Митов: Въпреки противоречията заради Украйна Русия е важна за региона на Черно море и Източна Европа

Даниел Митов

© Анелия Николова

Даниел МитовПриоритетни теми на българско-руските отношения са сътрудничеството в икономиката и образованието, науката и културата, казва в интервю за ТАСС министърът на външните работи на България Даниел Митов, цитиран от БТА.


Контактите в областта на социалната политика и туризма са добри, посочва той и подчертава, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва министърът на туризма Николина Ангелкова е уверила руската страна, че България е взела мерки, които да предотвратят намаляването на туристическия поток от Русия в България. "Искаме да запазим връзките с Русия в тази област", казва Даниел Митов в интервю за кореспондента на ТАСС в София.


В отговор на въпрос какви са перспективите руски туристи да могат да получават визи за България непосредствено на летището, каквито изявления са били правени от българското министерство на туризма, министър Митов казва, че като член на ЕС нашата страна е длъжна да спазва изискванията на общоевропейското визово законодателство, но добавя, че България е опростила процедурите за издаване на визи на руски граждани. "Сега те се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация работят 19 визови центъра", казва Даниел Митов.
"Външнополитическите приоритети на България са насочени към ефикасна защита на правата и интересите на българите в чужбина, разширяване на европейската интеграция в структурите на ЕС и НАТО, развитие на отношенията с най-бързо развиващите се икономики в света, подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани", заявява българският външен министър.


Той отбелязва, че България има "съществените противоречия с Русия, предизвикани от конфликта в Украйна", но признава, че Русия има решаващо значение за региона на Черно море и Източна Европа. "Регионът трябва да се развива и процъфтява, а затова всички страни от него трябва да са заинтересовани да развиват добри отношения", посочва Митов.


"България оценява усилията на руската страна за нормализиране на работата фериботната връзка Варна-Кавказ", казва министърът и допълва, че се очаква двете страни да подпишат междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за 2015-2017 г.


"Прагматизмът и политиката са неделими. Всяка държава трябва да се ръководи от националните си интереси, а те предполагат формиране на политика, която се осъществява и на основата на прагматизма", казва Даниел Митов в отговор на въпрос какво преобладава в двустранните отношения - политиката или прагматизмът. "Но начините за защита на националните интереси трябва да се базират на принципите за зачитане на международното право и суверенитета на всяка от страните. Именно това определя позицията на България и на другите страни от ЕС по отношение на ролята на Русия в конфликта в Украйна", заявява Митов.


Той посочва, че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен бързо и по мирен път, чрез изпълнение на Минските споразумения, оценява като положителен знак спирането на огъня в зоната на конфликта, но допълва, че в същото време наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да потвърдят изтеглянето на тежките оръжия от разделителната линия, тъй като нямат достъп до някои райони.


Помолен да коментира какво ще предприеме България, ако Минските споразумения бъдат нарушени от украинската страна, министър Митов казва, че според него няма полза от обсъждане на "хипотетични ситуации". "Мисля, че нито една от страните - нито Русия, нито Украйна - не иска влошаване на социално-икономическото положение на народа си, въвличайки го в продължаване на конфликта. Във всеки случай нарушаването на Минските споразумения, независимо от това коя от двете страни ще го направи първа, няма да отговаря на очакванията на България и на другите страни от ЕС", казва Даниел Митов.


"За да се подобрява сътрудничеството между Русия и България, освен чисто икономически причини, трябва да има и уважаване на националните интереси на двете държави и признаване на равноправния им статут в международните дела. А това значи, че Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с членството й в евроатлантическите структури. Това ще добра основа, на която двете страни ще развиват сътрудничеството си", казва министър Митов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Митов явно е получил нови указания. Нещо смени плочата с песента "ние сме готови докрай да отстояваме нашия цивилизационен избор и връзките ни с евроатлантическите....."

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 961 Неутрално

  "сътрудничеството в икономиката и образованието, науката и културата"

  Какво би могла да ни даде Русия в тези сфери?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Все едно Митов определя коя страна е важна в региона.
  Русия с или без противоречия е най-важния фактор в региона.

 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Прав е министърът. Докато Русия е нестабилна държава, управлявана от кликата на гангстери от КГБ, регионът ни няма как да се развива нормално.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Този нашенец туря в кюпа и Порошенко и Яценюк заедно ...

 6. 6 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":
  [quote#2:"EU defender"]Какво би могла да ни даде Русия в тези сфери?[/quote]

  Водка.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Другарю Каишков,
  Митов говори като дипломат. Той просто на дипломатичен език подчертава, че България няма да заеме различна позиция от тази на ЕС и НАТО.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Говори точно като дипломат,нито да,нито не,по скоро,ще видим.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  От Русия искаме само да не посяга на България.
  Ако го спазва ще се уважаваме и ще си сътрудничим

  подпис
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#3] от "magistrat":
  "Русия с или без противоречия е най-важния фактор в региона."

  Най-важният фактор е НАТО. Путин точно срещу това се бори.

  подпис
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Русия е важна за региона на Черно море и Източна Европа
  ...................
  Русия дотоклова е важна за региона, доколкото е голяма,
  заема много място и като се изфръцка замърсява въздуха на всички наоколо.
  Изцръцкай едно голямо ке..но и ще ти запуши канала, та от тази гледна точка е важно, също както и Русия.
  Просто човек трябва да внимава да не го настъпва и да се държи на разстояние, че може да бъде напрсъкан и да присвои лошата воня.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Ми примерно погледни листата на ТОП университетите в ЦИЕ и ще видиш къде са руските университети, къде са българските.

 13. 13 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тоя след като прегори палачинката от едната страна, се сети да я обърне и от другата страна, ама само така, да си я обърне, колкото да не е без хич ... пържене. Иначе казано, говорене ... заради ... самото говорене, нещо като бля ... бляяяя. Или е забравил в килера новия нотен лист, та намерил в килера един бая стар нотен лист, който не е за неговия глас / разб. партия, ама не певческа, а политическа!!! / и си пее, колкото да не кажат, че прави ... буфонада... А той иначе е добър на политическата буфонада , тъй като не може да пее всички възложени му ... певчески " задачи"...

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Русия е важна за корупцията в България! Определено!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с членството й в евроатлантическите структури.
  ------------------
  Деликатно напомняне да не се отнасят с нас като с 16-а република.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Бе то убаво, ама в Йемен се изсипал десант от зелени човечета, без опознавателни знаци, но няма данни дали са учтиви или са само зелени, щото, първо брадите от коалицията разбомбили руското консулство, после други брадати го разграбили, а накрая и разни бунтовници го превърнали в щаб...
  Що ли у тази тема се присещам за руснаци като дойде дума за десант, зелени човечета без знаци?
  Бе не е по темата, ама да пусна инфо за Йемен, щото...

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 716 Весело

  " трябва да има и уважаване на националните интереси на двете държави и признаване на равноправния им статут в международните дела"

  Митов ги настъпа по мазола. Кога Русия е зачитала други интереси, особенно противоречащи - на нейните болни амбиции ?

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 18. 18 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  На прговори се говори с подробности и нюанси докато това, което излиза за медийте е винаги различно, адаптирано за широката публика в съответните страни. Човек трябва да е доста вътре в нещата за да разбере за какво действително става въпрос при подобни изявления. Иначе най-често реакцията е първосигнална.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3672 Весело

  До коментар [#16] от "Graf":
  Стават грешки, Графе.
  Американците с Томахоук думнаха в Белград китайското посолство, та брадатите льохмани в пустиняка ли си седнал да спрягаш!

 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  обаче :
  Украина может национализировать российское имущество.

  После официального завершения процесса конфискации активов Украины и ее граждан в Крыму Киев готовит "симметричный ответ". В Верховную раду внесен законопроект "О национализации имущества государства-агрессора и его резидентов".

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 21. 21 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Мечтай си Той е политик и е доста важно да бъде умерен и сдържан в изказванията си. Както е в това и предното, цитирано от теб изказване. Само вашият Волен заема крайни позиции... но пък в крайна сметка може би и аз не съм прав в примера си, защото Сидеров, не е никакъв политик
  Плочата не е сменена, не се притеснявай, шоуто продължава

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#3] от "magistrat":

  Е чак да е най-важния фактор, всяка държава в региона е важен фактор.

 23. 23 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  И НАТО не е най-важния фактор

 24. 24 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Картинки от днешна Украйна - членове на "Десния сектор" наети
  в ролята на мутри от частна фирма, опитваща се да отнеме земята на селяни в село в Днепропетровска област...

  http://lifenews.ru/news/152125

 25. 25 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  какво ти дава турция в тези сфери ? ако се кеифш на турски сериали ,0к!

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Този леко променя посоката. Можело значи. Ми как няма, като свършва валутата. Боко каза на софиянчетата да не ходят в Гърция, ама те си правят оглушки.

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#3] от "magistrat":


  [quote#3:"magistrat"]Русия с или без противоречия е най-важния фактор в региона. [/quote]Така е-както и болестите са важни за здравето на човека.

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#26] от "judjuk":


  [quote#26:"judjuk"]Ми как няма, като свършва валутата. [/quote]Не става дума за Русия в статията,бре!

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Хубава или лоша, Русия има свое гравитационно поле, от което ние не можем и нямаме интерес да излизаме - обективна причина е, че в ареала на това поле се намира и самата Европа ...
  Иначе, трол-философията от всички посоки у нас, да не говорим за тази край Темза и Потомак, отдавна не в ясно с феномена на понятието за обективност ...

 30. 30 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мдааа.... перспективата да загубим петдесетина милиона евро в туристическия бранш не е добра новина, хубаво е че правителството се опитва да компенсира...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 31. 31 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Анкета на Коммерсант
  Вы стали экономить на алкоголе?
  Дата проведения: с 28.01.2015 по 05.02.2015
  Да, стал меньше пить 4784 23,78%
  Да, перестал выпивать в ресторанах и барах 2507 12,46%
  Да, стал пить более дешевые напитки 1838 9,13%
  Как пил, так и пью 6860 34,09%
  Нет, я стал меньше есть 4132
  20,54%
  Всего голосов: 20121

  Морски
 32. 32 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Митов явно е получил нови указания. [/quote]

  На немски език.

  Но скоро ще му спуснат актуализираните указания на английски.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 33. 33 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#30] от "graoveca":

  Първо - никой не пречи на невключени в списъка със санкциите чебурашки да идват в България
  Второ - педесе мелеона еврака означават грубо педесе хиляди чебурашки туристи и СЯКА чебурашка да похарчи по илядо еврака. Тоест едно чебурашко семейство с едно дете да опука три хиляди еврака за почивката си.

  Айде молим.

  Persistence of Time
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Митов явно е получил нови указания. [/quote]
  Той нови указания няма да получи. Перспективата обаче се променя. Ако руските туристи не дойдат, а точно това се очаква, няма да има постъпления на долари. А това е много лоша новина. По-лоша и от заплахите на Биг Брадър.

 35. 35 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1589 Весело

  До коментар [#34] от "judjuk":

  Чебурашките НЯМАТ долари. С какво да дойдат?

  Persistence of Time
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  [quote#35:"evlampi"]Чебурашките НЯМАТ долари. С какво да дойдат?[/quote]
  Досега с какво идваха? Въпрос на двустранни преговори е. Могат да си харчат и рублите, ако срещу тях ни дават енергоносители. Дифицитът в търговския баланс е толкова голям, че няма начин рубли да артисат.

 37. 37 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1589 Весело

  До коментар [#36] от "judjuk":

  Извинявам се, обаче в качеството ми на невъзпитан селяндур единствено мога да кажа:

  АХАХАХАХХАХА

  Не, това с рублей срещу енергоносители не е сериозно, нали? Първи април беше вчера все пак

  Persistence of Time
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  [quote#37:"evlampi"]Не, това с рублей срещу енергоносители не е сериозно, нали? Първи април беше вчера все пак[/quote]
  Е, прав си, прав си! Засега, засега! Но някъде вече го правят. И при нас ще стане. Нека изчакаме.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Шси кажеш, от къде цоцкаш и ти Данчо.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 41. 41 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 735 Весело

  [quote#39:"jovanoty"]Тоя Митов Пълен идиот, заедно с Плевнята ме представляват пред света.[/quote]
  А КО ПРАВАТ ХОРАТА ПО СВЕТА.....

  Чешкият президент се разгневи на посланика на САЩ в Прага
  http://www.segabg.com/article.php?id=745838
  Президентът на Чехия Милош Земан определи като „недопустима“ публичната критика, изказана от американския посланик по повод планираното участие на чешкия държавен глава в тържествата за 9 май в Москва, съобщава ТАСС.
  „За посланик Шапиро вратите на Пражкия замък са затворени“, коментира Земан. „Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да съветва американския президент къде да пътува. Няма да позволя на никого да се меси в програмата на задграничните ми пътувания“, допълни чешкият президент.
  Американският посланик в Прага Андрю Шапиро коментира по-рано пред местна телевизия, че решението за участие в тържествата в Москва по повод 70-годишнината от края на Втората световна война на държавни лидери от ЕС са недалновидни.

 42. 42 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Я! Как,защо и по чие нареждане ястреб номер две смени тона?

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK