ГЕРБ бламира правосъдния министър и внесе проект за съдебна реформа (обновена)

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановВ деня, в който главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокурори се оттеглят от работната група в министерството на правосъдието по промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов внесоха промени в закона за съдебната власт, с които съдебният съвет се разделя на колегии.


На практика по този начин управляващите бламират правосъдния министър Христо Иванов, който разработи стратегия за съдебната реформа и обяви, че скоро промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане и след това внесени в Народното събрание.


"Дневник" търси Христо Иванов и правосъдното министерство за коментар.
Според качения проект, внесен от още 15 народни представители,


ВСС няма да се разпуска, а от състава му ще бъдат формирани колегии на съдиите, прокурорите и следователите.


Членовете на кадровия орган на Темида, които са от парламентарната квота, ще бъдат разпределени между двете квоти.


За преструктуриране на съвета писа и Европейската комисия в последния си доклад, а в последните няколко месеца кадровият орган на Темида е център на нестихващи скандали.


Причината пък прокурорите да напуснат работната група била, че работата й била неефективна, в нея имало 40 души, а позицията й се доближавала "до становището на една съсловна организация", обяви днес Сотир Цацаров. Работната група е сформирана в края на февруари, а тя се ръководи от заместник-министъра на правосъдието Петко Петков. Цацаров цитира, че мотив за напускането било още, че основна цел на дискусиите е формиране на мотиви към проект за промени в ЗСВ, а техническото разписване на самите разпоредби ще следва мотивите.


След Цацаров и членът на ВСС Каролина Неделчева взе думата и обяви, че "напуща". Коментарът на министъра беше:


"Да не правим повече политика през състава на работните групи. По-важни са крайните резултати.Никой от вас не попита проектът на АБВ кой го е писал (представен в началото на седмицата). Нека има равен стандарт. Ще има проект, който ще се коментира по същество. Всяка една институция има свое суверенно право да преценява как и дали ще участва в работни групи", заяви Иванов. 


В средата на ноември посред скандала с изчезналите тефтери на Филип Златанов, главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо промени позицията си за предлаганата от Христо Иванов съдебна реформа и възприе радикална позиция.


Част от идеите на главния прокурор са записани и в предлагания от ГЕРБ проект.


Цацаров дори отиде при еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, за да представи позицията си (въпреки че тя няма пряка отговорност и отношение към случващото се у нас)


В проекта на ГЕРБ е записано, че в срок от един месец от приемането на закона, ВСС ще определи от своя състав членовете на колегията на съдиите и членовете на колегията на прокурорите и следователите. "Избраните на общи делегатски събрания на съдиите и на прокурорите и на общо събрание па следователите членове от състава на Висшия съдебен съвет към момента на влизане в сила на закона стават членове на съответната колегия", пише още в проекта.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK