна пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин. 


Той подчерта, че чрез оперативната програма "Човешки ресурси" ще се разработят нови програми за стимулиране на работодатели, които да наемат хора над 55-годишна възраст. Сега действащите програми са неефективни - в Силистренско по тях бил назначен 1 човек, във Варненско - двама.


Калфин припомни, че въпросът за доходите на хората над 55 г. не трябва да се решава чрез пенсионната система, а чрез социалната. Изтъкна и това, че те притежават важни качества, каквито липсват на младите работници - имат опит, мотивация и трудови навици. 
Т. к. сега всяка втора пенсия е инвалидна, предстоят промени в експертизата на работоспособността. Идеята е лекарят не просто да напише епикризата, а да посочи за каква работа е годен човекът с конкретното увреждане. 


В силовите ведомства ще изгубят привилегиите си за пенсиониране хората, чиито работни места не предполагат риск или тежки условия. За останалите ще се въведе обаче изискването за възраст, каквото сега липсва в правилата за пенсиониране. 


Ако не укрепим приходната част на пенсионната система и не въведем ред в разходната, гарантираме още по-мизерни пенсии, защото населението застарява, каза министърът. 

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2586 Неутрално
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Да, да им пожелаем успех - и на бъдещите пенсионери, и на тези, които ще търсят работа след петдесет и петата си година, и на законодателите, ама кой знае колко обструкции ще има в Парламента...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  каква работа ще има до 65 годишна вьзраст като всичко се прави в китаи

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Разстроено

  Преди време се изциркулира понятието "телкаджия" = митничар, ритащ топка с Премиера и неподлежащ на уволнение. Моля хората в истинска нужда за извинение.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Това не е точно реформа, ама нейсе. Без ясна визия, бези никакви разчети.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Калфин пак говори глупости. Според чл.68, ал.3 от КСО мъж или жена, комуто не достига трудов стаж, се пенсионира 2015 г. на 65 г. и 8 месеца. Задминахме и германците - тази година те се пенсионират на 64 г. и 4 месеца...
  Обърнете внимание на таблица 2:

  http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не е много, ако ти е дал Господ живот. "God won't give me more than I can handle, but I hope He does not trust me so much" - per Mother Therrsa.

 8. 8 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Ако не се реши проблема с пенсиите за инвалидност, ранното пенсиониране част от държавните служители и осигуряването на ромите /поне частично/ и 80 години ще са малко.

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добрият труженик умира ден след пенсиониране!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  тези дето имат пари и плащат за уроци на децата си ще имат предимство от тези дето нямат пари за уроци
  как ще им се осигури равен старт в живота и работа до 65 годишна вьзраст

 11. 11 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Заглавието е невярно. Истинското заглавие е "Някои мъже 64-ти набор и някои жени 72-ри ще се пенсионират на 65 годишна жъзраст, повечето ще се пенсионират на 67 години (и сега е почти така). Коментарът ми засяга само 3-та категория труд.

 12. 12 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#8] от "naydenman":

  Осигуряването на ромите? Вие да не предлагате и осигуровките за пенсии да плащаме на циганите, след социалните помощи, тока, водата и др.!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 13. 13 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Това не е никаква пенсионна реформа, апросто стремеж да се намали броя на пенсионерите. Дума не се казва за размера на пенсиите, за инвалидните, за гарантиране на втора а пенсия, за кат егорийните работници.
  Реформи на парче - нищо ново.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ogiigo":

  Не, колега предлагам да си плащат, поне като предават билки и гъби.

 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  А ама това за плебса. Милиционерите, митничарите и зелените чорапи-бидони дебелос...ковци пак ще се пенсионират бс макс. пенсия 20 заплати на по 45 нали ?!

  Ай сиктир бре.

 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Значи още има време да изработя една пенсия в някоя действително Европейска страна, защото тук имам стаж и категория но нямам възраст и точки и докато ми дойде време ще работя за друга икономика а след това ще ги сравня.
  Не виждам нищо нормално в това да си работил в тежък, рисков и стресов отрасъл на една икономика да си започнал с ясния риск за живота и здравето си и пет пъти да ти изменят условията.

  Nein, danke !

  Aufwiedersehen und alles gute НОИ !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#6:"mitko11"]е пенсионира 2015 г. на 65 г. и 8 месеца[/quote]
  само стажа се увеличава с 4 месеца но не и годините. Годините са пак 64 замразени

 19. 19 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Здравната система е виновна за толкова много инвалиди,тогава нека здравната каса да плаща инвалидните пенсии!

 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#18] от "sewer70":

  Я прочети пак таблица 2. Или мислиш, че ще имаш в 2020 г 40 години трудов стаж? Достатъчно е да не ти стигат 2-3 години и през 2020 г. ще се пенсионираш/ ако даде Господ/ на 67 години при минимум 15 г. трудов стаж. Като изключим 1-ва и 2-ра категория, от масовата 3-та категория едва ли ще има повече от 10 %, които ще доживеят пенсиониране на 67 годишна възраст при този стрес. Да не говорим кой ще наеме човек на 62 години , за да му работи още 5 години....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Може да си говорим и оценяваме по различен начин подобни идеи. Факт е, при това признат от повечето сравнително независими наблюдатели, че няма начин да продължава по досегашния начин, защото ще стигнем до там, че всичко ( или все по-голяма част) да се плаща от националния бюджет. Което е друга форма на същия този солидарен модел. Дали ще ти вземат 5 лева от левия или десния джоб е все едно за теб и затова, ако има някаква макар и относително по-справедлива форма, би трябвало да се получи консенсус около нея.
  Другия подход е насочен към другата крайност, всеки сам да се оправя. За съжаление, тези дето са достатъчно отговорни и биха могли и по този начин да си решат проблема са същите, които и днес си внасят почтено вноските в НОИ, а останалите, които и към днешна дата са зле, вероятно ще станат още по-зле.
  И понеже няма как заедно, по едно и също време и на едно и също място да живеят в относителен мир и спокойствие хора, които са добре и хора изпаднали под някакъв минимум, се налага и ще се налага, да се търсят и търпят компромиси от подобен тип.

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Достатъчно е да се извадят социалните плащания от пенсионните и да отидат към социалното министерство. При около 2 милиона и 500 хиляди пенсионера около 800 000 са с инвалидни пенсии. Да не говорим за социалните пенсии поради възраст. А да питам ли къде са парите от Сребърния фонд и национализираните пенсионни фондове?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Да са живи и здрави да дочакат пенсия.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#22] от "mitko11":

  Няма значение какво ще изваждаме или прибавяме, след като това са обществени пари ( събрани от различните данъци) - в края на краищата пак ние, а не някой друг, ще ги платим. Да не би социалното министерство да плаща с пари паднали от небето .

 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#23] от "rosiraycheva50._":

  Те и да я дочакат, най-вероятно ще е минимална, отсега надушвам и друга далаверка, след 60-ти набор ще ги прецакат и Фондовете, ако не признаят че имат право на нормална пенсия, а считат че социалната се дава само от държавата, разбира се и държавата ще ги прецака защото ще каже че по закон част от пенсията им се изплаща от фондовете! Все пак 2029г. ако има някой пенсионирал се с 40 години стаж трябва задължително да го дадат по телевизията, все пак е започнал работа 1989!

 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":
  виждам че се опитваш да защитиш управляващите, но и ти, и те не сте прави. Защо: ами правим реформа, за да намалим трансферите от бюджета, същевременно признаваме че това няма как да стане, като само за да икономисаме някой милион, бастисваме съдбата на всички набори след 60 - едните да работят до гроб, по-младите да не могат да си намерят работа, и да чакат някой да умре или да се пенсионира!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK