Когато свлачищата в Родопите се събудят

Когато свлачищата в Родопите се събудят

© Христо РусевСтранно земетресение събужда в събота, 28 март семейството на Бойко и Софка Койнарови от смолянското село Оряховец. Таванът на втория етаж на масивната тухлена къща пада, по фасадата зейват пукнатини, през които може да мине детска ръка, подовете вътре се накланят, вратите спират да се затварят, а гаражът в съседство е застрашително килнат, под риск да рухне.


"Като се съмна, разбрахме, че това е свлачището. Събудило се е", разказва 75-годишната Софка.


Къщата на Койнарови, заедно с още 6 други се намира на живописен планински склон. Разликата във височината между върха и основата му е над 80 метра. Активизираното свлачище е в най-високата част, над домовете на хората. "При следващия обилен дъжд, ще тръгне надолу, помитайки всичко, чак до главния път в подножието", разтревожен е кметът на селото Невен Белчев.
Пукнатина с дължина над 20 метра и широка половин метър
зее на върха на склона


"Качих се да видя що за чудо ни чака и се разплаках от ужас.", казва 79-годишната Радка Бойчева. Къщата на дъщеря й Ирина и зет й Ангел Карамитев е точно под тази на Койнарови, също на пътя на свлачището. "Зет ми рече, луда ли си да се катериш горе, земята ще те глътне, как ще те търсим под тонове пръст. Забрани ми да ходя там. По цял ден плача."


Радка Бойчева

© Христо Русев

Радка Бойчева


Специални гипсови печати са поставени по пукнатините на дома на Карамитеви, скъсат ли се, значи бедствието се задълбочава. "От 28 март насам всяка нощ се чува страшно бучене, усещам как къщата се движи", обяснява дъщерята на Радка Ирина. Тя работи в местния шивашки цех на селото, но ползва всяка свободна минута да се прибира у дома, за да се убеди, че възрастната й майка е добре, а домът им още стои. Въпреки драматичната ситуация и Койнарови, и Карамитеви са подписали декларации, че не желаят да бъдат евакуирани и остават в домовете си.


"Да, страх ме е. Но ние не сме чергари. Не очаквайте с една торбичка на рамо да се изнесем в някоя мизерна стаичка. Оставаме тук, дано страшното се размине.", надява се Бойко. И неговият дом, и съседската къща нямат застраховки.


Работници изкопават дренажни канали, за да отклоняват стичащата се по склона вода от домовете. Хората обаче разбират, че мярката е недостатъчна. Надяват се, че ако най-лошото стане, ще имат време да избягат. Въпреки надвисналото бедствие и в двете родопски къщи посрещат гостите с почерпка. Както казва Бойко,


"Страхът не ни пречи да сме хора"


"Оцелях в едно свлачище, не ми се мисли какво ще стане ако се повтори този ужас", спомня си Софка Металова, чието семейство държи газстанция в подножието на склона, до главния път на селото. Преди 5 години Софка е на работа, в малката стаичка на станцията, когато чува силен тътен и секунди по-късно се оказва зарината от тонове пръст в тесния офис. "Беше друго свлачище, малко встрани от къщите, но ние се случихме на пътя му. Помня огромно черешово дърво от хълма, което се оказа изкоренено, довлечено на шосето долу. Мъжът ми, свекърът и свекървата ровиха пръста, за да ме измъкнат.", разказва жената. Тя признава, че заради финансови затруднения семейството й не е застраховало станцията.


По данни на Райчо Данаилов, кмет на община Баните, на чиято територия се намира Оряховец, освен пряко застрашените две фамилни къщи, риск съществува за още 5, намиращи се по-долу на склона, както и за газ станцията на Металови.


В сряда, 1 април сутринта, на оглед в района пристигна доцентът по инженерна геология от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София Кирил Ангелов. "Четири са опасните свлачища в Смолянско. Освен в Оряховец, проблем има и в селата Вишнево, Тревен и Дрянка. 19 е броят на застрашените къщи и търговски обекти. Общата площ на свлачищните райони е над 100 дка", каза специалистът пред "Дневник". По думите му при нови валежи, риск за хората и къщите съществува.


Край кърджалийското село Бял извор

Край кърджалийското село Бял извор


Изготвянето на авариен план за укрепване на свлачищата, финансиран от междуведомствената комисия, препоръча специалистът. По думите му


приоритет трябва да се даде на отводняването,
а не просто укрепването на проблемните места


"В областите Смолян и Кърджали имаме нужда от програма за финансиране на превенцията на свлачищата. По-добре да дадем лев за предотвратяване на бъдещи проблеми, отколкото пет за отстраняването им когато се случат", заяви областният управител на Смолян Недялко Славов на среща с представители на засегнати от свлачищата населени места. Очаква се евентуалното финансиране на проекта за укрепване на проблемните участъци в четирите смолянски села да бъде обсъдено на следващото заседание на междуведомствената комисия през май. Прогнозата за още дъждовни месеци стряска и управниците, и обикновените хора.


Фотогалерия: По пътя на свлачищата в Родопите >


"Лятото на 2014 г. бе изключително влажно. Земята така и не успя да изсъхне. Обилните снегове през март тази година буквално наводниха почвата, свлачищата бяха неизбежни", обясни Славов. Според официалните данни 12 са проблемните райони в Смолянско.


Една от критичните точки е пътят от Смолян за село Смилян. Свлачището там е погълнало 20 метра от платното на пътя, част от Републиканската мрежа. Към момента работници на АПИ опитват да разширят останалата здрава част от шосето, за да нормализират движението, докато държавата намери пари да възстанови пътя в обичайния му вид.


След хората най-потърпевша от бедствието е гората. "На места над 80% от боровите насаждения са унищожени. Някъде дърветата са пречупени под тежестта на мокрия сняг, другаде направо изкоренени заради наводнената почва", обясни заместник-областният управител Зарко Маринов. Вече съществуват опасения, че мъртвите дървета няма да могат да бъдат разчистени до 3 месеца и от тях могат да плъзнат болести, които да засегнат здравата гора. На около 450 000 кубика се очаква да възлезе унищожената гора. Специалистите определят количеството като "стряскащо".


"Гората не се гледа. Толкова е тъжно", казва 80-годишната Катя от Оряховец. Къщата й също се намира на пътя на местното свлачище, но пенсионерката е притеснена и за красивите доскоро борове, които днес висят пречупени и съхнещи. Нейни съселяни обаче вече се възползват от разрешението на държавата да придобият част от похабената дървесина за огрев. Семейства с брадви, коли или каруци вече могат да бъдат видени да прибират повалените дървета.


В последните часове на 31 март огромна земна маса се свлича и блокира пътя от Асеновград за Чепеларе, точно под Асеновата крепост. Екипи на пътно управление и фирмата, наета за рехабилитация на шосето "Виа строй инженеринг" Смолян, разчистват тоновете кал, заринали асфалта. Докато не се канализира изливащата се по склона вода, рискът от ново пропадане е огромен, преценяват работниците на мястото. Свлачища в този край е имало и преди, но според работниците  никога в мащаба на тазгодишните.


Като "руска рулетка"


определи шофьор пък преминаването по пътя от Смолян за Кърджали. "По всяко време може да бъдете пометени от падащо дърво, свличане на земна маса или пък автомобилът ви може да пропадне в асфалта", разказа човекът. Пет са обезопасените пропадания на пътя. Броят на компрометираните участъци обаче се увеличава ежедневно, а метеорологичната прогноза за района е за нови дъждове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Гневно

  Отиват си хора.Отиват си съдби човешки.Ние с един милиард ще санираме безплатно.Да ви пикая на регионалното развитие.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  "От 28 март насам всяка нощ се чува страшно бучене, усещам как къщата се движи"
  _______
  Подпочвените води бушуват , скоро планината ще им затрупа къщата. Да се изнасят хорицата от жилището и следващия път като видят ром с брадва и каруца или помак с дърворезачка и камион 6х6 да се обаждат на 112!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Прави си !
  Урбанизацията е процес в който всички губят освен тези които оптимизират печалбите си от нея!
  За това и на никой политически доброжелател не му пука ,че селата се унищожават от стихиите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  "обезслесяването води до ... ?" е въпрос с понижена трудност.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Те свлачищата ще се събудят,ама ние дали ще се събудим.Все се строи през куп за грош.Едно време при Т.Живков имаше икономия на материали.Все се чудех,как така всичко е сметнато,накрая материала хартисва.Явно това време не е отминало.

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Не пиша често тук, но поздравления за мнението, право в десетката!

  Иначе виждам дежурните тролове вече налазили с общите приказки за резачки, сеч и т.н.

 8. 8 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Определено и хората имат голям принос за това.

 9. 9 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Когато отворих статията, първото нещо което ми хрумна бе залесяване. Но като чета за пречупените дървета - май и това не помага. Горките хора.

 10. 10 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Напук на всичките трагедии от наводненията миналата година и свлачищата от тази, държавата продължава да отпуска пари за безумни проекти и за чист популизъм. Гнусни сте вече, господа и госпожи министри! 4 млн на моя Пловдив за зоопарк, майната му на зоопарка, дайте ги за хората от бедстващите региони, пък било и от чист популизъм!

 11. 11 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Природни бедствия има по цял свят. Тази година в България имаше изключително обилни валежи и се случиха неприятни беди. Разликата между нас и останалите държави обаче е че имат фондове за бедствия и аварий, парите от които се ползват при нужда. Нашия фонд за бедствия и аварий се е превърнал навярно в скъпи автомобили или други скъпи играчки за държавните ни избраници, така че другия път пуснете по едно SMS-че и за баба Радка.

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Всяко опитно око ще ви каже къде е възможно да има свлачище. И там не се строи. Пример - района Варна-Албена. И Родопите. Застраховките не са много скъпи, осигурете се все пак. И запомнете - свлачище не се "лекува", тръгне ли, спиране няма.

 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  И тая табела от сн.1 как ще я разберат чужденците, изпълнили курортите ни???!

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Отиват си хора.Отиват си съдби човешки.Ние с един милиард ще санираме безплатно.Да ви пикая на регионалното развитие.[/quote]
  Ш, леко малко, а? Ти, като четеш за " масивна тухлена къща на склон", не ти ли светва червената лампа, а? Че и няколко такива къщи... Да ти разкажа ли, как на Зл.Пясъци, малките бараки си стояха с десетилетия, ама като застроиха парцелите с "масивни тухлени къщи"... и в един ден всичко изчезна, и къщите и парцелите. Та хайде леко, да им е виновен единия милиард за саниране, щото поне санираното ще остане. Другаде търси проблема.
  Всъщност сещаш ли се как се прави и колко ще струва спирането на свлачище, на претоварен склон?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Аз съм ЗА обезлесяването на България, а ти?

  (Жалко че немам снимка на беззъб ромлянин, износител на дървесина)

 16. 16 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#12] от "charlesdegaulle":

  Казваш най-добре е да се строи на свлачище. Ето един такъв (обречен строеж) на бъдещ морски комплекс:
  https://www.google.bg/maps/place/Албена/@43.3807431,28.0925506,707m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x40a4fcf279f378d9:0xa00a014cd0f8890?hl=bg

 17. 17 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кога Дневник ще публикува новината за искания рекет от 200000 евра ,поискан от тартори на екокоалиции ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK