АБВ иска намаляване на прага за валидност на референдумите

Президентът Росен Плевнелиев отдоста време настоява и обсъжда с политическите сили идеята за провеждане на референдум по изборните въпроси заедно с местния вот наесен

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев отдоста време настоява и обсъжда с политическите сили идеята за провеждане на референдум по изборните въпроси заедно с местния вот наесенИзбори 2022

Референдумите да са валидни, ако в тях са участвали над 40 на сто от имащите право на глас, а не както досега - ако гласувалите са не по-малко от тези на последните парламентарни избори. Такава промяна в закона за допитване до народа внесоха днес от АБВ.


Промяната засега не била съгласувана с останалите партии в управлението, но от формацията очаквали подкрепа. Ако измененията бъдат приети, ще направят възможно провеждането на валиден референдум. Досега изходът от подобно допитване е почти обречено на неуспех, тъй като по преценка и на наблюдатели интересът към парламентарни избори е доста по-висок от този, който би могъл да привлече евентуален референдум.


Темата за правилата, по които ще се провеждат преките допитвания до избирателите, е особено актуална заради намеренията за референдум за промяна в изборните правила съвместно с местните избори наесен. Темата за такова допитване беше повдигната отново преди време на политически консултации при президента. Тогава и ГЕРБ, и от по-малките партии в управлението казаха, че подкрепят идеята да има референдум заедно с редовното гласуване за местна власт.
"Смятаме, че така, както законът за прякото участие на гражданите във властта и местното самоуправление днес функционира, е неработещ. Прагът за легитимност за провеждане на референдуми е твърде висок и за да бъде работещ", заяви пред журналисти в парламента депутатът от АБВ Мариана Тодорова. Проектът на АБВ предвижда същите правила да са валидни и за провеждане на местни референдуми.


По думите й 40% е осреднен вариант на праговете за валидност, които работят в други европейски държави - между 50% и 20%.


Проектът на АБВ предвижда също подписката за предлагане на инициатива за референдум пред Народното събрание да се намали от 250 000 на 150 000 подписа, а за свикване на референдум - от 500 000 на 300 000 души. Аргументът е, че това ще даде възможност и на малки партии, и на НПО-та да се организират, тъй като подписката от 500 000 е по силите само на големите партийни централи.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK